dinsdag 12 februari 2008
YouTube
YouTube is een website voor het kosteloos uploaden, bekijken en delen van videofilmpjes door gebruikers. Het motto van deze website is YouTube, Broadcast Yourself. De uploader kan de film voorzien van tags (trefwoorden) die een niet-hiërarchische classificering mogelijk maken (folksonomie). Deze site is opgericht in februari 2005 door drie voormalige medewerkers van PayPal. De website is momenteel eigendom van Google Inc..
In juli 2006 werden er zo'n 65.000 filmpjes per dag op deze site gezet en volgens de site zouden er meer dan 100 miljoen filmpjes per dag bekeken worden.[1] Volgens en artikel in de The Wall Street Journal in augustus 2006 telde de website destijds 6,1 miljoen video's, die een totale opslagruimte van circa 45 terabyte tellen.[2] Het bestbekeken filmpje is in totaal al meer dan 70 miljoen keer bekeken. Sommige beginnende artiesten hebben hun groeiende populariteit zelfs te danken aan hun video's op YouTube. De Nederlandse Esmée Denters is een goed voorbeeld, zij is vanwege de populariteit van haar videoclips op YouTube in 2007 in gesprek gegaan met enkele platenmaatschappijen in de Verenigde Staten.
Inhoud [verbergen]
1 Geschiedenis
2 Uploaden
3 Auteursrechten
4 Blokkades
5 Vergoeding voor filmpjes
6 Referenties
7 Zie ook
8 Externe links
[bewerk] Geschiedenis
YouTube.com werd opgericht in februari 2005 door Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim, alle drie voormalig medewerkers van PayPal. Alle medewerkers waren al vroeg actief in de computerindustrie. De domeinnaam YouTube.com werd geregistreerd op 15 februari 2005. In de maanden erna werd de website langzaam opgezet. In mei 2005 werd vertoond hoe de website er uit zou gaan zien. Een half jaar later was de website volledig actief. Het bedrijf werd bestuurd vanuit een garage in San Mateo. De website groeide zeer snel in populariteit, en al in 2006 stond de website in de top 10 van meest bezochte websites wereldwijd. Concurrenten Google Video en Yahoo Video bleven ver achter bij YouTube.
[bewerk] Uploaden
Om video's te kunnen uploaden moet er eerst een gebruikersnaam aangemaakt worden. Vervolgens kan via een webgebaseerd uploadformulier een video ge-upload worden. Elke video die is geüpload, kan worden doorzocht op teksten die door de gebruiker bij het filmpje is toegevoegd. Elke gebruiker heeft een eigen "televisiekanaal", waarop al zijn filmpjes te bekijken zijn. Gebruikers kunnen zich abonneren op een gebruiker. Op die manier krijgt men een berichtje als de betreffende gebruiker een nieuw filmpje heeft geüpload.
De site wordt soms bekritiseerd omdat de beeldkwaliteit matig is en beeld en geluid niet synchroon lopen. Ook is er veel illegaal beeldmateriaal te zien waarop auteursrecht rust. Vier medewerkers van YouTube controleren de filmpjes op hun welvoeglijkheid. Na klachten van een Japanse auteursrechtenorganisatie zijn 30.000 filmpjes van YouTube verwijderd. In maart 2006 werd een uploadbeperking ingevoerd waardoor filmpjes langer dan 10 minuten (in de praktijk echter iets minder dan 11 minuten) geweigerd worden. Hiermee was het niet langer mogelijk complete televisieprogramma's te uploaden. Veel uploaders delen hun video's echter in stukken op waardoor er nog steeds veel televisieprogramma's te bekijken zijn. Naast een tijdsbeperking is ook de maximale bestandsgrootte beperkt tot 100 megabyte. Dit kan opgerekt worden tot 1 gigabyte wanneer gebruik wordt gemaakt van de "Multi-Video Upload"-plugin.
[bewerk] Auteursrechten
Sinds de overname door Google spannen steeds meer bedrijven rechtszaken aan tegen de website, waaronder de Premier League vanwege onrechtmatig gebruik van voetbalbeelden. In maart 2007 werd bekend dat het mediabedrijf Viacom 1 miljard dollar eist van Google omdat YouTube maar liefst 160.000 illegale videoclips van het bedrijf bevat. In september 2007 liet film- en televisiemaatschappij 20th Century Fox honderden filmpjes met auteursrechtelijk beschermd materiaal offline halen. Sommige bedrijven, waaronder de BBC en de NHC sluiten juist contracten met YouTube af om hun videoclips te laten vertonen op de website.
Op 14 november 2006 werd YouTube overgenomen door Google voor een bedrag van 1,65 miljard dollar. Google had al een met YouTube concurrerende website, namelijk Google Video[3]. Sinds Januari 2007 is er GodTube, een site met enkel Christelijke filmpjes. Deze site is gebaseerd op het succes van YouTube. Evenals de website PornTube, dit is een site waar erotische filmpjes te zien zijn.
Google heeft het copyrightfilter van YouTube geactiveerd, dit betekent dat voortaan alle filmpjes worden gecontroleerd op hun digitale vingerafdruk. Het filter, YouTube Video ID geheten, genereert unieke digitale vingerafdrukken van videobestanden, zogenaamde hashcodes. YouTube Video ID moet daarom worden gezien als supplementaire service aan copyrighthouders, en gaat veel verder dan Google's wettelijke verplichtingen inzake het auteursrecht, zo benadrukt David King dan ook.
[bewerk] Blokkades
Op 8 maart 2007 werd YouTube geblokkeerd in Thailand. [4]. Vooralsnog zijn de redenen van de blokkering onduidelijk, geruchten spreken van voor de regering negatieve filmpjes. Het Thaise ministerie van ICT blokkeert regelmatig websites, inmiddels zijn er enige tienduizenden websites geblokkeerd. Ook de CNN- en BBC-websites en -tv-uitzendingen worden regelmatig tijdelijk geblokkeerd wanneer er voor de Thaise regering ongunstig nieuws is. Vanaf 30 augustus 2007 was YouTube niet meer geblokkeerd [5]. De landen Iran, Turkije en Brazilië hebben ook één of meerdere keren de website geblokkeerd.
[bewerk] Vergoeding voor filmpjes
Chad Hurley en zijn team werken aan een nieuw systeem voor YouTube, dat volledig zelfgemaakte filmpjes vergoedt. Vlak voor elk filmpje zou een paar seconden reclame getoond worden, en de inkomsten krijgt de maker van dat filmpje dan. Voorwaarde is dat het volledig zelf gemaakt is en dat er dus geen copyright op rust. [6]
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten