Sponsor of prijs nodig? Zelf sponsor worden?
Arkefly: Aruba

maandag 10 maart 2008

Politiebond verschuift acties naar later deze week

WOERDEN - De politievakbond NPB heeft protestacties om de cao verschoven naar later in de week.



Aanvankelijk wilde de bond vanaf dinsdagochtend diverse acties voeren. De NPB en de andere vakbonden, ACP en ANPV, hebben meer tijd nodig om acties juridisch voor te bereiden.

Volgens de NPB sluiten de ACP en de ANPV zich aan bij NPB-acties tegen het cao-beleid van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken). Stakingen en acties bij de politie moeten van tevoren worden aangekondigd.

Voorbarig

De vakbond ANPV noemt de aankondiging dat er politieacties komen waarvan het verkeer hinder ondervindt, voorbarig.

Het idee dat agenten de samenleving zullen hinderen of schaden in hun strijd voor een betere cao is "vooralsnog onterecht", aldus de kleinere politiebond maandag.

De vier politievakbonden besluiten maandagmiddag welke acties zij op touw zetten. Alleen acties die de vier bonden gezamenlijk aangekondigen, moeten volgens de ANPV serieus worden genomen.

De grootste vakbond NPB liet dit weekeinde doorschemeren dat de politie zint op acties die het verkeer hinderen. Dat leidde tot verontwaardigde reacties.

Bedrijfsleven

Het bedrijfsleven heeft maandag een klemmend beroep gedaan op de politiebonden om het wegverkeer niet te hinderen tijdens acties voor een betere cao.

Transport en Logistiek Nederland, EVO, KNV, VNO-NCW, MKB-Nederland en het Havenbedrijf Rotterdam laten in een verklaring weten dat ze begrip hebben "voor de emoties die leven bij de politiebonden". Tegelijkertijd roepen ze de bonden "met klem op om economische schade te vermijden" en voor een andere actievorm te kiezen.

"Vertragingen als gevolg van acties van agenten om overal in het land langzaam te gaan blokrijden moeten zoveel mogelijk beperkt worden", stellen de belangenorganisaties. Zij onderzoeken mogelijkheden om acties te voorkomen en eventuele schades te verhalen op de bonden.

Geen opmerkingen: