Sponsor of prijs nodig? Zelf sponsor worden?
Arkefly: Aruba

vrijdag 29 februari 2008

Werkstuk Management & Organisatie Verzekering paardenstal

Inleiding:

Voor het vak managen heb ik de opdracht gekregen om inzicht te krijgen over de verschillende risico’s die er aanwezig zijn op een paardenbedrijf en hoe deze risico’s gedekt kunnen worden, op papier te zetten. Ik vond het heel leuk om te doen en heb eer ook een hoop van geleerd. Een ongelukje zit namelijk in klein hoekje.

Je kon kiezen uit drie soorten bedrijven. Bedrijf 1 is een groot manege bedrijf met pensionstal, op dit bedrijf worden het hele jaar door tal van activiteiten georganiseerd als concoursen, buitenritten etc. Op dit bedrijf zijn, buiten de eigenaar, tevens een aantal fulltimers en stagiaires werkzaam. Bedrijf 2 is een kleine handel- en africhtingstal met 10 boxen. Op dot bedrijf is de eigenaar werkzaam met twee stagiaires. Bedrijf 3 is een ruitersportzaak gevestigd in een gehuurd pand. Eigenaar is hier werkzaam met een aantal parttimers.

Ik heb voor bedrijf 2 gekozen, omdat ik eigenlijk helemaal niet zo veel weet van een handelstal met africhting erbij, hierbij heb je ook veel te maken met jonge paarden, we hebben thuis zelf wel paarden maar dat is toch anders als op een echt bedrijf. Al met al lijkt het me dus heel leuk om dit bedrijf onder de loep te nemen.

A: Aanwezige risico’s:

Op een handel-africhtingsstal komen natuurlijk veel risico’s voor. Hieronder zet ik ze allemaal op een rijtje.

Gebouwen:
 Brand
 Niet goed werkende brandblussers
 Slechte manegebodem
 Blessures paard
 Instorten
 Niet goed sluitende deuren
 Scherpe randen aan muren/wanden
 Slechte omheiningen/slecht afgesloten erf

Goederen:
 Bedorven voedsel zoals hooi, stro, brokken etc.
 Slecht harnachement
 Slecht stalgereedschap

Paarden:
 Trap van paard
 Val van paard
 Kopstoot van paard
 Geen verkoop
 Retour verkocht paard
 Ziekte paard
 Paard ligt vast
 Been tussen tralies
 Paard knalt door omheining

Mensen:
 Verzuim
 Niet goed handelende dierenarts/hoefsmid
 Ruzie met eigenaar paard
 Val van ladder/trap

Overige:
 Diefstal van paard
 Diefstal van harnachement


B: Risicopreventieplan

Om risico’s zo min mogelijk te laten voorvallen, is het handig om een risicopreventieplan op te stellen. Hieronder volgt een risicopreventieplan.
Eerst vertel ik wat over de oorzaken van bij A genoemde voorkomende risico’s, daarna vertel ik wat over het analyseren van het risico. Of te wel R= K x S (Risico = Kans x Schadeomvang). Ook stel ik een preventie op omdat we willen dat het zo min mogelijk voor komt. Je kunt natuurlijk niet voor de volle 100% voorkomen maar je kunt het wel minderen. Daarna vertel ik nog of ik er voor wil verzekeren of niet en waarom.

Gebouwen:

Brand

Oorzaken van brand:
Oorzaak van brand kan zijn dat mensen roken in de stallen, in de buurt van hooi, stro, zaagsel etc. Dit zijn erg brandgevoelige producten. Ook een oorzaak van brand kan zijn dat er kortsluiting ontstaat ergens in de stallen. Ook muizen kunnen kortsluiting veroorzaken doordat deze de kabels kunnen doorknagen. Broeiende hooibalen kunnen ook een oorzaak zijn van brand. Geen brandgevoelige vloeistoffen in de buurt van warmtebronnen laten liggen.

Analyseren van risico brand:
De kans op brand is erg groot, omdat je veel brandbaar spul hebt in je stallen, en je best veel elektrische apparaten in en rond je stallen hebt en ook gebruikt. Als er brand uitbreekt is de schade erg groot.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Groot x Erg groot

Dus het risico dat er brand uitbreekt is dus ook groot

Preventie:
Niet roken in de stallen en in de buurt van brandbaar spul, het gebruik van deugdelijke elektrische apparaten, regelmatig laten controleren van kabels. Een kat aanschaffen voor de muizen en muizenvallen neerzetten. Broeiende hooibalen direct verwijderen, en hooi, zaagsel, stro apart opslaan in een andere schuur als dat mogelijk is. Brandgevoelige vloeistoffen ergens apart bewaren, en natuurlijk brandblussers in de stallen neerhangen. En sprenkel installaties neerhangen en een rookmelder. Als er uiteindelijk wel brand uitbreekt dan is het het beste om eerst zelf via een vluchtroute na buiten te vluchten, nadat je de paarden en de rest naar buiten hebt gered, de brandweer te bellen. Wat is een vluchtplan? Een vluchtplan is een verzameling van afspraken die je samen met de mensen met wie je werkt maakt voor het geval dat er brand uitbreekt. Door middel van een vluchtplan maak je duidelijk wat de snelste weg is om naar buiten te komen en weet iedereen wat zijn of haar verantwoordelijkheden zijn als er brand uitbreekt. Hoe stel je een vluchtplan op?
 Leg de veiligste en snelste vluchtroutes vast, teken deze uit en hang het op een duidelijke plek neer.
 Maak en taakverdeling, wie is verantwoordelijk voor welke paarden etc.
 Maak een afspraak voor een vast plek war de sleutels ALTIJD zijn te vinden.
 Als het kan is het het beste om de uitgang aan de straatkant als eindpunt van je vluchtroute te nemen zodat de hulpverleners je direct kunnen zien.
 Zorg ervoor dat de vluchtroutes altijd vrij zijn, dus dat er geen dingen in de weg staan, zoals kruiwagen en dergelijke.
 Oefen het vluchtplan met de mensen van jouw werkvloer zodat iedereen goed weet hoe de vluchtroutes eruit zien.

Verzekeren?:
Ik wil er wel tegen verzekeren omdat de kans dat er brand ontstaat groot is en de schade die je ervan krijgt erg groot is. Als er wel brand uitbreekt dan krijg je mits je verzekert bent een deel ervan vergoed. En dat scheelt je enorm in de kosten. Dus mijn mening is om je er wel tegen te verzekeren.

Niet goed werkende brandblussers

Oorzaken van niet goed werkende brandblussers:
Oorzaken kunnen zijn dat de brandblussers erg oud zijn, en daardoor niet goed werken. Dat de brandblussers bijna leeg zijn en dat er daardoor niet genoeg druk op staat als je het gaat gebruiken. Ook kan het voorkomen dat je de verkeerde soort brandblussers hebt die niet geschikt zijn voor het soort brand waar je me te maken hebt. Dat staat aangegeven op de brandblusser voor welke klasse het geschikt is. De meeste klasses die worden aangegeven zijn voor meerdere soorten brand.

Analyseren van risico slecht werkende brandblusser:
De kans dat een brandblusser niet goed werkt is klein, want meestal als je zoiets aanschaft kun je ervan uitgaan dat datgene ook daadwerkelijk goed werkt. De kans dat je een brandblusser hebt die niet geschikt is voor jou brand is klein. De schade die er door kan ontstaan als je niet goed werkende of niet geschikte blussers hebt is groot.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Klein x Groot

Dus het risico dat je niet goed werkende brandblussers hebt is middelmatig.

Preventie:
Door het regelmatig controleren van je brandblussers kun je voorkomen als er brand uitbreekt dat je zonder blusmiddel zit. En door het regelmatig vervangen van een blusser voorkom je dat deze te oud wordt. (1x per jaar vervangen). Door een brandblusser aan te schaffen die geschikt is voor alle klasse branden, zit je altijd goed. Hieronder een lijstje met een aanduiding per klasse:

Verzekeren?:
Ik zal er niet tegen verzekeren omdat de kans dat je zoiets overkomt middelmatig is en doordat je het regelmatig laat controleren, er niet zoveel kans is dat jou blussers het niet doen. En ook al verzeker je je er tegen op het moment dat er brand is en jouw blussers het niet doen heb je er toch niets aan als je er tegen verzekerd bent en de brand gaat lekker zijn gang, je kunt je daarom beter verzekeren tegen brand.

Slechte manegebodem

Oorzaken van slechte bodems:
Zeer oude bodems die nodig aan vervanging toe zijn. Als men een slechte bodem in huis heeft, kan dit gevolgen hebben op de spieren en pezen van een paard. Het paard kan hierdoor blessures oplopen op zowel korte als lange termijn, hier kunnen heel veel kosten aan verbonden zijn. Ook kan het nadelig werken tegen de ruiter. Als hij of zij van het paard valt en op een erg harde bodem terecht komt met alle gevolgen van dien.

Analyseren van risico slecht manegebodem:
De kans dat een manegebodem echt slecht is, is vrij klein, meestal als je een bedrijf aanschaft kijk je ook mede naar de bodem die er in de rijbaan ligt. Ook als jij het vrij belangrijk vindt voor je paarden dat zij elke dag op een fijne bodem lopen, onderhoudt je deze ook goed en laat je hem regelmatig bijvullen en inspecteren. Dus de kans is vrij klein dat zo iets gebeurt, de schadeomvang is daarbij ook klein, maar als er wel wat gebeurt (met een slechte bodem) dan kunnen de kosten hoog oplopen.
Natuurlijk gebeurt er altijd wel wat, ieder paard krijgt wel eens een blessure en iedere ruiter valt er wel eens af, maar je kunt het niet helemaal voorkomen maar wel verminderen. Natuurlijk verschilt het ook per mening. De een vindt het wel een fijne bodem en de ander niet, zo verschilt het per paard ook, het ene paard loopt wel fijn op je bodem en de ander niet.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Klein x Klein

Dus het risico dat je geen goede manegebodem hebt is klein.

Preventie:
Regelmatig laten slepen en kantjes harken en natuurlijk wanneer nodig is bij laten vullen en sproeien. En je paarden natuurlijk goede bescherming geven om de benen.

Verzekeren?:
Nee, ik zou er niet tegen verzekeren, want de kans is erg klein dat je zoiets gebeurt. Natuurlijk gebeurt er altijd wel wat maar om daar nu je manegebodem tegen te verzekeren zie ik niet zo zitten, verzeker dan je paard ertegen.

Instorten

Oorzaken van instorten:
Voor het instorten van gebouwen kunnen veel dingen voorkomen, zoals zwakke muren en niet goed onderhouden daken en wanden. Ook zijn vaak oude gebouwen hier de oorzaak van, dat de draagmuren het allemaal niet meer aankunnen en op een gegeven moment op instorten staan of gaan instorten. Of dat daken het met hevige sneeuwval niet meer kunnen dragen en dat het hele zaakje naar beneden komt.

Analyseren van risico instorten:
De kans voor zoiets is wel klein, als je altijd goed je gebouwen onderhoudt, is de kans wel klein. Maar gebeurt het wel dan is de schadeomvang erg groot.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Klein x Groot

Dus het risico dat je gebouwen gaan instorten middelmatig, waarom? Omdat de kans klein is en de schadeomvang groot dus zodoende ben ik op middelmatig uitgekomen.

Preventie:
Het goed onderhouden van je gebouwen, regelmatig laten controleren, en als er hevig sneeuwval is, als het kan, sneeuw verwijderen. Ook is het verstandig om je gebouwen eens in de zoveel tijd te renoveren. En te verstevigen.

Verzekeren?:
Ja, ik zou er toch tegen verzekeren, als er wel wat gebeurt, is de schade niet meer te overzien. En het gaat wel om je bedrijf.

Niet goed sluitende deuren

Oorzaken van niet goed sluitende deuren:
De oorzaak hiervan kan zijn dat de deur te groot is voor het kozijn waar het in moet. Als je eerst een deur op de goede maat maakt en dan in het kozijn hangt, vervolgens wordt deze deur vochtig van binnen en gaat werken, het gaat dus uitzetten, en vervolgens wil de deur niet meer sluiten. Een gevolg hiervan kan zijn dat iemand toch de deur doortrekt en zit vervolgens opgesloten in de w.c. of zoiets. Of er glipt een hond doorheen en loopt naar buiten en komt onder de auto.

Analyseren van risico niet goed sluitende deuren:
De kans dat zoiets voorkomt is zeer klein en de schadeomvang is er ook erg klein. Natuurlijk kan er iets gebeuren maar het komt niet vaak voor.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Zeer klein x Erg klein

Dus het risico dat er een gevolg komt op de niet goed sluitende deuren is vrij klein.

Preventie:
Je deuren goed op maat maken, regelmatig controleren, en goed te onderhouden. Gaat een deur toch uitzetten dan zou ik de deur passende maken.

Verzekeren?:
Nee, ik zou er niet tegen verzekeren, een deur kun je zo bewerken en de kans, dat er iets gebeurt, is zeer klein en, en de schade is ook erg klein.

Scherpe randen aan muren/wanden

Oorzaken van scherpe randen aan muren/wanden:
Niet goed geschuurde planken, waaraan iemand zich kan schaven, of een paard heeft dwars door de planken heen geschopt, wordt niet gemaakt, en vervolgens gaat het paard rollen en haalt zijn been of iets open. Uitstekende spijkers waaraan iemand of dier zich aan open kan halen.

Analyseren van risico scherpe randen aan muren/wanden:
De kans dat een paard of mens schaaft of openhaalt aan scherpe randen gebeurt niet vaak. Tuurlijk schaaf je je hand wel eens aan een muur maar dat kun je niet voorkomen. De schade kan groot zijn, bijvoorbeeld een slagaderlijke bloeding maar de kans dat dat gebeurt is klein.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Vrij klein x middelmatig tot groot

Waarom ben ik hierop uit gekomen? Omdat de kans vrij klein is heb ik daar dus voor gekozen maar als het wel zou gebeuren dan kan de schade die ervan komt middelmatig tot groot zijn. Dat verschilt een beetje. Dus het risico dat dat gebeurt, is klein tot middelmatig.

Preventie:
Regelmatig je muren/wanden controleren of er niets uit steekt, of kapot is waaraan iemand zich kan bezeren. Als er toch iets uitsteekt of kapot is dan meteen repareren of verwijderen.

Verzekeren?:
Nee, ook hiertegen zou ik mij niet verzekeren. De kans is vrij klein, alleen de schadeomvang daarentegen is middelmatig tot groot. Maar toch zou ik mij hier niet tegen verzekeren.

Slechte omheining/slecht afgesloten erf

Oorzaken van een slechte omheining/slecht afgesloten erf:
Is het niet goed onderhouden ervan, of als er een keer iemand tegen aan is gereden, dat het dan niet gemaakt wordt. Gevolgen hiervan zijn dat paarden er makkelijker doorheen gaan, of makkelijker stukmaken, of ertussen doorglippen.

Analyseren van risico slechte omheining/slecht afgesloten erf:
De kans dat er iets gebeurt met een slechte omheining/slecht afgesloten erf is redelijk middelmatig, want paarden lopen nou eenmaal in de weide en zijn kuddedieren en kunnen ergens snel van schrikken, hierdoor slaan ze op hol en knallen door draad of dergelijke. De schadeomvang is middelmatig, je omheining is stuk, je erf niet goed afgesloten, en je paard heeft misschien wondjes of loopt los op de straat.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Redelijk middelmatig x Middelmatig

De kans dat er iets gebeurt met dit risico is middelmatig.

Preventie:
Regelmatig controleren en kapotte onderdelen vervangen. Je weides goed nakijken of er geen draadjes loshangen en goed stroom er opzetten. Als er iets kapot is direct repareren. En altijd de toegang afsluiten.

Verzekeren?:
Nee, hier zou ik nier tegen verzekeren, eerder mijn paard als de omheining.

Goederen:

Bedorven voedsel

Oorzaak van bedorven voedsel:
Teveel voedsel in 1x ingekocht waardoor je teveel hebt om in korte termijn op te voeren, hierdoor gat schimmelen of samenklonteren.
Kuil dat te vochtig in balen gaat, er lucht bij komt en het daardoor gaat schimmelen.

Analyseren van risico bedorven voedsel:
De kans dat je bedorven voedsel krijgt is klein mits je niet teveel in 1x inkoopt. De schadeomvang hierbij is dan ook klein, maar koop je wel teveel voedsel in 1x, dan is de schadeomvang groter. Omdat je dan al dat eten weg kunt gooien.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Klein x Klein

Het risico voor bedorven voedsel is klein bij kleine inkopen.

Preventie:
Een goed inkoop beleid samenstellen, dus niet teveel in 1x keer inkopen, dan naar wat jij op korte termijn kunt opvoeren. Proberen kuil in plastic lucht dicht te houden en niet te nat in balen.

Verzekeren?:
Nee, ik zou hier niet voor verzekeren, omdat de kans klein is om bedorven voedsel te krijgen, je moet gewoon niet teveel inkopen. En zoveel kost het ook weer niet als er 1 baaltje bedorven is.

Slecht harnachement

Oorzaken slecht harnachement:
Oorzaken van slecht harnachement zijn het slecht onderhouden van het leer, niet schoonmaken, hierdoor blijft het erg vies en wordt het stug. Ook vaak de verkeerde schoonmaakspullen die je er voor gebruikt, je moet namelijk geen schoonpoets op je hoofdstel smeren. Natuurlijk ligt het ook aan de kwaliteit van het leer, je kunt beter iets meer geld uitgeven dan dat je over 3 maanden weer moet. En natuurlijk heeft de ouderdom er ook mee te maken. Maar als je het goed en regelmatig schoonmaakt dan gaat het best lang mee. Of als je er gewoon met de verkeerde manier mee omgaat, zoals gewoon op de grond neerleggen en laten liggen. Altijd weer ophangen en goed schoonmaken.

Analyseren van risico slecht harnachement:
Het risico dat je loopt dat je slecht harnachement hebt ligt gedeeltelijk bij je zelf. Je moet natuurlijk wel goede kwaliteit hebben. De kans dat je slecht harnachement hebt is klein en de schade die je ervan krijgt als je niet goed harnachement hebt, is ook vrij klein.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Klein x Klein

Het risico voor slecht harnachement is klein. Je moet het wel goed onderhouden.

Preventie:
Goed schoonmaken en regelmatig schoonmaken en met de goede schoonmaakspullen, dat geschikt is voor jou leer e.d. Goede kwaliteit kopen en op tijd vervangen als het al erg oud is. En ook regelmatig controleren, en goed opruimen.

Verzekeren?:
Nee, ik zou niet verzekeren voor slecht harnachement, als het wel stuk gaat, kost het je kop niet als je nieuw spul moet kopen. Meestal gaat niet alles in een keer stuk. Ik zou wel verzekeren tegen diefstal. Maar dat volgt later.

Slecht stalgereedschap

Oorzaken van slecht stal gereedschap:
Een oorzaak kan zijn dat je er niet op de goede manier mee omgaat, laten slingeren, gebruiken voor andere dingen, dan waar het goed voor is. In de stal laten staan waardoor het kapot gaat. Hieraan kan een paard zich natuurlijk ook aan bezeren. (zie kopje paarden). Buiten laten staan in de regen. Zorg er ook voor dat het van goede kwaliteit is, hiermee voorkom je dat het snel kapot gaat of dat het naar een poosje niets meer waard is.

Analyseren van risico slecht stalgereedschap:
De kans dat je slecht gereedschap hebt is erg klein, als je het van goede kwaliteit is dan zal er ook niet veel mee gebeuren. De schade die je er van krijgt als je gereedschap niet goed is, is ook niet zo groot.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Klein x Klein

Het risico voor slecht stalgereedschap is klein. Je moet het wel goed onderhouden. En er met de goede manier mee omgaan.

Preventie:
Goed opruimen, regelmatig schoonmaken, en regelmatig controleren. Op de juiste manier gebruiken voor het geschikt voor is. Zorg er ook voor dat het van de juiste lengte is en dat het niet te zwaar is.

Verzekeren?:
Nee, ook hier zou ik niet tegen verzekeren. Ook dit kost je de kop niet als het een keertje aan vervanging toe is. Als je het regelmatig controleert en schoonmaakt gaat het best lang mee.


Paarden

Trap van paard

Oorzaken trap van paard:
Een aantal oorzaken kan zijn, dat mensen te dicht achter het paard langs lopen wat dat paard dan als bedreiging ziet en achteruit trapt. Paard bandage om zijn achterbenen krijgt, maar dit eigenlijk niet zo goed kent, en daardoor trapt. Een paard dat een ander paard trapt dat te dicht bij komt, ook dit ziet het paard weer als een bedreiging, en om zich zelf te beschermen trapt het dier. Ook kan het voorkomen dat je met een paard aan de hand stapt en dat hij gaat steigeren, omdat het dier schrikt, en jij een trap van het voorbeen krijgt. Jij als ruiter valt van je paard en, dat je paard daar zo erg van schrikt dat hij achteruit trapt of dergelijke, en jij een knal te pakken krijgt. Wat ook kan gebeuren is dat je met zijn tweeën aan het rijden bent in de bak en dat de een te dicht bij de ander komt, hierdoor achteruit trapt en in plaats dat hij het paard raakt, dat hij de ruiter ervan raakt. Allemaal oorzaken die te maken kunnen hebben met het krijgen van een trap van een paard. Ook kan een ander paard een trap krijgen als ze samen in de wei spelen en mekaar per ongeluk uit speelsheid trappen. Zo zijn er nog veel meer oorzaken maar ik vond dit wel de belangrijkste.

Analyseren van risico trap van paard:
De kans dat je trap van een paard krijgt is vrij groot, omdat je toch dagelijks met deze kuddedieren te maken hebt, en het woord kuddedieren zegt natuurlijk al dat het vluchtdieren zijn, en als het niet goed kan vluchten dan probeert het zichzelf te beschermen, door zich zelf te verdedigen en in dit geval is dat trappen. De schade die er van kan komen is ook vrij groot, je kan er een schadelijk letsel van oplopen, maar kan ook andere dingen beschadigen, zoals bakrand, auto’s, andere dieren en dergelijke. Dus ik ben op het volgende uit gekomen.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Vrij groot x Vrij groot

Het risico voor het krijgen van een trap of een ander is groot. Je kunt het wel verminderen maar niet voor 100% voorkomen.

Preventie:
Goed uitkijken als je dicht bij een paard in de buurt komt. Als je wel dicht achter een paard langs loopt, omdat er toevallig geen andere weg is of dergelijke, leg dan voorzichtig je hand op het paard (als je aan de zijkant staat)en zeg wat tegen het dier om een vriendelijke toon, loop dan zo dicht mogelijk achter een paard langs, hoe dichter je bij hem staat hoe minder hard het aankomt omdat het dier dan geen kracht kan geven omdat jij daar kort achterstaat, praat ook op moment dat je er aan komt lopen tegen het paard, zodat het niet schrikt. Verder is het goed om te weten wat het paard allemaal kent en wat niet, zoals boven beschreven met die bandages. Natuurlijk is het ook verstandig als je met meerdere paarden in de bak rijdt, je voldoende ervaring hebt in je rijden en dat je goed uitkijkt waar een ander rijdt, slaat jou paard altijd naar anderen, waarschuw dan de mensen die bij jou in rijden dat het dier slaat naar anderen en doe een rood strikje in zijn staart. Verder moet je gewoon goed uitkijken en laat wildere, drukkere paarden door ervaren persoon, die het paard kent, begeleiden. Als een paard bij anderen in de wei staat en andere paarden slaat zet dan het dier apart in de weide. Als je paard benadert in de wei, doe dit dan NOOIT van achteren, een paard kan ervan schrikken en als reactie trappen. Natuurlijk kun je het niet helemaal voorkomen maar je kunt er wel voor zorgen dat het minder voorkomt.

Verzekeren?:
Nee, ik zou hier niet tegen verzekeren, meestal ben je als mens in ieder geval al verzekerd als er iets met je gebeurt, maar je moet gewoon goed uitkijken en goed nadenken. Een paard is gewoon een risico waar je mee omgaat.

Val van paard
Oorzaken val van paard:
Je bent een paard aan het trainen. Tijdens de training schrikt het paard en maakt een grote sprong opzij. Jij als ruiter had dit niet zo gauw door en viel van het paard. Tijdens het rijden van het paard rijdt een stagiaire op de sprong aan. Het paard komt niet goed uit voor de sprong. Het paard weigert en de stagiaire vliegt er voor over af. Een stagiaire dat gewoon niet goed kan rijden en geen gevoel heeft voor het paard, paard maakt een onverwachte beweging, evenwicht is niet helemaal goed, en valt eraf. Allemaal oorzaken om van een paard te vallen.

Analyseren van risico val van paard:
De kans dat jij als ruiter van het paard valt is erg groot. Dit omdat je met een levend wezen aan het trainen bent en elk paard kan schrikken. De schadeomvang valt in de meeste gevallen erg mee, maar kan ook erg groot zijn, je kunt bijvoorbeeld een been breken of iets dergelijks.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Erg groot x Middelmatig

Het risico voor van een paard vallen is groot, waarom heb ik bij schadeomvang middelmatig gekozen? Omdat de ene keer het wel mee valt maar een andere keer wel ernstig is, dus heb ik er een gemiddelde van genomen.

Preventie:
Om er voor te zorgen dat de schadeomvang zo klein mogelijk blijft is het verstandig om:
• Een veiligheidscap te dragen. Dit beschermt je hoofd tegen vallen of stoten van buitenaf.
• Een bodyprotector te dragen. Zo bescherm je je romp goed tegen vallen of stoten van buitenaf.
• Er voor zorgen dat de omgeving waar je het paard in traint zo min mogelijk aflijdend is. Zo schrikt het paard minder snel en is de kans groter dat er geen ongelukken gebeuren.
• Er voor zorgen dat de hindernissen op een goede afstand van elkaar liggen zodat als je in een normaal tempo aan komt galopperen de afstand zou moeten passen.
• Goed kwaliteit harnachement te gebruiken van goede kwaliteit.

Verzekeren?:
Verzekeren voor een val van het paard voor de stalruiter zelf heeft niet zo veel zin. De schadeomvang valt in de meeste gevallen erg mee. Het verzekeren is in de meeste gevallen nog duurder dan de schade die de eigenaar tijdens een val oploopt. Een stagiaire heeft via school altijd al een ongevallen verzekering. Dus ja het is verstandig om stagiaires te verzekeren. Het zijn meestal jongeren die nog veel moeten leren en omdat ze weinig ervaring hebben met het werk en rijden van jonge paarden gebeuren er meerdere ongelukken.

Kopstoot van paard

Oorzaken van krijgen van een kopstoot:
Er zijn verschillende dingen waardoor je een kopstoot kunt krijgen van een paard. Zoals je bent zijn hoofd aan het poetsen en hij schrikt en stoot zijn hoofd tegen het jouwe. Of je wilt een hoofdstel of halster opdoen en schrikt, en stoot zijn hoofd tegen de jouwe. Natuurlijk heb je nog veel meer redenen dat het kan gebeuren, maar het kan ook voorkomen dat een paard zijn hoofd opzij doet en een ander paard raakt.

Analyseren van risico kopstoot:
De kans dat je een kopstoot krijgt is klein, en de schadeomvang valt ook altijd wel mee, het gaat vaak niet zo hard, meestal jeukt het even in het begin, of je houdt er een licht hersenschudding aan over, maar jij kan ook je hoofd stoten aan een balk op zolder. Het kan natuurlijke erger, maar gebeurt niet vaak.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Klein x Klein

De kans dat je het risico loopt is klein, tuurlijk kan het een keer erger maar komt niet veel voor.

Preventie:
Goed uitkijken, en geen onverwachte bewegingen maken waar het paard van kan schrikken. Je kunt het niet helemaal voorkomen, maar als je goed uitkijkt en goed nadenkt voordat je iets doet, kan het wel minderen.

Verzekeren?:
Nee, ik zou hier niet tegen verzekeren, want de kans dat het gebeurt is klein, en als het wel een keer gebeurt is het vaak veel te duur om dat te doen.

Geen verkoop

Oorzaken van geen verkoop:
Je hebt geen goede afspraken gemaakt met de kopende partij, of de kopende partij ziet er toch vanaf omdat het paard toch niet zo goed bij hun past. Het paard zou verkocht zijn, maar is niet door de keuring heen gekomen voor zijn gebruiksdoel. Of het paard gaat onverwachts dood.

Analyseren van risico geen verkoop:
De kans dat er geen verkoop komt, is middelmatig en de schadeomvang die ervan kan komen vind ik ook middelmatig. Tuurlijk je hebt periodes dat je veel verkoopt, maar je hebt ook periodes dat je niet verkoopt.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Middelmatig x Middelmatig

De kans dat je het risico loopt is middelmatig, het kan erger maar het kan ook minder.

Preventie:
Goede afspraken maken, dat is eigenlijk het enige, en het juiste paard bij de juiste ruiter zetten, maar iedereen vergist zich wel eens.

Verzekeren?:
Nee, ik zou hier niet tegen verzekeren, de kans is middelmatig en de schade die je er van krijgt is over het algemeen ook niet erg dramatisch.

Retour verkocht paard

Oorzaken van retour:
Je hebt verborgen gebreken achtergehouden. Je hoort het namelijk altijd te vertellen wat een paard heeft of heeft gehad e.d. Je hebt mededelingsplicht.

Analyseren van risico retour:
Het komt niet vaak voor dat een paard dat verkocht is terug komt naar de vorige eigenaar. En de schade die je ervan kunt krijgen is groot, want de verkopende partij kan voor alle kosten opdraaien.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Klein x Groot

De kans dat je het risico loopt is middelmatig, De kans is klein maar de schade is groot, dus heb ik er een gemiddelde van genomen.

Preventie:
Goede afspraken maken, geen gebreken achterhouden en een contract opstellen waarin alle afspraken vermeld staan.

Verzekeren?:
Nee, ik zou hier als handelsstal niet tegen verzekeren, je moet gewoon eerlijk tegen je klanten zijn, ben je dat niet dan naai je jezelf een oor aan.

Ziekte paard

Oorzaken van ziekte paard:
Het paard heeft een virus opgelopen tijdens een concours, of een paard heeft in de weide zand gegeten en daardoor zandkoliek opgelopen, natuurlijk kan het ook voorkomen dat de ruiter het paard nat en bezweet in de stal neer zet en daardoor verkouden wordt en koorts krijgt en kan een longontsteking oplopen. Of dat ze gewoon niet goed voor het dier gezorgd hebben. Niet op tijd enten kan ook een oorzaak zijn en ook op tijd ontwormen kan een oorzaak zijn.

Analyseren van risico ziekte paard:
De kans dat een paard ziek wordt is groot, je hebt hier met levende wezens te maken en de schade die ervan kan komen is middelmatig. Het kan ook erger zijn, zoals bij koliek kan het zijn dat het dier geopereerd moet worden. Maar dat komt niet veel voor.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Groot x Middelmatig

De kans dat je het risico loopt is groot, tuurlijk kan het een keer erger maar komt niet veel voor.

Preventie:
Een goed ent en ontworm schema is al een goed oplossing om het te verminderen. En als paarden veel op de weide staan en er kort gras staat, voer dan extra hooi bij, zodat ze niet zoveel zand binnenkrijgen. Af en toe een kuurtje die het zand uit de darmen haalt is ook een oplossing. En verder gewoon de paarden goed uitstappen, warm houden. En als je twijfelt een dierenarts erbij halen.

Verzekeren?:
Ja, ik zou hiervoor wel verzekeren. Omdat de kans groot is dat je zoiets kan overkomen. En als je er niet voor verzekert bent en je paard wordt behandeld tegen een ziekte, dan zijn de kosten altijd vrij hoog.

Paard ligt vast

Oorzaken dat een paard vast ligt:
Nou een paard heeft net lekker een warme douche gehad en heeft daarna een lekkere warme deken op gekregen. Het paard had jeuk door het water en is in zijn stal gaan rollen. Het dier lag iets te dicht langs de kant en is toen helemaal omgerold en ligt vast tegen de muur. Meestal als een paard vastligt in zijn stal, komt het omdat het in de stal gaat rollen, en dan te dicht bij de muur omrolt.

Analyseren risico vastliggen:
De kans dat een paard vast komt te liggen in zijn stal is klein tot middelmatig. Je hebt paarden die nooit vastliggen en je hebt paarden die regelmatig vastliggen. De schade die je ervan krijgt is vrij klein. Meestal is het alleen de schrik, een enkele keer gaat er wat kapot. Het paard heeft misschien enkele wondjes aan zijn been.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Klein tot middelmatig x Vrij klein

De kans dat je het risico loopt is klein, tuurlijk kan het een keer erger maar komt niet veel voor.

Preventie:
Zorg ervoor dat als een paard gaat rollen dat je erbij blijft ( niet in de stal) voor als het misgaat dat je direct bij bent en dat je het misschien nog kunt tegen houden en dat je hem op tijd in de benen kunt jagen. Je kunt het niet 100% voorkomen maar wel minderen.

Verzekeren:
Ja, je verzekert je paard er al voor zijn verwondingen omdat je het hele dier verzekert. Het hangt wel van je soort verzekering af. Maar ik zou de stal er niet om verzekeren. Als er een keer iets kapot gaat kost het je de kop niet als je het moet vervangen of repareren.

Been tussen tralies

Oorzaken van been tussen de tralies:
Een oorzaak kan zijn dat een paard in zijn eentje op stal staat en helemaal dol is in zijn hoofd en in zijn stal begint te bokken en te steigeren en doordat het met zijn been tegen de tralies aankomt het ertussen door schiet en daardoor vastzit en zijn hele been openhaalt. Een oorzaak daarvan kan weer zijn dat de ruimte tussen de tralies veel te groot is.

Analyseren van risico benen tussen tralies:
De kans dat dat gebeurt is vrij klein, want meestal zijn die ruimtes tussen de tralies is zo klein dat een been daar nooit tussen door kan. Als het wel gebeurd is de schade aan het paard erg groot en kan daardoor heel zijn been openhalen.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = vrij klein x Erg groot

De kans dat je het risico loopt is klein, Maar de schade is erg groot. Toch heb ik gekozen voor klein risico.

Preventie:
Zorg dat de tralies een goede afstand hebben tussen elkaar zodat er geen been van een paard doorheen kan. Als een paard erg wild wordt op stal doordat het alleen is, zorg dan dat dat paard niet alleen op stal is.

Verzekeren?:
Ja, je bent hier al voor verzekerd als je paard ervoor verzekerd hebt, maar net zoals bij de vorige risico zou ik niet mijn stallen verzekeren.
Het hangt wel van je soort verzekering af.

Paard knalt door omheining

Oorzaken dat een paard door omheining knalt:
Het kan zijn dat je te maken hebt met een baldadig paard die graag van uitbreken houdt . Maar het kan ook zijn dat een paard uit schrikreactie door de omheining heen gaat. Of dat het door een ander aard erdoor heen gejaagd wordt.

Analyseren risico paard door omheining:
De kans dat een paard door de omheining gaat, komt niet vaak voor, en de schade valt meestal ook wel mee, het kan voorkomen dat een paard zijn hele been loshaalt. Maar meestal springt het er half over.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Klein x Middelmatig

De kans dat je het risico loopt is klein, tuurlijk kan het een keer erger maar komt niet veel voor.

Preventie:
Zorg ervoor dat je omheining goed en stevig is, zet geen paarden die elkaar opjagen bij elkaar in het land en als je te maken hebt met een baldadig paardzet deze dan in een weide met een hele hoge omheining.

Verzekeren?:
Ja, je paarden zijn ervoor verzekerd tegen verwondingen en dergelijke, als je je paarden verzekerd hebt, maar net als de vorige zou ik mijn materialen niet verzekeren. Het hangt wel van je soort verzekering af.

Mensen:

Verzuim

Oorzaken verzuim:
Door ziekte, asociale jongeren die gewoon niet komen, of door ongelukjes.

Analyseren risico verzuim:
De kans dat er verzuim op treedt is middelmatig, je hebt wel te maken met het menselijke lichaam en mensen lopen wel eens een virusje op. De schade die je ervan krijgt valt altijd wel mee, je moet alleen je werk in je eentje doen.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Middelmatig x Klein

De kans dat je het risico loopt is middelmatig, Iedereen is een keertje ziek, tuurlijk kan het een keer erger maar komt niet veel voor.

Preventie:
Maak goed afspraken met je werknemers en dat is eigenlijk het enige dat je kunt doen. Mensen worden nou eenmaal ziek. Probeer ongelukjes zoveel mogelijk te voorkomen, door goede begeleiding.

Verzekeren?:
De werknemer is verzekerd van doorbetaling van het salaris tijdens ziekte. De werkgever doet er wel verstandig aan om ervoor te verzekeren, de eerste twee jaar van die ziekte moet de werkgever het salaris door betalen. Daarna komt de werknemer onder toezicht van het UWV. De werkgever draagt premie af aan de bedrijfsvereniging, om deze kostenpost gedeeltelijk te vergoeden. De doorbetaling van het salaris zal doorgaans op basis van 70 of 80% van het loon zijn.

Niet goed handelende dierenarts/hoefsmid

Oorzaken van niet goed handelende dierenartsen en hoefsmeden:
Een oorzaak kan zijn dat ze gewoon niet zo veel verstand ervan hebben, of geen zin hebben in werken en het allemaal maar afraffelen. Niet op komen dagen, waardoor paard dood kan gaan, of kreupel blijft. Mensen die een verkeerde diagnose stellen door dingen over het hoofd te zien.

Analyseren risico slecht handelende artsen/smeden:
De kans dat je te maken krijgt met een niet goed handelende dierenarts of hoefsmid komt niet vaak voor, de meesten hebben er voor geleerd en weten waar ze het over hebben. De schade daarentegen kan wel weer enorm zijn.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Klein x Groot

De kans dat je het risico loopt is klein, de schade daarentegen kan enorm zijn, aar omdat de kans klein is dat het je overkomt ben ik op een klein risico uitgekomen.

Preventie:
Informatie zoeken over desbetreffende persoon, blijf erbij als degene met je paard bezig is zodat je kunt zien waar ze mee bezig zijn. Verder moet je duidelijk zijn in wat je wil en als je iets dwars zit over de manier van behandelen zeg het dan direct dan krijg je er later ook geen gezeur mee.

Verzekeren?:
Nee ik zou hier niet tegen verzekeren, meestal als je paard verzekerd is dan krijg je dit meestal wel vergoed als het paard iets krijgt. Het hangt wel van je soort verzekering af.

Ruzie met eigenaar

Oorzaken van ruzie met eigenaar:
Je hebt afspraken met elkaar gemaakt en die vervolgens niet nakomt. En dingen doet die je niet hebt gedaan in overleg met de eigenaar van het paard. Bijvoorbeeld je hebt hem zonder dat de eigenaar het wist geschoren.

Analyseren risico ruzie:
De kans dat je ruzie krijgt met de eigenaar van het paard komt niet zo vaak voor, de schade die je er van krijgt is ook niet zo groot. Natuurlijk kan het een keer voorkomen dat je een keer een klein meningsverschil hebt maar dat is nog niet meteen een ruzie.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Klein x Klein

De kans dat je het risico loopt is klein, je hebt wel eens meningsverschillen maar ruzie komt niet vaak voor.

Preventie:
Goede afspraken maken en vastleggen op papier, wil je dingen doen met het paard overleg dat dan goed met de eigenaar. Er zal altijd en overal wel een keertje een klein ruzietje optreden, dan weer even goed uitpraten, en dan kun je ook weer samen door één deur.

Verzekeren?:
Nee, dit is zoiets onzinnigs om voor te verzekeren. Er bestaat niet eens een verzekering voor het ruzie krijgen met een eigenaar.

Val van ladder/trap

Oorzaken van val van ladder/trap:
Een oorzaak kan zijn dat de ladder/trap niet goed onderhouden is en op moment dat iemand erop loopt er door heen zakt. Ook kan zijn dat degene die er gebruikt van maakt de ladder/trap scheef en onstabiel neerzet waardoor hij met ladder/trap en al naar beneden valt.

Analyseren van risico val van ladder/trap:
De kans dat je van een ladder valt is erg klein, de schade valt in regel ook nog wel mee, meestal een paar kneuzingen en schrammetjes, maar kan ook groot zijn, zware hersenschudding of je breekt een ar,m of been.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Klein x middelmatig

De kans dat je het risico loopt is klein, de schade daarentegen kan enorm zijn, ik heb bij schadeomvang middelmatig genomen omdat de schade klein kan zijn maar ook groot, dus ben ik er tussen in gaan zitten, maar omdat de kans klein is dat het je overkomt ben ik op een klein risico uitgekomen.

Preventie:
De ladder/trap goed onderhouden en als je er gebruik van maakt, zorg dan dat het stabiel staat en laat het eventueel vast houden door een ander.

Verzekeren?:
Nee, ik zou hier niet tegen verzekeren, als mens ben je verzekerd en daar zit ook een ongevallenverzekering bij.

Overige

Diefstal van paard

Oorzaken van diefstal van paard:
Deuren niet goed afgesloten.

Analyseren van risico diefstal van paard:
De kans dat je paard gestolen wordt is erg klein, meestal heb je wel waakverlichting buiten en een waakhond wat de meeste inbrekers wel wegjaagt. De schade is echter wel enorm als je paard gestolen wordt.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Klein x Groot

De kans dat je het risico loopt is klein, de schade daarentegen kan enorm zijn, maar omdat de kans klein is dat het je overkomt ben ik op een klein risico uitgekomen.

Preventie:
Sluit je deuren goed af, Doe tralies voor de ruiten, en gebruik hang en sluitwerk dat voorzien is van het politie keurmerk, neem massieve deuren, neem een waakhond en hang bordjes neer dat er een waakhond aanwezig, waakverlichting buiten is ook erg verstandig.

Verzekeren?:
Ja, hier zou ik wel tegen verzekeren, het komt weliswaar niet vaak voor, maar de schade is enorm. Je bent je paard kwijt en meestal komt het dier ook niet weer terug.

Diefstal van harnachement

Oorzaken van diefstal van harnachement:
Deuren niet goed afgesloten.

Analyseren van risico diefstal van harnachement:
De kans dat je harnachement gestolen wordt is erg klein, meestal heb je wel waakverlichting buiten en een waakhond wat de meeste inbrekers wel wegjaagt. De schade is echter wel groot als ze al je harnachement gestolen wordt.

Risico = Kans x Schadeomvang
Risico = Klein x Groot

De kans dat je het risico loopt is klein, de schade daarentegen kan groot zijn, maar omdat de kans klein is dat het je overkomt ben ik op een klein risico uitgekomen.

Preventie:
Sluit je deuren goed af, Doe tralies voor de ruiten, en gebruik hang en sluitwerk dat voorzien is van het politie keurmerk, neem massieve deuren, neem een waakhond en hang bordjes neer dat er een waakhond aanwezig, waakverlichting buiten is ook erg verstandig.

Verzekeren?:
Ja, hier zou ik wel tegen verzekeren, het komt weliswaar niet vaak voor, maar de schade is groot. Je bent je harnachement kwijt en meestal komt het harnachement ook niet weer terug.


C: Antwoorden en vragen

Ook worden er een aantal vragen gesteld in deze opdracht, hieronder heb ik eerst de vragen neergezet, en vervolgens de antwoorden eronder gezet. Ik heb dit gedaan, omdat het dan allemaal wat duidelijker wordt.

Vragen:

Vraag 1:
Geef in duidelijke bewoording een omschrijving van de term “risicopreventie”.

Vraag 2:
Waarom is het bereken van het risico zo lastig?

Vraag 3:
Waarom worden er richtlijnen voor bijvoorbeeld een inbraakwerende zadelkamer door verzekeringsmaatschappijen uitgegeven?

Antwoorden:

Antwoord 1:
Preventie betekent het voorkomen van een misdrijf, brand of iets dergelijks. Risico betekent gevaar voor schade en/of verlies. Risicopreventie betekent dus in het kort het voorkomen van een misdrijf, brand etc., waaruit schade of verlies kan ontstaan.

Antwoord 2:
Het berekenen van een risico is heel lastig, omdat je niet precies weet wat er kan gebeuren, de ene keer is het erger dan de andere keer. Bijvoorbeeld tijdens een val van paard, dan kun je enkele blauwe plekken oplopen, maar je kunt ook je nek breken. Omdat dat twee uitersten zijn, weet je niet precies hoe je dat moet berekenen. Meestal kun je beter een gemiddelde ervan nemen.

Antwoord 3:
Die richtlijnen worden gegeven, om de mensen duidelijk te maken waar bijvoorbeeld een inbraakwerende zadelkamer aan moet voldoen, als ze willen verzekeren bij desbetreffende verzekeringsmaatschappij. Als er dan wel wordt ingebroken en nemen wat kostbaars mee, dan meld je dit bij de verzekering en dan komt er een schade-expert langs en die gaat dat allemaal controleren, die geeft door aan de verzekering of je aan die richtlijnen hebt voldaan en als dat niet het geval is dan krijg je het ook niet vergoedt, heb je hier wel aan voldaan dan krijg je er ook geen gezeur mee, en wordt het gewoon vergoedt.

In dit geval van de zadelkamer is het verstandig om er hang en sluitwerk op te doen die voorzien zijn met het politie keurmerk, ook een massieve deur en anti-inbraakstrips, dubbelglas en tralies voor de ramen.

D: Afspraken

In de paardenwereld heb je te maken met meerdere personen, vooral als je een eigen stal hebt, je hebt eigenaren, klanten. In de handelstal worden natuurlijk ook paarden gekocht en verkocht en er worden paarden gebracht die er voor de africhting staan en door de opdrachtnemer verkocht moet worden binnen een bepaalde periode. De meeste kooptransacties en trainingsovereenkomsten in paardenland gaan op basis van mondelinge overeenkomsten. Wat niet iedereen weet is dat een mondelinge overeenkomst net zo rechtsgeldig is als een overeenkomst die is vastgelegd in een contract. Het probleem in het geval van een rechtszaak is natuurlijk dat je moeilijk kunt aantonen wat mondeling is afgesproken. De koper kan wel zeggen dat het paard verkeersmak moest zijn, maar jij als verkoper zegt dat daar niets over is afgesproken, hetzelfde als opdrachtgever (hier eigenaar van het paard) heeft gezegd dat het paard op M-niveau verkocht moest worden en de opdrachtnemer heeft gezegd dat het paard op L-niveau weg moest, is het één tegen één en kan de rechter niets met deze uitspraken. Een mondelinge overeenkomst heeft een hoog ‘welles-niettes risico’. Als je al vertrouwt op een mondelinge overeenkomst, zorg dan dat je getuigen hebt bij het sluiten van een overeenkomst. Een van de vragen die een rechter aan een getuige zal vragen is of deze kan beamen dat er sprake was van een zogenaamde wilsovereenstemming bij het maken van afspraken. Zo kun je als koper/opdrachtgever wel allerlei wensen op tafel gooien, dat wil nog niet zeggen dat verkoper/opdrachtnemer heeft aangegeven aan al deze wensen te kunnen of willen voldoen. Zonder wilsovereenstemming is er geen rechtsgeldige overeenkomst. Zeker als er mondeling een heel wensenlijstje wordt opgesomd, kan dat moeilijk te bewijzen zijn. Dus daarom is het verstandig om een schriftelijke overeenkomst te doen. Een koopovereenkomst/trainingsovereenkomst mag dan geen standaard inhoud hebben, een aantal dingen moeten er wel instaan om tot een overeenkomst te komen die een rechter serieus neemt als het erop aan komt. Je begint met de gegevens van beide partijen, voor de koper/opdrachtgever is dat eenvoudig, maar voor verkoper/opdrachtnemer kan dat ingewikkelder zijn. Het meest belangrijkste is het omschrijven van het te kopen/verkopen/trainende paard. Een omschrijving als “bruine ruin” is te beperkt. Het in het contract opnemen van kleur, afstamming, ras, sekse, schofthoogte, stamboek en chipnummer is wel het minste. Ook de specifieke eigenschappen zijn van belang. Is het een spring of dressuurpaard en op welk niveau heeft het paard gelopen. Verder heb je als verkopende partij een mededelingsplicht. Belangrijke informatie dient verkoper te delen met de koper. Als het paard bijvoorbeeld net een half jaar in behandeling bij een dierenkliniek heeft gestaan, een beperkende blessure heeft gehad of “gevaarlijk” temperamentvol is, dan is verkoper verplicht dat te vertellen. Dat hoeft de verkoop niet tegen te houden, maar is wel verstandig voor beide partijen om dit soort dingen vast te leggen in een contract. Verder is het verstandig om dingen als veterinaire keuringen in het contract te regelen. Zo kan de verborgen gezondheid van het paard als ontbindende voorwaarde in het contract komen zoals het kopen van een huis vaak onder voorbehoud van financiering wordt gedaan. Waar wel rekening mee moet worden gehouden is dat het paard meestal al wel gekocht of verkocht is voordat hij ter keuring gaat. Het niet goedkeuren van het paard betekent op basis van de ontbindende voorwaarde wel dat de verkoper het paard moet terugnemen, maar zegt niets over de kosten van de keuring. De opdrachtgever van de keuring zal de kosten voor de dierenarts moeten betalen. Je kunt natuurlijk in het contract zetten dat de kosten bij afkeuring voor rekening van de verkoper komen, een in de paardenwereld gebruikelijke, maar geen automatische gang van zaken. Ook dingen als het bepalen bij welke dierenarts het paard wordt gekeurd, kun je in het contract opnemen. Belangrijk om niet te vergeten te vermelden in het contract is de prijs die je voor het paard wilt hebben betaald en op welke dag het wordt afgeleverd. Bij het kopje aflevering wordt meestal ook gesteld dat dat moment is waarop het risico over het paard overgaat van de ene naar de andere eigenaar. Mocht het paard op de trailer doodgaan is dat risico voor de verkoper, gebeurt het in de stal van de koper, dan is diegene de pineut. Je kunt je daar voor verzekeren. Voor de volledigheid dienen koper en verkoper elke bladzijde van het contract te paraferen en het contract op de laatste pagina te voorzien van een handtekening, plaats en datum. Een koopcontract sluit juridische problemen niet uit, maar misverstanden over gemaakte afspraken sluit je er in één klap mee uit.

Natuurlijk heb je ook nog mensen die paarden in pension hebben staan, daarvoor is het ook verstandig om een contract voor af te sluiten. Zodat er ook daarover later geen misverstanden over kunnen ontstaan. Net als eerder al vermeld stond sluit zo’n contract geen juridische problemen uit maar wel de misverstanden. Als pensionklant heb je recht op het geen je hebt afgesproken, je moet er alleen voor zorgen dat je feitelijk krijgt waar je recht op hebt. In principe is het heel eenvoudig. Als pensionklant heb je afspraken gemaakt met de pensionhouder. Geen van beide partijen kunnen afspraken eenzijdig wijzigen. Afspraken kunnen in de eerste plaats vastliggen in een contract, in de tweede plaats mondeling zijn gemaakt, en in de derde plaats ’tot stand komen’ door gewoonte. Helaas ligt het in de praktijk soms net even iets ingewikkelder. Je kunt bijvoorbeeld ruzie krijgen met je pensionhouder. Daarom is het dus verstandig dat je een contract neemt, waar alle afspraken in staan. Stel het paard mag elke dag 3 uur lang gratis en voor niets in de weide lopen als het mooi weer is, dan mag het niet zo zijn dat de pensionhouder om wat voor reden dan ook beslist dat dat dan niet meer mag, of dat daarvoor ineens betaald moet worden. Tenzij de pensionhouder dat vooraf met de pensionklant heeft overlegd en dat de pensionklant daarmee is akkoord gegaan. Dus daarom is het verstandig om een overeenkomst af te sluiten. In een pensionstallings-overeenkomst wordt de stal vermeld, plaats, de eigenaar van het paard. Daarnaast de bankrekeningnr. van de eigenaar. Daarbij wordt vermeld wat het maandelijkse bedrag is voor pensionstalling en de uiterste betalingsdatum op de 1ste dag van de maand op rekeningnummer van de pensionhouder. Onderaan het contract wordt de overeenkomstdatum vermeld en de plaats. En de handtekening van beide partijen.

Ook mensen die privé-lessen of manegelessen gaan volgen, en de mensen de les geven, zijn beter af als ze daar een overeenkomst voor afsluiten. Zie bijlage voor de overeenkomst.

Het kan ook voorkomen dat een eigenaar zijn dekhengst ter huur stelt voor stoeterijen. Hierbij gaat het om veel geld en is daarom ook erg verstandig om daar een contract voor af te sluiten. Zie bijlage overeenkomst.

Elke overeenkomst tussen personen en/of partijen dient op maat gemaakt te worden met dien verstande dat geen enkele kwestie identiek is. Het gaat erom wat partijen afspreken en dat dat in de juiste juridische context wordt geplaatst. Deze voorbeeldcontracten kunnen daar een waardevolle hulp bij zijn, ze kunnen dienen als basis voor uw eigen contract.

De overeenkomsten van dekhengsten, pension, manegelessen hebben niet echt te maken met de handelsstal, maar ik heb ze toch genoemd, zodat jullie toch een beetje ervan af weten, dat die overeenkomsten er ook zijn.


T R A I N I N G S/V E R K O O P O V E R E E N K O M S T

Ondergetekenden:

1. De heer / mevrouw ………….., wonende te …………, hierna te noemen ‘opdrachtgever’,

en

2. De heer / mevrouw ………….., gevestigd te …………....., hierna te noemen ‘opdrachtnemer‘,


IN AANMERKING NEMENDE DAT:

- Opdrachtgever eigenaar is van het paard ‘……….. ‘, geboren op …………………., ingeschreven onder levensnummer …………………….;

- Dit paard een afstamming is van ………………….;

- Opdrachtgever bovengenoemd paard wenst te laten trainen door opdrachtnemer, en

- Opdrachtgever bovengenoemd paard wenst te verkopen en dat opdrachtnemer hierin zal bemiddelen.


ZIJN ALS VOLGT OVEREENGEKOMEN:

1. Opdrachtgever zal op …………….. het paard aan opdrachtnemer afgeven ten behoeve van verkoopdoeleinden gelijk opdrachtnemer het paard van opdrachtgever in ontvangst zal nemen.

2. Het paard zal door opdrachtnemer gehuisvest worden op haar Stal te ……………. (Plaats). Opdrachtnemer zal het paard naar beste weten en kunnen huisvesten, verzorgen en trainen.

3. Opdrachtnemer zal het paard aan potentiële kopers te koop aanbieden. Hierbij zal het paard door opdrachtnemer op professionele wijze worden gepresenteerd (voorgereden).

4. Opdrachtgever zal het paard aan opdrachtnemer voor de duur van tenminste ………… …. maanden beschikbaar stellen. De kosten van onderhoud, verzorging, stalling en training gedurende deze periode komen voor rekening van opdrachtgever. Deze kosten bedragen:
Stalling: ???????
Training: ???????
Hoefsmid: pm
Dierenarts: pm
Deze kosten dien bij vooruitbetaling te worden voldaan middels overmaking op bankrekeningnummer:……………………………


5. Opdrachtnemer is gerechtigd om het paard van opdrachtgever te verkopen voor een bedrag ad …………….. euro. Ingeval het paard door opdrachtnemer voor een hoger bedrag wordt verkocht komt het verschil tussen dit bedrag en het bedrag ad ………………. euro opdrachtnemer toe. Daarbij ontvangt opdrachtnemer van opdrachtgever bij verkoop van het paard een direct opeisbare provisie ad 10% van de koopsom.

6. Indien gewenst vermag de potentiële koper het paard laten keuren door een dierenarts. Als dan dient het paard binnen een straal van 40 kilometer berekend vanaf de stal van opdrachtnemer gekeurd te worden. De kosten hiervan komen voor rekening van deze potentiële koper dan wel van opdrachtgever.

7. Het is opdrachtnemer niet toegestaan het paard te vervoeren dan wel op een ander adres te huisvesten zonder voorafgaande toestemming van opdrachtgever. Uitzondering hierop is ingeval het paard dringende veterinaire zorg behoeft en terzake hiervan vervoerd dient te worden.

8. Indien het paard na het verstrijken van de termijn zoals genoemd in punt 4 dan wel een termijn zoals partijen die zijn overeengekomen niet is verkocht zal opdrachtnemer het paard onverwijld aan opdrachtgever weer beschikbaar stellen. Evenwel zal opdrachtgever aan opdrachtnemer provisie (zoals bedoeld in punt 5) verschuldigd zijn ingeval het paard binnen 3 maanden nadat het paard niet meer bij opdrachtnemer gehuisvest is door opdrachtgever dan wel door derden verkocht wordt.

9. Indien opdrachtnemer namens opdrachtgever een verkooptransactie van het paard realiseert dienen navolgende voorwaarden in acht te worden genomen:

a. partijen zullen een door opdrachtgever opgestelde dan wel goedgekeurde koopovereenkomst ondertekenen;
b. het paspoort en het stamboekpapier van het paard zal door opdrachtgever aan opdrachtnemer dan wel aan de koper eerst worden verstrekt nadat de koopsom aan opdrachtgever is voldaan, en
c. opdrachtnemer is uitsluitend gerechtigd om namens opdrachtgever als bemiddelaar op te treden.

10. Ingeval van calamiteiten – waaronder verstaan opgetreden aandoeningen bij het paard – is opdrachtnemer verplicht opdrachtgever hiervan onverwijld in kennis te stellen.

11. Opdrachtgever is verplicht het paard op verzoek van opdrachtnemer op te halen binnen een termijn van 1 week nadat opdrachtnemer hiertoe het verzoek heeft gedaan, waarbij een nadere motivatie zijdens opdrachtnemer niet vereist is.

12. Opdrachtgever is gerechtigd het paard te allen tijde op te halen en derhalve deze overeenkomst te doen eindigen echter met inachtneming van hetgeen bepaald is in artikel 4 en artikel 8, waarbij opdrachtgever aan opdrachtnemer tevens de kosten zoals vermeld in artikel 4 aan opdrachtnemer verschuldigd is tot en met een periode van 3 weken nadat het paard is opgehaald.

13. Alle eventuele uit deze overeenkomst voortvloeiende geschillen zullen met uitsluiting van iedere andere rechter in eerste instantie worden berecht door de rechtbank te Zwolle, voor zover het niet gaat om geschillen waarvan de kantonrechter bevoegd is kennis te nemen.

Aldus in tweevoud opgemaakt te ………………, d.d. ……………………. en ondertekend

………………………… ………………………..

opdrachtgever opdrachtnemer

K O O P O V E R E E N K O M S T

Ondergetekenden:

1. De besloten vennootschap naar Nederlands recht met beperkte aansprakelijkheid, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar directeur de heer/ mevrouw……………, hierna te noemen ‘ verkoper ’;

en

2. De heer / mevrouw …………………, wonende te ………………… hierna te noemen ‘ koper ‘,


IN AANMERKING NEMENDE DAT:

- Verkoper eigenaar is van het paard ‘ ……………. ‘, geboren op ………….. ……., ingeschreven onder levensnummer ………………….;

- Dit paard een afstamming is van ……………………..;

- Dit paard beschikt over het chipnummer ………………………………….;

- Kleur ………………………
- Ras ………………………..
- Schofthoogte …………….
- Gebruiksdoel …………….
- Niveau ……………………

- Verkoper bovengenoemd paard zal verkopen aan koper en dat partijen hieromtrent het navolgende zijn overeengekomen.

ZIJN ALS VOLGT OVEREENGEKOMEN:

1. Verkoper verklaart te hebben verkocht gelijk koper verklaart te hebben gekocht op ……………………. het paard …………………., hierna te noemen ‘ het paard ‘, zulks tegen een koopsom ad …………………………,-.

2. Het is koper bekend dat het paard geen gebreken, klinisch en röntgenologisch goedgekeurd is, en geschikt is voor de ……………………………

3. Koper heeft kennis genomen van de volgende stukken:
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

4. De bescheiden zoals opgesomd in punt 4 zullen door de verkoper bij de levering van het paard aan koper worden overhandigd.

5. Koper zal op kosten van koper het paard een volledig klinisch en röntgenologisch onderzoek laten ondergaan teneinde eventuele veterinaire bezwaren tegen goedkeuring van het paard tijdig te onderkennen. Koper is gerechtigd zelf een dierenarts hiervoor aan te wijzen mits deze dierenarts is gevestigd binnen een straal van 40 kilometer van de plaats waar het paard is gestald en de keuring in ieder geval een week voor de levering zal plaatsvinden.

6. Mochten de in punt 5 genoemde veterinaire bezwaren zich voordoen en de dierenarts geen positief aankoopadvies verstrekt, dan zal deze koopovereenkomst van rechtswege ontbonden zijn. Koper is alsdan niet gehouden het paard af te nemen.

7. Koper dient ervoor zorg te dragen dat de koopsom ad € …………….,-. vóór de levering aan verkoper is voldaan middels overmaking op het door verkoper aan koper reeds bekend gemaakte bankrekeningnummer.

8. Ingeval de levering onverhoopt niet op de overeengekomen termijn, te weten …………………..., kan plaatsvinden ingevolge een omstandigheid die niet te wijten is aan verkoper – waaronder verstaan ziekte van het paard – zal de levering zo veel later plaatsvinden dan dat bedoelde omstandigheid zich niet meer voordoet doch uiterlijk binnen 2 maanden na ondertekening van deze koopovereenkomst.

9. Ingeval verkoper het paard niet kan leveren ingevolge een bij het paard opgetreden ongeschiktheid en deze ongeschiktheid in ieder geval langer dan 2 maanden na ondertekening van deze koopovereenkomst zal voortduren, zal deze koopovereenkomst van rechtswege zijn ontbonden. Alsdan zal koper verkoper vrijwaren van elke aansprakelijkheid omtrent geleden dan wel te lijden schade, welke zou kunnen voortvloeien uit het niet leveren van het paard. Evenmin is koper alsdan gerechtigd om alsnog nakoming van verkoper te verlangen.

10. Koper verklaart het paard te hebben aanvaard in de conditie waarin het paard zich ten tijde van de levering bevindt. Verkoper biedt geen enkele garantie omtrent de ontwikkeling van het paard als sportpaard. Het risico hiervan komt geheel voor rekening van koper.

11. Het is koper bekend dat verkoper het paard heeft verzekerd bij ……………………………… verzekeringen. Deze verzekering zal op het moment van levering door verkoper worden beëindigd. Het staat koper geheel vrij om vanaf dat moment zelf een verzekering af te sluiten.

12. Vanaf het moment van levering (het moment dat verkoper het paard fysiek zal overdragen aan koper op het terrein van koper, te weten aan de heer / mevrouw ……………………..) komt het paard geheel voor rekening en risico van koper.

13. Alle eventuele uit deze koopovereenkomst voortvloeiende geschillen zullen met uitsluiting van iedere andere rechter in eerste instantie worden berecht door de rechtbank te ………………………………., voor zover het niet gaat om geschillen waarvan de kantonrechter bevoegd is kennis te nemen.


Aldus in tweevoud opgemaakt te ……………………………………,
d.d………………………………… en ondertekend

De heer / mevrouw De heer / mevrouw

………………………. ……………………….

Verkoper Koper

V E R K O O P/B E M I D D E L I N G S O V E R E E N K O M S T

Ondergetekenden:

1. De heer / mevrouw ………………, wonende te ………………., hierna te noemen ‘opdrachtgever’;

en

2. De heer / mevrouw …………….., wonende te ………………….l, hierna te noemen ‘opdrachtnemer‘,


IN AANMERKING NEMENDE DAT:

- Opdrachtgever eigenaar is van het paard ‘……………‘, geboren op …………………, ingeschreven onder levensnummer ………………….;

- Dit paard een afstamming is van …………………………;

- Dit paard door opdrachtgever van opdrachtnemer is gekocht op ………….. zulks voor een koopsom ad ……………. euro;

- Opdrachtgever bovengenoemd paard wenst te verkopen en dat opdrachtnemer hierin zal bemiddelen.

ZIJN ALS VOLGT OVEREENGEKOMEN:

1. Opdrachtgever zal op ……………….. – of zoveel later indien dit voor opdrachtgever wenselijk is – het paard aan opdrachtnemer afgeven ten behoeve van verkoopdoeleinden gelijk opdrachtnemer het paard van opdrachtgever in ontvangst zal nemen.

2. Het paard zal door opdrachtnemer gehuisvest worden op zijn handelsstal te ………………..l. Opdrachtnemer zal het paard naar beste weten en kunnen huisvesten, verzorgen en trainen.

3. Opdrachtnemer zal het paard aan potentiële kopers te koop aanbieden. Hierbij zal het paard door opdrachtnemer op professionele wijze worden gepresenteerd (voorgereden).

4. Opdrachtgever zal het paard aan opdrachtnemer voor de duur van twee maanden beschikbaar stellen. De kosten van onderhoud, verzorging, stalling en training gedurende deze periode komen voor rekening van opdrachtnemer.

5. Opdrachtnemer is gerechtigd om het paard van opdrachtgever te verkopen voor een bedrag ad …………………. euro. Ingeval het paard door opdrachtnemer voor een hoger bedrag wordt verkocht komt het verschil tussen dit bedrag en het bedrag ad ……………….. euro opdrachtnemer toe.

6. Indien gewenst vermag de potentiële koper het paard laten keuren door een dierenarts. Alsdan dient het paard binnen een straal van 30 kilometer berekend vanaf de stal van opdrachtnemer gekeurd te worden. De kosten hiervan komen voor rekening van deze potentiële koper dan wel opdrachtnemer.

7. Het is opdrachtnemer niet toegestaan het paard te vervoeren dan wel op een ander adres te huisvesten zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van opdrachtgever. Uitzondering hierop is ingeval het paard dringende veterinaire zorg behoeft en terzake hiervan vervoerd dient te worden.

8. Indien het paard na het verstrijken van de termijn zoals genoemd in punt 4 niet is verkocht zal opdrachtnemer het paard onverwijld aan opdrachtgever weer beschikbaar stellen. Opdrachtgever zal aan opdrachtnemer alsdan geen bedrag verschuldigd zijn. Evenmin kan opdrachtnemer enige aanspraak maken op provisie ingeval het paard later door opdrachtgever dan wel anderen verkocht wordt.

9. Indien opdrachtnemer namens opdrachtgever een verkooptransactie van het paard realiseert dienen navolgende voorwaarden in acht te worden genomen:

a. partijen zullen een door opdrachtgever opgestelde dan wel goedgekeurde koopovereenkomst ondertekenen;
b. het paspoort en het stamboekpapier van het paard zal door opdrachtgever aan opdrachtnemer dan wel aan de koper eerst worden verstrekt nadat de koopsom aan opdrachtgever is voldaan, en
c. opdrachtnemer is uitsluitend gerechtigd om namens opdrachtgever als bemiddelaar op te treden.

10. Ingeval van calamiteiten – waaronder verstaan opgetreden aandoeningen bij het paard – is opdrachtnemer verplicht opdrachtgever hiervan onverwijld in kennis te stellen.

11. Ingeval opdrachtnemer in strijd handelt met hetgeen in deze overeenkomst is bepaald is opdrachtgever gerechtigd het paard onverwijld op te halen gelijk opdrachtnemer verplicht is het paard onverwijld aan opdrachtgever af te geven.

12. Alle eventuele uit deze overeenkomst voortvloeiende geschillen zullen met uitsluiting van iedere andere rechter in eerste instantie worden berecht door de rechtbank te Haarlem, voor zover het niet gaat om geschillen waarvan de kantonrechter bevoegd is kennis te nemen.

Aldus in tweevoud opgemaakt te ………………, d.d. ……………….. en ondertekend


…………………… ……………………..
opdrachtgever opdrachtnemer

PENSIONSTALLINGSOVEREENKOMST

1. De ondergetekenden Stal …………………………………………….., gevestigd te …………………………………………., hiema te noemen 'de pensionstal' enerzijds en

2. eigenaar van het paard : …………………………………………………. de 'eigenaar' anderzijds, verklaren bij ondertekening van dit contract te zijn overeengekomen:

1. Dat de eigenaar zijn hierboven omschreven paard/pony op de pensionstal in pension zal stallen in een door de pensionstal aangewezen stal met gebruikmaking van de faciliteiten. De pensionstal houdt zich het recht voor tijdens het plaatsvinden van evenementen het recht om te rijden in de rijhallen tijdelijk op te schorten ofte beperken.

2. Dat deze overeenkomst wederzijds kan worden opgezegd d.m. v. een aangetekende brief, mits een opzegtermijn van 1 ( een) maand in acht wordt genomen, behoudens in geval van overmacht; in het laatste geval zal de opzegtermijn komen te verval1en.

3. Dat de eigenaar zich verplicht aan de pensionstal het pensiongeld maandelijks per bank op rekeningnummer …………………………. vooruit te betalen; uiterlijk op de 1ste dag van de maand. Bij niet tijdige betaling zijn de rente- (1% per maand) en incassokosten voor rekening van de eigenaar.

4. Dat de pensionstal het recht heeft; indien hij -de eigenaar- met betrekking tot het onder artikel 3 gestelde in gebreke zal blijven, op zijn paard/pony het retentierecht uit te oefenen en dat gedurende de uitoefening van bedoeld recht de kosten geheel voor de eigenaar zijn.

5. Dat de pensionstal gerechtigd is om tussentijds de onder artikel 3 genoemde kosten te verhogen indien de geldende dagprijs van de foerage, eventuele stijging van lonen en sociale lasten etc. daartoe aanleiding mochten geven, echter niet zonder aanzegging vooraf aan de eigenaar .De eigenaar heeft dan het recht om per de eerst volgende notavervaldatum het contract op te zeggen.

6. Dat de eigenaar zich verplicht het paard/pony jaarlijks tegen influenza en rhino pneumonie en tegen tetanus te laten enten en regelmatig te ontwormen.

7. Dat de pensionstal het recht heeft om in geval van ziekte van het paard/pony zonder voorkennis van de eigenaar de hulp van de veearts in te roepen; de pensionstal heeft de verplichting om ziekte en blessures, het paard/pony overkomen, zo spoedig mogelijk aan de eigenaar te melden.

8. Dat de eigenaar verklaart een WA-verzekering afgesloten te hebben waarin schade welke het paard/pony aan derden toebrengt is meeverzekerd (inclusief aan bedrijf en de mensen die daar werken).

9. Dat de eigenaar verantwoordelijk en aansprakelijk is voor alle schade veroorzaakt
door hem/haar of het paard/pony aan derden. Ook is de eigenaar verantwoordelijk en aansprakelijk voor alle schade aan de inrichting van de rijhal, stalling en van de ruimte waar de pensionstallen, solarium en wasplaats gevestigd zijn.

10. Dat de pensionstal nimmer aansprakelijk is voor schade van het paard/pony overkomen; tenzij opzet of grove nalatigheid van de zijde van de pensionstal kan worden aangetoond

11. Dat de pensionstal evenmin aansprakelijk kan worden gesteld voor schade door het paard/pony aan derden toegebracht, tenzij opzet of grove nalatigheid van de zijde van de pensionstal kan word en aangetoond.

12. Dat de eigenaar verklaart kennisgenomen te hebben van de huisregels die als bijlage deel uitmaken van deze overeenkomst en verklaart deze zal naleven of zal doen laten naleven.

13. Dat dit contract wordt beëindigd door: a. opzegging van de overeenkomst
b. overmacht met onmiddellijke ingang
c. ontbinding wegens het (herhaaldelijk) schenden van de huisregels. In dat geval heeft de pensionstal het recht de overeenkomst met onmiddellijke ingang ontbonden te achten door schriftelijke mededeling aan de eigenaar in welk geval de overeenkomst automatisch en zonder rechterlijke tussenkomst ontbonden zal zijn.

14. Dat tevens het volgende van toepassing is:
a. de pensionprijs maande1ijks bedraagt;
b. de betaling vooruit geschiedt met als uiterlijke datum de 1 e dag van de maand op rekeningnummer: ……………………………………ten name van Stal ………………………...
c. in de pensionprijs naast de stalling is begrepen: standaard voer, standaard hooi, en standaard stro;
d. bij afzonderlijk schriftelijk vastgelegde afspraak kan afgeweken worden van het onder c. gestelde.

15. Dat op deze overeenkomst tevens van toepassing is het stalreglement …………………………….. welke afzonderlijk door de pensionstal aan de eigenaar is verstrekt.

Aldus overeengekomen en in tweevoud opgemaakt te


……………………………………………. d.d. ……………….


De eigenaar voornoemd de pensionstal


Pensionhouder Pensionklant

…………………………….. …………………………….

I N S T R U C T I E-O V E R E E N K O M S T

Ondergetekenden:

1. De heer / mevrouw ……………………………….., wonende te ………………………….., hierna te noemen ‘de leerling’;

en

2. ………………………………………, hierna te noemen ‘De instructeur‘,


ZIJN ALS VOLGT OVEREENGEKOMEN:

1. Tussen partijen is een overeenkomst van opdracht gesloten inhoudende dat De instructeur aan de leerling onderricht, training en begeleiding verzorgt op het gebied van het dressuurrijden/springrijden. Hierbij neemt de leerling met eigen paard of pony deel aan een van te voren afgesproken les van De instructeur.

2. Het betreden van het terrein van De instructeur door de leerling (en paard of pony) geschiedt geheel voor eigen risico. De instructeur kan nimmer aansprakelijk worden gesteld voor schade die aan de leerling wordt toegebracht tenzij er zijdens De instructeur sprake is van opzet dan wel roekeloosheid.

3. De instructeur beveelt de leerling aan om tijdens het dressuurrijden/springrijden een valhelm te dragen. Ingeval de leerling deze aanbeveling niet opvolgt komen de risico’s hiervan geheel voor rekening van de leerling.

4. De leerling is aansprakelijk voor de schade die hij / zij en / of zijn / haar paard / pony aan derden dan wel aan De instructeur toebrengt.



5. De leerling is verplicht om de aanwijzingen van De instructeur met betrekking tot het lesgeven, het gebruik van de rijhallen, de accommodatie en het parkeerterrein stipt op te volgen.

Aldus in tweevoud opgemaakt te ………………, d.d. ……………….. en ondertekend


…………………………. ………………………….
De instructeur De leerling

Indien de leerling minderjarig is dient deze overeenkomst door de ouder / wettelijke vertegenwoordiger ondertekend te worden.
H U U R O V E R E E N K O M S T P A A R D

Ondergetekenden:

1. De heer / mevrouw ……………………, wonende te ……………….., hierna te noemen ‘Huurder’;

en

2. De stoeterij ‘………………………….’, gevestigd te ………………………………, hierna te noemen ‘De Stoeterij‘,


IN AANMERKING NEMENDE DAT:

- De Stoeterij eigenaar is van de goedgekeurde dekhengst ‘…………………………‘, geboren op ……………….. en een afstamming van ……………………;

- Dit paard door Huurder van De Stoeterij zal worden gehuurd ten behoeve van de dekdienst;

- De Stoeterij en Huurder omtrent deze overeenkomst het navolgende met elkaar hebben afgesproken.


ZIJN ALS VOLGT OVEREENGEKOMEN:

1. Deze overeenkomst zal op ……………. ingaan en van rechtswege – zonder dat opzegging hiertoe vereist is – op …………………, te weten het einde van het dekseizoen …………….. – eindigen.

2. Het paard zal door Huurder gehuisvest worden op zijn stal te …………………………………. Huurder zal het paard naar beste weten en kunnen huisvesten en verzorgen.

3. Huurder zal het paard als dekhengst aanbieden. Dit zal door Huurder op professionele wijze geschieden.



4. De kosten van onderhoud – waaronder begrepen de kosten van hoefbeslag -, verzorging en stalling gedurende de periode van deze overeenkomst komen voor rekening van Huurder. De reguliere dierenartskosten – reguliere behandelingen en veel voorkomende kleine behandelingen – komen voor rekening van Huurder. Niet incidentele dierenartskosten – waaronder verstaan opname kliniek en uitvoering van operaties – komen voor rekening van De Stoeterij.

5. De Stoeterij is gerechtigd om het paard binnen de duur van deze overeenkomst weer op te halen ingeval het paard door De Stoeterij wordt verkocht. Alsdan zal De Stoeterij aan Huurder voor de verdere duur van deze overeenkomst een vergelijkbare dekhengst beschikbaar stellen en wel onder de voorwaarden zoals in deze overeenkomst neergelegd.

6. De huurprijs bedraagt: …………………..

7. Het dekgeld bedraagt € ……………….. per merrie. Ingeval de merrie niet drachtig wordt is geen dekgeld verschuldigd. Van de dragende merries zal Huurder een bedrag ad € ……………. per dekking per merrie aan De Stoeterij afdragen. De Stoeterij dient hieromtrent aan Huurder haar bankrekeningnummer te verstrekken waarop de afdrachten gestort dienen te worden.

8. Het risico van het verblijf van het paard bij Huurder komt voor rekening van De Stoeterij met uitzondering van die gevallen waarin de wettelijke bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Huurder dekking biedt. Huurder is geenszins verantwoordelijk en aansprakelijk voor schade die de hengst oploopt gedurende het verblijf bij Huurder tenzij er sprake is van opzet dan wel roekeloosheid zijdens Huurder.

9. De Stoeterij dient het paard zelf te verzekeren tegen ziekte, dood, ongeval en ziektekosten.

10. Ingeval van calamiteiten – waaronder verstaan opgetreden aandoeningen bij het paard – is Huurder verplicht De Stoeterij hiervan onverwijld in kennis te stellen. Huurder is gerechtigd om indien de situatie dit noodzakelijk maakt het paard te laten behandelen door een dierenarts en indien dit uit deze overeenkomst blijkt voor rekening van De Stoeterij zonder overleg met De Stoeterij – ingeval nader overleg om welke reden dan ook niet (meer) mogelijk is.

11. Ingeval Huurder in strijd handelt met hetgeen in deze overeenkomst is bepaald is De Stoeterij gerechtigd het paard onverwijld op te halen gelijk Huurder verplicht is het paard onverwijld aan De Stoeterij af te geven.

12. Huurder zal zelf zorgdragen voor het aftappen van de sperma en het insemineren van de merries.

13. De Stoeterij is gerechtigd om van Huurder sperma van de hengst af te nemen. De kosten hiervan bedragen € ………… per merrie, welk bedrag De Stoeterij aan Huurder direct verschuldigd is, terwijl De Stoeterij tevens de kosten van transport (te weten van Huurder rechtstreeks naar De Stoeterij) aan Huurder zal vergoeden.

14. Huurder zal het paard niet trainen, maar wel zorg dragen voor de noodzakelijke dagelijkse beweging.

15. Alle eventuele uit deze overeenkomst voortvloeiende geschillen zullen met uitsluiting van iedere andere rechter in eerste instantie worden berecht door de rechtbank te ………………., voor zover het niet gaat om geschillen waarvan de kantonrechter bevoegd is kennis te nemen.

Aldus in tweevoud opgemaakt te ………………, d.d. ……………….. en ondertekend


…………………………. ………………………………

Huurder De Stoeterij

E: Instructeur

Bij dit hoofdstuk behandel ik vijf praktische voorbeelden wanneer een instructeur aansprakelijk is voor een bepaalde schade, en vijf praktische voorbeelden wanneer een instructeur niet aansprakelijk is voor een bepaalde schade. Daarbij leg ik uit waarom wel en waarom niet.

Praktische voorbeelden waarbij geen aansprakelijkheid is bij de instructeur:

Voorbeeld 1:
Marie krijgt les van Mevr. Klaassen, bij Marie thuis in de binnenbak, ze zijn al ongeveer een half uur aan het lessen, en ze zijn bezig met schouderbinnenwaarts, het paard van Marie loopt door het binnen been heen en moet van Mevr. Klaassen een por met haar binnenbeen geven zodat het reageert en scherper op het been wordt. Marie volgt deze aanwijzing niet op en trekt het dier onrechtmatig in de mond, het paard geeft daar zo’n heftige reactie op dat het naar voren springt, Marie houdt het tegen en geeft een paar flinke porren met de sporen, het paard slaat achteruit en knalt met zijn achterbenen door de bakrand heen. Gevolg dat de bakrand schade heeft, en het paard een paar wondjes aan zijn benen. Hierbij is de instructeur niet aansprakelijk, want Marie berijdt het paard, is eigenaar van het paard en heeft de aanwijzing van Mevr. Klaassen niet opgevolgd. In dit geval is Marie degene die aansprakelijk is voor de schade, want zij berijdt het paard. Gelukkig hoef je de schade van je paard niet zelf te betalen, maar kun je je prima verzekeren tegen claims als gevolg van schade. De bekende paardenverzekeraars hebben een aansprakelijkheidspolis en ook via het ruiter- en koetsiersbewijs hebben veel paardeneigenaren een aansprakelijkheidsverzekering


Voorbeeld 2:
Kim gaat met haar paard en met haar instructeur, Mevr. Knollen een klein buitenritje maken, Mevr. Knollen gaat mee zodat zij aanwijzingen kan geven als dat nodig is. Mevr. Knollen fiets voor het paard aan. Op een gegeven moment passeren ze een stilstaande auto en op het moment dat zij langs de auto gaan komt er van achteren een auto heel hard langs gescheurd. Het paard schrikt hiervan loopt opzij en knalt tegen die stilstaande auto aan, met als gevolg at er een dikke deuk in die auto zit. Mevr. Knollen heeft geen aanwijzingen kunnen geven want het ging allemaal zo snel. Hierbij is Mevr. Knollen niet aansprakelijk, zij is immers niet de bestuurder van het paard. De aansprakelijkheid geldt voor het geval dat je paard door een stuurfoutje van jezelf tegen een auto aanloopt, maar ook als het paard dezelfde schade veroorzaakt zonder dat je in de buurt bent. Ook al ben je als bezitter in geen velden of wegen te bekennen, je bent toch schuldig en zult voor de schade moeten opdraaien. Gelukkig hoef je de schade van je paard niet zelf te betalen, maar kun je je prima verzekeren tegen claims als gevolg van schade. De bekende paardenverzekeraars hebben een aansprakelijkheidspolis en ook via het ruiter- en koetsiersbewijs hebben veel paardeneigenaren een aansprakelijkheidsverzekering.


Voorbeeld 3:
Jan is aan het lessen bij Mevr. Schutte thuis, ze zijn bezig met het springen van kleine kruisjes. Op een gegeven moment moet Jan een hindernis aanrijden en het paard weigert hiervoor, Jan vliegt voorover van het paard en het paard slaat op hol. Het paard begint te bokken en te rennen en de teugels gaan over het hoofd van het paard, het paard komt met zijn been door de teugel heen en raakt helemaal in paniek. Even later knapt de teugel en het springt over de omheining heen en loopt de weg op. Het dier loopt honderden meters verder en loopt een erf op en loopt tussen de muur en een auto in maar omdat het dier niet verder door kon lopen, raakte het in paniek en raakt de auto iets en het huis. Omdat het paard klem zit loopt het heel hard achteruit en loopt een paar fietsen omver. Vervolgens loopt het de weg weer op en daar komt het twee fietsers tegen en loopt er recht op af. De fietsers schrikken er zo van en komen met de sturen in elkaar en vallen in de sloot, de fietsen zijn stuk en de meisjes hebben lichte verwondingen. Vervolgens hebben ze het paard te pakken kunnen krijgen. Hierbij is ook weer de eigenaar aansprakelijk voor de schade die zijn paard heeft aangebracht. De eigenaar zal alle schade moeten verhalen bij de verzekering en daar wordt alles vergoedt. Gelukkig hoef je de schade van je paard niet zelf te betalen, maar kun je je prima verzekeren tegen claims als gevolg van schade. De bekende paardenverzekeraars hebben een aansprakelijkheidspolis en ook via het ruiter- en koetsiersbewijs hebben veel paardeneigenaren een aansprakelijkheidsverzekering

Voorbeeld 4:
Je bent bij je instructeur thuis aan het lessen, jullie zijn lekker aan het rijden. Zijn bezig met allerlei oefeningen, op een gegeven moment wordt het een beetje donker en grauw in de lucht en je paard wordt wat frisser en drukker. Schrikt overal van in één keer. Oorzaak door de onverwachte weersomslag. Daarna begint het te regenen en je instructeur doet zonder je te waarschuwen de paraplu uit. Je paard schrikt en jij valt eraf en het paard loopt dwars door de tuin en alles heen en alles vliegt uit de grond. Vervolgens komt het tot stilstand maar heeft hierbij wel de trailer van jouw beschadigd. Hierbij is toch de eigenaar van het paard aansprakelijk, ondanks dat het dier schrok van de instructeur die de paraplu uitdeed. Omdat jij de eigenaar bent, moet jij de verantwoordelijkheid op je nemen. Gelukkig hoef je de schade van je paard niet zelf te betalen, maar kun je je prima verzekeren tegen claims als gevolg van schade. De bekende paardenverzekeraars hebben een aansprakelijkheidspolis en ook via het ruiter- en koetsiersbewijs hebben veel paardeneigenaren een aansprakelijkheidsverzekering


Voorbeeld 5:
Ineke is met haar pony lekker aan het rijden, bij haar thuis. Ze krijgt zo les van Mevr. Grotenhuis. Dus Ineke is haar pony lekker aan het warm stappen, en Mevr. Grotenhuis komt eraan rijden, stapt uit, en loopt naar de bak toe, en begint met de les, na haar begroeting. Ze vraagt wat Ineke allemaal wil behandelen. Ineke zegt ik wil graag bezig met travers en schouderbinnenwaarts en als er dan nog tijd over is wil ik graag nog met de keertwendingen bezig. Nou is goed zegt Mevr. Grotenhuis tegen Ineke. En begint met lesgeven. Op een gegeven moment hebben ze de schouderbinnenwaarts en travers behandeld en gaan met de keertwendingen aan de gang. In het begin snapte de pony er niets van, maar even later ging het knopje om en gingen ze vrolijk verder. De les was afgelopen en Mevr. Grotenhuis gaat weer naar haar volgende klant. Ineke stapt haar pony goed uit en zet het dier op stal nadat ze het heeft naverzorgt. Ze gaat naar binnen om wat te eten, na het eten loopt ze de stallen in om haar pony naar de weide te brengen, doet het dier een halster om en een paar peesbeschermers voor en springschoenen om. Dan wil ze met haar pony de box uit lopen en haar pony loopt heel erg stroef en pijnlijk. De pony heeft last van zijn spieren door de keertwendingen wat het niet gewend was. Ze hebben er een dierenarts bij gehaald en die heeft de pony bekeken, hij heeft was bloed afgenomen om te kijken of het dier geen last had van een virus of spierverzuring. Maar dat was allemaal goed, het gewoon een spierblessure. Hierbij is Mevr. Grotenhuis niet aansprakelijk voor de schade die de pony heeft opgelopen. Ze had misschien aan moeten geven dat ze niet zolang door moesten gaan, maar Ineke had aangegeven dat ze er mee aan de gang wou maar had daar duidelijk bij moeten zeggen dat ze het nog nooit eerder had gedaan met haar pony. Hierbij ligt de aansprakelijkheid bij de eigenaar van de pony, in dit geval dus Ineke. Hierbij was er niet veel schade, de pony moest op rust en de rekening van de dierenarts moest betaalt worden. Gelukkig hoef je de schade van je paard niet zelf te betalen, maar kun je je prima verzekeren tegen claims als gevolg van schade. De bekende paardenverzekeraars hebben een aansprakelijkheidspolis en ook via het ruiter- en koetsiersbewijs hebben veel paardeneigenaren een aansprakelijkheidsverzekering.








Praktische voorbeelden waarbij wel aansprakelijkheid is bij de instructeur:

Voorbeeld 1:
Marieke heeft voor haar verjaardag 10 paardrijlessen bij de manege in de buurt gekregen van haar ouders, Marieke was dolblij dat ze eindelijk op paardrijden mocht, nadat ze 1,5 jaar had lopen zeuren dat ze dat heel graag wou. Aanstaande zaterdag zou het eindelijk zover zijn, ze had les om half tien ’s ochtends. Ze liep naar de manege eigenaar, tevens haar instructeur. En zei ik ben vandaag voor het eerst hier en ik heb nog nooit gereden, en ik heb om half tien les, op welke pony moet ik rijden? De instructeur wijst haar Binky aan. Een kleine zwarte pony, die nog wel is een eigen willetje heeft. Maar dat heeft hij niet tegen Marieke gezegd. De les begint en de instructeur legt uit hoe ze op moet stappen. Nadat ze allemaal zijn opgestegen, vertelt de instructeur wat ze gaan doen. Marieke vind het leuk alleen heeft ze nog erg veel moeite met haar evenwicht en het lichtrijden. De les is lekker aan de gang en de instructeur zegt we gaan even lekker een sprongentje maken. Marieke zegt ik heb nog nooit gesprongen, waarop de instructeur zegt, Binky weet wel hoe het moet, dus vaar maar gewoon met hem mee. Dus ze rijdt met Binky in draf op het kruisje aan, met de gedachte Binky kent het dus doe ik maar wat mijn instructeur me verteld heeft. Om het moment dat Marieke denkt dat het gaat springen, weigert Binky en Marieke valt van de pony af met haar hoofd op de hindernisbalk en met een arm eronder, De balk valt eraf op haar arm en ze breek haar onderarm. De ouders worden gebeld en een ambulance. Haar ouders zijn kwaad en verhaalt de aansprakelijkheid op de instructeur die tevens de eigenaar is. In dit geval mag dat ook, want Marieke heeft aangegeven dat ze voor het eerst rijdt en nog nooit gesprongen heeft. Darbij zei de instructeur dat Binky het wel kent en dat ze gewoon mee moest varen. Marieke heeft dit opgevolgd, maar ging niet zoals gepland. De instructeur had hierbij beter moeten handelen en tijdens het springen mee moeten lopen met lang touw en aanwijzingen geven. Dit heeft de instructeur niet gedaan en heeft ook niet tegen Marieke gezegd dat Binky soms een eigen willetje heeft. De instructeur had beter moeten nadenken over de keuze van de pony, en beter moeten schatten of Marieke er al klaar voor was, in dit geval niet, want hij kon zien dat Marieke moeite had met lichtrijden en haar evenwicht te bewaren. In dit geval is dus de instructeur aansprakelijk, ook omdat hij de eigenaar van de pony is.

Voorbeeld 2:
Een 20-jarige vrouw kreeg paardrijles op een paard van manege de Hoefslag. Toen op aangeven van de instructeur de berijdster het dier aanspoorde om over te gaan in galop, ging het beest bokken. Daardoor viel zij op de grond, waarna het paard op de rechterpols ging staan. De ruiter kon tengevolge daarvan haar rechterarm niet meer volledig gebruiken en zij moest daarom haar opleiding tot verpleegkundige afbreken. Voor de door haar geleden en nog te lijden schade stelde zij toen de manegehouder aansprakelijk. De rechtbank oordeelde, dat De Hoefslag in beginsel 100% aansprakelijk is. Het eindoordeel was echter, dat de vrouw de helft van de schade zelf dient te dragen, omdat zij het paard vrijwillig is gaan berijden. De vrouw had volgens de rechtbank moeten beseffen dat het berijden van een paard niet zonder risico's is. In hoger beroep gaf het gerechtshof de rechtbank grotendeels gelijk. Volgens het hof kan echter de situatie ontstaan dat de manegehouder de schade volledig dient te dragen indien De Hoefslag onzorgvuldigheid kan worden verweten met betrekking tot de toewijzing van het paard. In dit geval voerde de vrouw aan dat het paard in het verleden al vaker lastig was en dat de manege dit wist. Volgens haar had het paard niet aan haar toegewezen mogen worden. Vervolgens werden er 8 getuigen gehoord. Aan de hand van die verklaringen werd het bewijs geleverd dat het paard inderdaad in het verleden vaker bokte en dat er vóór het ongeval met de vrouw ook al een 12-jarig meisje door het bokken van datzelfde paard was gevallen. Ook werd bewezen dat De Hoefslag daarmee bekend was. Alhoewel de vrouw al 5 jaar, bijna wekelijks, rijles had en in 3 jaar tijd 18 keer op het bewuste paard had gereden en zelfs de volgende dag met dat paard een wedstrijd zou gaan rijden, oordeelde het hof toch dat de Hoefslag voor 100% aansprakelijk is. Volgens het hof had de manege onzorgvuldig gehandeld omdat de vrouw op het punt van het omgaan met een bokkig paard als onervaren moest worden beschouwd en dus niet op dit beest les had mogen krijgen


Voorbeeld 3:
Lotte rijdt al 2 jaar op de Manege het Stro in de lessen voor gemiddelde ruiters, de eigenaar tevens instructeur heeft een nieuwe pony gekocht voor de manegelessen, het gaat om een vijfjarige, donkerbruine merrie, beetje fris en heel snel., genaamd Rinda. Lotte die helpt met uitladen en om moment dat de pony uit de trailer komt zegt ze, wooooh wat een mooie pony. Waarop de instructeur zegt, nou omdat jij het zo’n mooie pony vindt mag jij haar straks rijden in de les van half twee voor gevorderden. Ja, maar dan heb ik eigenlijk geen les. Dat maakt niet uit ik zeg dat je dan mee mag rijden met de gevorderden. Dus Lotte is helemaal in de wolken en vertelt iedereen die ze kent dat zij straks mee mag rijden op de nieuwe pony in de les van gevorderden. Het is zover, de les begint, Lotte stapt op en stapt weg met de pony. Ze beginnen lekker met wat stapwerk en even later gaan ze draven, de pony is wel wat snel maar het gaat goed. Op een gegeven moment zegt de instructeur geven jullie maar been om aan te galopperen, dus Lotte geeft ook been voor de galop, omdat moment dat ze dat doet, bokt Rinda zo hard dat Lotte er voor over af valt met haar rug/kont op de grond. Ze blijft liggen en beweegt niet, de instructeur komt aangesneld en zegt gaat het Lotte, ze zegt nee ik kan mijn linkerbeen niet mee bewegen. De ambulance wordt gebeld en ze wordt meegenomen naar het ziekenhuis. Daar komen ze erachter na een aantal röntgenfoto’s dat haar linkerbeen uit de kom is geschoten, Lotte moet geopereerd worden zodat ze haar been weer op de goede plek kunnen zetten. Haar ouders en Lotte zelf vinden dat de aansprakelijkheid bij de instructeur ligt, die tevens ook eigenaar is van het dier. De instructeur had moeten inzien dat Lotte nog helemaal niet klaar is voor een jonge frisse, snelle pony en al helemaal nog niet klaar was voor een gevorderde les. Daarnaast had de instructeur de pony eerst moeten laten berijden door een ver gevorderde ruiter en voor de lessen had moeten longeren. Zodat de frissigheid eraf was. Hierbij ligt de volledige aansprakelijkheid bij de instructeur die voor de schade van Lotte op draait.

Voorbeeld 4:
Bij Manege de Hooiberg wordt jaarlijks in de zomer een ponykamp georganiseerd, ook Mandy, als beginnende ruiter, heeft zich daarvoor opgegeven, en het is zaterdag 20 juli en Mandy arriveert op de manege net als alle andere kinderen. Eerst gaan ze de zalen indelen, meisjes bij meisjes en jongens bij jongens, hier konden ze de spullen uitpakken en hun bed opmaken. Daarna zouden ze in de kantine spelletjes gaan doen, en wie er won mocht als eerste een pony uitzoeken. Mandy werd derde en koos pony genaamd Rocco, dit is een best vrolijke, baldadige pony. Maar dat wist Mandy niet. En dat hadden ze haar ook niet verteld. Nadat iedereen een pony had uitgekozen, kregen ze te horen dat zij dit ponykamp voor de pony moesten zorgen, voeren, poetsen, uitmesten, rijden e.d. Het is 2 uur en ze zouden een buitenrit gaan maken met zijn allen, de instructeur gaat ook mee op haar eigen paard. Ze verteld dat ze allemaal in een rij achter haar aan moesten rijden. Op een gegeven moment rijden ze met zijn allen het bos in en de pony van Mandy raakt helemaal in paniek, het dier gaat ervan door en racet de hele rij voorbij en gaat als maar door. Op een gegeven moment slaat de pony in ene rechts af en Mandy was hier niet op verdacht en valt eraf met haar hoofd op een boomstam en tussen de bosjes en liep allemaal schrammetjes op. De instructeur komt eraan en belt een van de mensen die nog aanwezig zijn op de manege om haar op te halen en de pony Rocco. De rest gaat verder. Mandy belt naar huis en vertelt het hele verhaal, en haar ouders komen haar ophalen om met haar na de dokter te gaan, de dokter vertelde dat ze een lichte hersenschudding heeft, en rust moest houden de komende drie dagen. De ouders van Mandy bellen naar de manege om te zeggen dat Mandy niet weer komt, vanwege haar hersenschudding, en ze eisen het geld terug van de in de soep gelopen ponykamp. De instructeur tevens eigenaar zegt dat dit niet gebeurt en de ouders vertelden ook dat hij aansprakelijk is voor de schade van Mandy. In dit geval is de instructeur aansprakelijk voor de schade van Mandy, omdat hij niet goed gehandeld heeft en had moeten zeggen dat het een vrolijke baldadige pony was, en dat het dier niet geschikt was voor Mandy als beginnende ruiter en behoort hij ook het geld terug te geven aan de ouders van Mandy.

Voorbeeld 5:
Op manege de Zandhoeve, komt Marije voor de vierde keer rijden, De instructeur tevens eigenaar zegt dat ze op de pony Fury mag rijden, maar Marije geeft aan dat ze het wel een beetje eng vindt. En misschien beter op een andere pony kan rijden. Maar de instructeur zegt dat het best kan, en de pony maar moest opzadelen en vertelde waar het zadel van Fury ligt dus Marije zadelt haar pony op die ze heeft aangewezen gekregen, maar tijdens het opzadelen trapt de pony geheel onverwachts opzij. En raakt hierbij Marije haar enkel en die loopt helemaal blauw aan en werd helemaal dik. Marije begint te huilen en de stalhulp komt eraan. En die vraagt aan haar wat er gebeurt is, Marije verteld dat ze Fury het zadel erop legde en de singel aan een kant vast maakte en daarna de singel aan de andere kant vast wilde maken, maar toen ze dat wou doen trapte de pony opzij. Toen vroeg de stalhulp van wie moest je de pony opzadelen??? Van de instructeur zei Marije, en de stalhulp haalde de instructeur erbij, en die zei dat ze de pony op moest zadelen. Waarom zit je te huilen?? Vroeg de instructeur. De pony heeft mij getrapt toen ik hem wilde aansingelen, antwoordde Marije. De instructeur zegt daarop maar ik heb je toch gezegd dat je uit moest kijken tijdens het aansingelen omdat Fury dat niet fijn vindt. Nee, meneer dat heeft u niet gezegd. Hierbij is de instructeur aansprakelijk voor de schade die pony Fury aan Marije heeft gemaakt. De instructeur had erbij moeten blijven en de pony het zadel vast moeten maken. En er duidelijk bij moeten zeggen dat de pony kan trappen tijdens het aansingelen.


F: Trainer/africhter:

Bij dit hoofdstuk behandel ik vijf praktische voorbeelden wanneer een instructeur aansprakelijk is voor een bepaalde schade, en vijf praktische voorbeelden wanneer een instructeur niet aansprakelijk is voor een bepaalde schade. Daarbij leg ik uit waarom wel en waarom niet.

Praktische voorbeelden waarbij geen aansprakelijkheid is bij de trainer/africhter:

Voorbeeld 1:
Dhr. Petersen brengt zijn paard bij Dhr. Mulder in training, daarbij hebben ze schriftelijk afgesproken dat het dier op M-niveau naar huis zou komen, verder heeft Dhr. Mulder gevraagd of het dier nog een soort gebruiksaanwijzing heeft. Hierop heeft Dhr. Petersen geantwoord dat dat niet het geval was. Dus het dier heeft het weekend in de stal en in de wei doorgebracht en op maandag komt de stagiaire en moest voor Dhr. Mulder het dier opzadelen en tijdens het aansingelen bij het dier de stagiaire, de stagiaire heeft blauwe plekken en een klein wondje, door onvoldoende informatie van de eigenaar, is de trainer/africhter van het paard niet aansprakelijk voor de schade die het dier bij de stagiaire heeft aangericht.

Voorbeeld 2:
Dhr. Mulder is aan het rijden met een paard dat voor training bij hem gestald staat, door dat het paard onhandelbaar is en niet “spoort”. Dit heeft de eigenaar niet verteld. Dhr. Mulder valt eraf en brengt daarbij zijn pols, doordat Dhr. Mulder niet de eigenaar is van het paard, ligt de aansprakelijkheid ook niet bij hem, maar bij de eigenaar. De eigenaar had Dhr. Mulder moeten vertellen dat dier onhandelbaar is en niet “spoort”.

Voorbeeld 3:
Dhr. Mulder heeft een ziek paard op stal staan, die waarschijnlijk last heeft van koliek, hij belt de dierenarts en de eigenaar van het paard. De dierenarts zegt na een aantal onderzoeken dat het paard gewoon een beetje koliek heeft en geeft hem een spuitje en gaat weer weg, daarbij zegt hij dat het gewoon mag eten en dat het zo over is. Dhr. Mulder gaat weer het huis en gaat een uur later weer kijken en het dier ligt dood in stal, het is overleden aan de gevolgen van een gekantelde darm. Door ondeskundigheid van de dierenarts, is hierbij de trainer/africhter niet aansprakelijk voor dit ongeval.

Voorbeeld 4:
Dhr. Mulder krijgt een telefoontje van de eigenaar van het paard die hij daar in training heeft staan en eist dat het paard, dat nu op L-niveau loopt, over drie maanden Z-niveau moet lopen. Hierbij geeft Dhr. Mulder aan dat dit teveel voor het paard wordt. Maar de eigenaar zegt dat het wel meevalt. Dus de komende tijd gaat Dhr. Mulder zwaarder met het dier trainen en op een gegeven moment blokkeert het hele paard, wil niks meer en moet de komende maanden op rust, en 2 maal in de week gemasseerd worden. Hierbij ligt de aansprakelijkheid niet bij de trainer/africhter maar bij de eigenaar van het paard. Die heeft te hoge eisen gesteld aan zijn paard, waarbij Dhr. Mulder heeft gezegd dat het teveel wordt.

Voorbeeld 5:
Dhr. Mulder is met het paard van iemand anders, die het paard bij Dhr. Mulder in training heeft staan, een buitenrit aan het maken, op een gegeven moment schrikt het dier van een trekker die uit een zijweg komt rijden, het dier schrikt( het dier is doodsbang voor trekkers alleen wist Dhr. Mulder dat niet) en Dhr. Mulder valt eraf en het paard loopt richting de stallen, Dhr. Mulder heeft last van zijn hoofd en een aantal schrammen, het dier heeft het tuig kapot gemaakt. En hierbij ligt de aansprakelijkheid bij de eigenaar, want hij heeft informatie achter gehouden die Dhr. Mulder wel had moeten weten.

Praktische voorbeelden waarbij wel aansprakelijkheid is bij de trainer/africhter:

Voorbeeld 1:
Dhr. Petersen brengt zijn paard in training bij Dhr. Blik, en de eigenaar vraagt aan Dhr. Blik of hij het dier op M-Niveau kan trainen. Dhr. Blik zegt dat hij dat wel kan. Op een gegeven moment gaat Dhr. Blik rijden met het dier en vraagt allerlei dingen waar het zelf niet van snapt en het dier blokkeert en wil niks meer, het dier moet behandeld worden door massages en hierbij ligt de aansprakelijkheid bij de trainer/africhter, omdat Dhr. Blik heeft gezegd dat hij het dier op M-niveau kan trainen maar dit eigenlijk niet kan, hierbij gaat het om ondeskundigheid van de trainer/africhter.

Voorbeeld 2:
Dhr. Blik heeft een paard in training van iemand anders en zegt daarbij dat het dier overgevoelig is voor straf e.d., en is daar thuis mee aan het springen, het dier komt niet goed voor de hindernis en weigert, hierbij slaat Dhr. Blik het dier met een springzweep tussen de oren en het dier flipt helemaal en wil niks mee. De volgende dag wil Dhr. Blik er weer mee springen en het dier weigert alsmaar, hierbij ligt de aansprakelijkheid bij de trainer/africhter omdat hij te grof gehandeld heeft met het dier.

Voorbeeld 3:
Dhr. Blik heeft een paard van Mevr. Knip in training staan, en Mevr. Knip heeft gezegd dat Dhr. Blik 1x in de week met het paard naar les moet bij Dhr. Bril. Dit staat vastgesteld in een contract. Hierbij wil Mevr. Knip dat het dier na drie maanden op hoger niveau loopt door de lessen van Dhr. Bril. Dhr. Blik doet dit niet elke week maar ongeveer 2 x in de maand, en loopt niet op het gewenste niveau dat Mevr. Knip wil. Hierbij ligt de aansprakelijkheid bij de trainer/africhter, door het niet nakomen van de gemaakte afspraken.

Voorbeeld 4:
Dhr. Blik heeft een paard in training staan en de eigenaar heeft gezegd dat het dier dat nu op B-niveau loopt, over 3 maanden L-niveau moet lopen, maar omdat Dhr. Blik denkt dat hij te maken heeft met een snelle lerend paard. Dhr. Blik denkt als ik hem nou binnen 3 maanden op M-niveau breng dan krijg ik misschien meer geld. Het dier wordt overvraagd en wil niet meer lekker door het lichaam lopen. Hierbij ligt de aansprakelijkheid bij de trainer/africhter omdat de trainer het dier heeft overschat.

Voorbeeld 5:
Dhr. Blik zou het paard van Mevr. Klap uitbrengen op concours en op L-niveau te verkopen, voor een bedrag van €10.000,-, dit staat allemaal in een contract, maar Dhr. Blik verkoopt het dier voor €8000,- en op B-niveau. Mevr. Klap is het hier niet mee eens en de trainer/africhter is aansprakelijk voor omdat hij de afspraken niet nagekomen is.

G: Eigenaar of loondienst:

Bij dit onderdeel geef ik aan welk verschil er is in mate van aansprakelijkheid wanneer de instructeur eigenaar van het bedrijf is of wanneer hij in loondienst als instructeur werkzaam is.

De mate van aansprakelijkheid is te verdelen in drie mogelijkheden:
 Aansprakelijk zijn wanneer iemand bezitter is.
 Wanneer iemand beheerder is.
 Wanneer iemand bedrijfsmatig gebruiker is.

• De bezitter is hoofdelijk aansprakelijk voor paarden, stallen, materiaal etc.
• Bedrijfsmatig gebruiker is aansprakelijk als deze zich niet aan de regels houdt en er hierdoor ongelukken ontstaan.
• Is de eigenaar tevens instructeur dan is deze volledig hoofdelijk aansprakelijk.
• De beheerder is alleen aansprakelijk voor de in het contract opgestelde punten.
• Is de instructeur in loondienst dan is deze persoon alleen aansprakelijk voor de te geven lessen, en de voorbereiding voor en na de les.

 Paardenzaken.blogspot.com
 www.google.nl
 Pleidooi voor het paard

Geen opmerkingen: