Sponsor of prijs nodig? Zelf sponsor worden?
Arkefly: Aruba

zaterdag 16 februari 2008

Yildirim en van Heijningen

Fijnaart en Heijningen is een voormalige gemeente in de provincie Noord Brabant, en is 1997 opgegaan in de nieuwe gemeente Moerdijk. Beroemde inwoner van Fijnaart: Frans Bauer.

Onafhankelijk Moerdijk heeft 8 van de 25 zetels en één van de raadsleden van deze partij woont in Heijningen: de markante persoonlijkheid genaamd Chiem de Vos.
Chiem is altijd op straat te vinden en wordt in de volksmond “de Burgemeester” genoemd.

Heijningen zelf heeft een vijf a zeshonderd inwoners. Het is er doodstil, heeft geen winkels en het centrale punt is het plaatselijke eetcafé, riant gelegen aan de dijk. Geen toerisme, behoudens wat recreatieve fietsers.

Veel historie is daar te vinden. Het toeval wil dat ik samen met een betrokkene de familie van Heijningen (Heiningen / Heyningen) aan het traceren ben.
Je stuit daarbij op de meest bizarre situaties en vanaf ruim voor 1600 is één tak van de familie behoorlijk in kaart gebracht. Ook Leiderdorp is de woonplaats geweest van deze tak. In Alphen (Oudshoorn), een van de eerste bestemming van deze, min of meer, verbannen familie is, gevolgd door het welgestelde deel, iedere plaats aan de Rijn richting Leiden wel aangedaan van de tak die ik volg. In Groenendijk heeft de familie zelfs nog een boerderijtje gepacht (1684). Eindbestemming Leiden anno 1920.



De SP dreigt Yildirim uit de partij te zetten. Berichtgeving van ca. een week geleden in de media. Yildirim is met voorkeurstemmen in de Eerste Kamer gekozen en heeft zijn redenen om de lijn hierin vast te houden. Ook wil Yildirim onder meer dat de democratie binnen de SP wordt verbeterd.
Hans van Heijningen heeft, als partijsecretaris van de SP, Yildirim aangeraden het advies van de partij op te volgen en zijn zetel ter beschikking te stellen.

Persoonlijk ken ik Hans van Heijningen natuurlijk en heb al kennis gemaakt met de achter de ellebogen werkwijze van deze man. Arrogant baasje die iedere vergadering afsluit met een donderpreek over het socialisme en wie hem daarin zou tegenspreken wordt onmiddellijk de kop afgehakt. De dictator ten top.
Terugkomende op de familie van Heijningen ligt de basis van Hans zijn machtswellustig gedrag in zijn roots. De familie van Heijningen uit Heijningen bestond n.l. uit de rijke en de arme tak.

Hans is naar alle waarschijnlijkheid een nazaat van de rijke tak. Ik kom hem niet tegen in de lijn die ik volg. Zijn tak heeft min of meer de arme tak uit Heijningen verdreven, in zoals gezegd voor 1600, waarbij zelf niet geschuwd werd te verbieden de naam van Heijningen nog te dragen. Ook het familiewapen mocht niet meer benut worden. Onder de rijke tak zaten voornamelijk schouten, schepenen en burgemeesters. Zo zie je, het zat er al vroeg in bij ons baasje.
Het familiewapen vertoont grote overeenkomst met die van Fijnaart / Heijningen en is zelfs ook nagenoeg identiek is aan het wapen van de Heren van Glymes (Glimes), markiezen van Bergen-op-Zoom.

Onafhankelijk Moerdijk is de partij van de Burger Belangen van Moerdijk. Raadslid Chiel de Vos is een gezellig prater maar verliest de realiteit niet uit het oog. Chiel houdt de herdenking van de watersnoodramp in ere. Ook West-Brabant is hier indertijd door getroffen. De Slobbergorsedijk onder Heijningen was doorgebroken.
Een van de grootste irritaties van Chiel is het resultaat van de laatste verkiezingen. Terug van 10 naar 8 zetels met dank aan de SP. Activist Remi Poppe van de SP had aardig huisgehouden tijdens de verkiezingen in het district en twee zetels veroverd op de Onafhankelijken.
Resultaat de onafhankelijken (8) in de oppositie, de SP (2) laat het afweten en de coalitie van PvdA (4), CDA (5), VVD (3)en ja heus: GroenLinks (2) is op arrogante wijze het bestuur aan het uitoefenen. ChristenUnie volgt als oppositiepartij de coalitie.
Het resultaat vertoont overeenstemming met Leiderdorp. In de praktijk is het ook zo, begreep ik uit Chiel zijn woorden.

De resultaten van de crisis van de SP Leiderdorp zijn bekend. Hans van Heijningen met de beroemde ledenvergadering in die tijd, dacht slim te zijn met de schorsingen van Voets en ondergetekende. Mis dus. De hele SP is sinds die tijd in elkaar gesodemieterd, alle grootbekken zijn verdwenen, Voets vult zijn zakken en ondergetekende doet bekende activiteiten bij de beste partij van ons dorpje.
Uitzondering Mirjam. Die gaat, ondanks de kwalijke behandeling van haar door het locale bestuur van de SP indertijd, gelukkig gewoon democratisch door. Wel wat genuanceerder denk ik. En wat liberaler. En democratie staat bij haar hoog in het vaandel.

Tijdens de totale crisis van de Leiderdorpse SP heeft Hans van Heijningen zich in allerlei bochten lopen wringen en zich als een slapswans gedragen. Arrogant Voets aangegeven zijn zetel ter beschikking te stellen met de inmiddels achterhaalde voorwaarde dat ondergetekende zich terug zou trekken als nummer 2. De weg vrij voor nummer 3 of opvolgend en wie dat dan ook moge zijn om de raadszetel te “benutten”.
De soap Voets is bekend. Spookraadslid met stip met nog steeds het behoud van de toelagen.
De SP laat het er bij zitten. Grootbekker Hans van Heijningen schept dezelfde situatie met Yildirim Alleen de marges zijn anders.

Ik hoop dat Yildirim blijft zitten en zijn verantwoording neemt de zetel te benutten waar hij democratisch voor gekozen is. Geschorst en wel. Democratie is de SP vreemd. Eigenbelang van de in volgorde geplaatste kandidaten geeft de pikorde aan.
Ik ben in ieder geval blij dat ik indertijd geschorst ben. Lokaal een zootje, Provinciaal een puinhoop. En niet allen in Leiderdorp en Zuid Holland.
De democratie bij de SP verbeteren, waarde Yildirum? Een doodzonde.
Goed gedaan Hans van Heijningen!

Geen opmerkingen: