Sponsor of prijs nodig? Zelf sponsor worden?
Arkefly: Aruba

dinsdag 12 februari 2008

New York City



New York City (officieel City of New York) is de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika en is gelegen in de staat New York. Ze vormt een centrum van internationale handel, politiek, communicatie, muziek, mode en cultuur. Met een grote hoeveelheid aan kwalitatief hoogstaande musea, galerieën, podia, media, internationale corporaties en groothandels geldt New York City, naast Londen, Parijs en Tokio, als een van de belangrijkste vier wereldsteden.

Inhoud [verbergen]
1 Geschiedenis
2 Bevolking
2.1 Demografie
3 Indeling
4 Bruggen
4.1 Brooklyn Bridge
4.2 Andere bruggen
5 Economie
6 Sport en cultuur
6.1 Sportevenementen
6.2 Cultureel centrum
7 Musea
8 Kerken
9 Bezienswaardigheden
9.1 Het Vrijheidsbeeld
9.2 Empire State Building
9.3 Central Park
9.4 Times Square
9.5 Rockefeller Center
9.6 United Nations Plaza
9.7 South Street Seaport
9.8 Ellis Island
9.9 Uitgaansgelegenheden
9.10 Eten en drinken
9.11 Winkelen
9.12 Bekende winkelstraten
9.13 Madison Square Garden
9.14 Charedisch (ultra-orthodox) joodse wijken
10 Verkeer en vervoer
10.1 Openbaar vervoer
11 Bekende New Yorkers
12 Partnersteden
13 Zie ook
14 Externe links
15 Referenties



[bewerk] Geschiedenis
Zie Geschiedenis van New York City voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

New York behoorde vroeger toe aan de Nederlanders. In 1626 arriveerde een Nederlands schip van de West-Indische Compagnie bij het eiland Manhattan in New York. De opvarenden wilden de bonthandel van deze compagnie in de Hudson-vallei beschermen. Ze noemden de plaats Nieuw Amsterdam. In 1628 kocht Peter Minuit Manhattan van de Indianen voor snuisterijen ter waarde van 60 gulden. In 1664 viel Nieuw Amsterdam in handen van de Engelsen, die het New York noemden naar de hertog van York. In 1673 had Nederland het weer even in bezit, maar al gauw nadat ze de naam veranderden in "Nieuw-Oranje" werd het definitief overgedragen aan de Britten, bij de Vrede van Westminster in 1674.


[bewerk] Bevolking
New York City, gelegen in de staat New York, heeft een bevolking van meer dan 8 miljoen mensen op een oppervlakte van 800 km² (2000).[1] Ze vormt het hart van de New York Metropolitan Area, een van de grootste agglomeraties ter wereld, met een bevolkingsaantal van meer dan 22 miljoen.

In de stad woont een groot aantal immigranten uit meer dan 180 landen. Daarmee is het een van de meest kosmopolitische plaatsen op aarde. De grootste groepen zijn Joden, Italianen, Chinezen, Latino's, Ieren en Afro-Amerikanen. Velen uit Azië zijn gevestigd in Chinatown op Manhattan. Veel mensen uit de Verenigde Staten zelf worden door New York City aangetrokken vanwege haar cultuur, energie, kosmopolitisme en door de hoop het te kunnen gaan maken in de Big Apple. Burgemeester is Michael Bloomberg.


[bewerk] Demografie
Van de bevolking is 11,7 % ouder dan 65 jaar. Voor 31,9 % bestaat de populatie uit eenpersoonshuishoudens. De werkloosheid bedraagt 5,7 % (cijfers volkstelling 2000).

Ongeveer 27 % van de bevolking van New York City wordt gevormd door Hispanics en Latino’s, 26,6 % is van Afrikaanse oorsprong en 9,8 % stamt uit Azië.

Het aantal inwoners steeg van 7.322.564 in 1990 naar 8.008.278 in 2000. In 2005 werd het aantal inwoners geschat op 8.213.839.


[bewerk] Indeling
New York is ingedeeld in vijf stadsdistricten: The Bronx, Queens, Brooklyn (Kings County), Manhattan (New York County), waarin onder andere de wijk Harlem ligt en Staten Island.

Het eiland Manhattan is het centrum van de wereldstad New York geworden. Het wordt door drie rivieren omringd: de Hudson in het westen, de East River in het oosten, en in het noorden de Harlem River, die het van de Bronx scheidt. Manhattan is door bruggen en tunnels verbonden met Brooklyn, Queens, en de Bronx, en ook met de staat New Jersey aan de andere oever van de Hudson.

Op Manhattan zijn diverse stadsdelen. Dit zijn soms kleine dorpjes in een grote stad. Zoals o.a.:

Greenwich Village
China Town
Little Italy
SoHo - kort voor "South of Houston" (Street)
Tribeca - kort voor "Triangle below canal" (Street)

[bewerk] Bruggen

Brooklyn Bridge
[bewerk] Brooklyn Bridge
Zie Brooklyn Bridge voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Brooklyn Bridge, voltooid in 1883, was 's werelds eerste stalen hangbrug en 20 jaar lang ook de langste. De brug was de eerste verbinding tussen Manhattan en de in die tijd nog afzonderlijke stad Brooklyn.


[bewerk] Andere bruggen
Zie Lijst van bruggen in New York City voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Manhattan Bridge
Williamsburg Bridge
Broadway Bridge
George Washington Bridge
City Island Bridge
Bayonne Bridge
Verrazano-Narrows Bridge
Queensboro Bridge (59th street Bridge)
Triborough Bridge

[bewerk] Economie
New York is het belangrijkste centrum van de Amerikaanse zakenwereld. De belangrijkste aandelenbeurs van de wereld is hier gevestigd, de New York Stock Exchange, maar ook de NASDAQ beurs, waar veel in nieuwere bedrijven gehandeld wordt. Wall Street is het financiële centrum van Manhattan.

De stad werkt als een enorme motor voor de internationale economie. Er zijn meer hoofdkantoren van Fortune 500 bedrijven dan waar dan ook in de Verenigde Staten.

Toerisme is ook een belangrijke bron van inkomsten voor New York. In 2007 waren er 47 miljoen bezoekers, waarvan 8,5 miljoen uit het buitenland (bron: New York Convention & Visitors Bureau).


[bewerk] Sport en cultuur
Honkbal is een zeer populaire sport in de Verenigde Staten, een heel bekend team is de New York Yankees met hun bekende Yankee Stadium. Voor basketbal is er ook veel interesse en een van de populairste teams zijn de Knicks Een andere sport die ook zeer populair is in de Verenigde Staten is American Football. In New York zijn twee professionele teams, the Giants en the Jets.


[bewerk] Sportevenementen
De marathon van New York trekt vele enthousiaste lopers.
US Open Tennis
Paralympics 1984. International Games for the Disabled 1984, Nassau County
New York werd door jazzmusici ook wel The Big Apple genoemd, omdat de stad een hele opgave was om als muzikant te veroveren en je naam er te vestigen.


[bewerk] Cultureel centrum
Broadway
Carnegie Hall
New York Philharmonic Orchestra
Lincoln Center
Metropolitan Opera House
New York State Theatre
Thies state home

[bewerk] Musea

Museum of Modern artIn New York zijn zeer veel musea. De bekendste zijn:

Metropolitan Museum of Art
Guggenheim Museum
Museum of Modern Art
Frick collection
Brooklyn Museum
Whitney Museum of American Art
American Museum of Natural History
Intrepid Sea-Air-Space Museum
Old Merchant's House
Museum of the City of New York
New York Botanical Garden
Brooklyn Botanic Garden
The Cloisters

[bewerk] Kerken

Saint Patrick's CathedralSaint Patrick's Cathedral
St. Thomas Church
Trinity Church
Cathedral of Saint John the Divine

[bewerk] Bezienswaardigheden

[bewerk] Het Vrijheidsbeeld
Zie Vrijheidsbeeld (New York) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een van de bekendste bezienswaardigheden van New York is het Vrijheidsbeeld. Het Vrijheidsbeeld is 93 meter hoog en weegt 225 ton. Vanaf de ingang tot de top is het 354 treden klimmen. Het is ontworpen door Frederic Bartholdi, een Franse beeldhouwer.

Het was een geschenk van de Fransen aan het Amerikaanse volk en is overal ter wereld een vrijheidssymbool.De Fransen hebben het beeld geschonken aan Amerika vanwege de honderdjarige onafhankelijkheid. Op 28 oktober 1886 werd het officieel door President Cleveland onthuld. In 1986 werd het gerestaureerd. Deze actie kostte rond de 70 miljoen euro. Ook de originele toorts, die was verroest, werd toen vervangen door een nieuwe. De vlam is bedekt met 24-karaats bladgoud.


[bewerk] Empire State Building

Empire State Building Zie Empire State Building voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een ander beroemd gebouw is het Empire State Building. De bouw begon 17 maart 1930 en 1 mei 1931 was de officiële opening, een supersnelle oplevering voor die tijd. Als bezoeker kan je rondlopen (ook buiten) op de 102e verdieping waar je bij helder weer een uitzicht hebt van vele kilometers. Je staat dan op 381 meter hoogte. De top van de antenne ligt op 443 meter. Het geraamte bestaat uit 60.000 ton staal, heeft 6500 ramen en er zijn 10 miljoen bakstenen gebruikt. Er werken 18.000 mensen in deze wolkenkrabber en trekt jaarlijks 3 tot 4 miljoen bezoekers.

Een bijzonder aspect van het gebouw zijn de 73 liften met een snelheid van 183 tot 427 meter per minuut. Op deze manier kunnen ze 80 verdiepingen in 45 seconden overbruggen. Het gebouw bestaat grotendeels uit kantoren, appartementen en op de onderste verdiepingen winkelgelegenheden. Na de terroristische aanslagen op 11 september 2001, waarbij het World Trade Center werd vernietigd, is deze wolkenkrabber opnieuw het hoogste gebouw van New York.


[bewerk] Central Park

Central Park Zie Central Park voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Central Park is het bekendste park van New York en misschien ook wel van Amerika. Het park strekt zich uit van 59th tot 110th Street en heeft een totale oppervlakte van maar liefst 341 hectare. Meer dan 20 miljoen mensen bezoeken jaarlijks het park. Het duurde 16 jaar om het park te bouwen, in 1965 werd het officieel een historisch monument en in 1974 een New York City monument.


[bewerk] Times Square
Times Square is de naam van een plein waar Broadway de 42e straat kruist. Op alle gevels rond het plein zijn er indrukwekkende lichtreclames aangebracht. Ook de wijk rond het plein wordt Times Square genoemd.


[bewerk] Rockefeller Center
Bij het Rockefeller Center staat een 5,5 meter hoog gouden standbeeld van Prometheus van de hand van de beeldhouwer Paul Menship bij fonteinen. In de winter is hier een ijsbaan, waarop wordt geschaatst, en staat er een enorme kerstboom. Het centrum bestaat uit het centraal gelegen GE Building, tevens ook het hoogste van het Rockefeller Center, met er omheen verschillende andere gebouwen. Het Rockefeller Center bestaat thans uit 19 gebouwen, waarvan 14 oorspronkelijke gebouwen in Art-deco-stijl met 100 kunstwerken. Vanop het dak van het GE Building ('Top of the Rocks' genaamd) heeft men een prachtig uitzicht over de metropool.

Rockefeller Center bestaat uit:

Radio City Music Hall
General Electric Building
Rainbow Room

[bewerk] United Nations Plaza

Hoofdkantoor van de Verenigde Naties te New YorkHier staat het hoofdgebouw van de Verenigde Naties. Voor het gebouw wapperen de vlaggen van de 192 lidstaten. Het bestaat uit:

Secretariat Building
General Assembly
Conference Building
In het kantoor zit een kantoor van Universala Esperanto-Asocio.


[bewerk] South Street Seaport
Dit kadecomplex ligt bij South Street en Fulton Street. Er is een vismarkt (Fulton Fish Market) en diverse (vis)restaurants en de Marketplace.

Titanic Memorial Lighthouse
Pier 15, 16 en 17

[bewerk] Ellis Island
Ellis Island deed dienst als immigratiepost. Circa 17 miljoen mensen zijn hier voorbij gekomen. Tegenwoordig is Ellis Island een museum. In 1965 werd Ellis Island een onderdeel van het Statue of Liberty National Monument en in 1976 werd het opengesteld voor het publiek. Het huidige Ellis Island National Monument wordt door zo'n 2 miljoen mensen per jaar bezocht.


[bewerk] Uitgaansgelegenheden
In New York zijn zeer veel mogelijkheden om je te vermaken. New York wordt ook wel 'de stad die nooit slaapt' genoemd. De uitgaansmogelijkheden zijn enorm. Men kan naar het theater, opera, dans, muziek, bioscoop en cabaret. Er zijn veel bars, cafés zoals Hard Rock Cafe en nachtclubs. Broadway is de belangrijkste uitgaansstraat waar veel musicaltheaters zijn.


[bewerk] Eten en drinken
In New York zijn vele soorten eetgelegenheden, van een ontbijtbar tot een van de vele bistro's, cafés, restaurants, Amerikaans of buitenlands, van goedkoop tot heel chic. De restaurants Jean-Georges, Le Bernardin, Per Se en Alain Ducasse (Essex House) zijn in de Michelingids van Noord-Amerika (2005) bekroond met drie sterren. Bekend zijn ook de diverse ketens van fast food restaurants zoals McDonald's, Burger King, Pizza Hut en Kentucky Fried Chicken. Ook een hotdog en een Coca-Cola zijn overal verkrijgbaar. Zie ook Amerikaans gerecht.


[bewerk] Winkelen

Flatiron BuildingOp het gebied van de mode van eenvoudig tot haute couture en parfums moet je ook in New York zijn. De enorme hoeveelheid winkels in New York, vooral in het centrum, bestaat uit:

warenhuizen (de bekendste zijn Macy's, Bergdorf Goodmann, Bloomingdales, Saks Fifth Avenue)
winkelcentra; Manhatten Hall, Trump Towers
vele soorten winkels zoals onder andere voor kleding, schoenen, accessoires, boeken, muziek, parfums, delicatessen, huishouden, woninginrichting, kinderen, antiek, papier- en tekenmateriaal etc.
boetieks,
supermarkten
markten
De meeste winkels gaan om 9 uur open. Zaterdag is een drukke dag. Op zondag is veel open, met name de grote winkels.


[bewerk] Bekende winkelstraten

Een enigszins gedramatiseerde opname van het Empire State Building vanaf 34th Street.Bekende winkelstraten in New York zijn:

Fifth Avenue
Broadway
57th Street
34th Street
Madison Avenue

[bewerk] Madison Square Garden
Deze verzameling van 4 arena's waarvan 'The Garden' de bekendste is, gelegen op 4 Pennsylvania Plaza, is onder meer de thuishaven van:

New York Knicks, NBA
New York Rangers, NHL

[bewerk] Charedisch (ultra-orthodox) joodse wijken
New York telt ruim een miljoen joodse inwoners. Een aanzienlijk deel is charedisch (ultra-)orthodox. Een bezoek aan hun wijken kan een interessante afleiding zijn. De voornaamste joodse wijk in het centraal deel van de stad is Borough Park (vaak ingekort tot 'Boro Park').


[bewerk] Verkeer en vervoer

De beroemde New Yorkse yellow cabsNew York heeft drie grote luchthavens: John F. Kennedy International Airport, LaGuardia Airport en Newark International Airport. De laatste ligt aan de andere kant van de rivier de Hudson in New Jersey. Er zijn vliegverbindingen met vele Amerikaanse steden zoals Washington, Miami, San Francisco, Los Angeles. Ook heeft New York directe vliegverbindingen met luchthavens in Europa, Zuid-Amerika en Azië.

Ook binnen de stad wordt gebruikgemaakt van helikopters zowel zakelijk als toeristisch. Ook zijn er veel taxi's in New York.


[bewerk] Openbaar vervoer
New York beschikt over een goed openbaar netwerk. Naast een uitgebreide busdienst rijdt er een metro. Het autoverkeer is erg druk.

Geen opmerkingen: