Sponsor of prijs nodig? Zelf sponsor worden?
Arkefly: Aruba

zaterdag 2 februari 2008

Wii



De Wii (spreek uit: "Wie") is een spelcomputer van Nintendo, die eerder bekend stond onder de codenaam Nintendo Revolution. De Wii is de officiële opvolger van de Nintendo GameCube.

Het meest opvallende en bekendste element aan de nieuwe spelcomputer van Nintendo is volgens velen de controller (de hardware die men in de hand heeft om spellen te besturen), de zogenaamde "Wii-mote". Op 16 september 2005 werd de controller van de Wii in Japan onthuld, die lijkt op een afstandsbediening, maar toch heel andere functies heeft.

Zie Wii-afstandsbediening voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Wii is backwards-compatible, wat betekent dat Nintendo GameCubespellen er ook op afgespeeld kunnen worden. Daarnaast is het ook mogelijk om via een downloadsysteem, genaamd Virtual Console, NES-, SNES-, Nintendo 64-, Sega Mega Drive-, PC Engine/TurboGrafx- en MSXspellen te spelen. De releasedata waren 2 december 2006 voor Japan, 19 november 2006 voor de Verenigde Staten, 7 december 2006 voor Australië en 8 december 2006 voor Europa. De Wii kost in de VS $250,- (€170,-), in Japan ¥25000 (€151,-) en in Europa €249,-. In Amerika en Europa wordt het spel Wii Sports standaard bij de spelcomputer geleverd.

In augustus 2007 heeft de Wii de eerste plaats in de verkopen (van de zevende generatie) overgenomen van de Xbox 360. Inmiddels zijn er ruim 13 miljoen exemplaren van de Wii verkocht.

Inhoud [verbergen]
1 De controller
2 Wii-kanalen
3 Virtual Console
4 Specificaties
4.1 Afmetingen
4.2 Hardware
5 Games
6 Andere spelcomputers van dezelfde generatie
7 Zie ook
8 Externe links



[bewerk] De controller
Zie Wii-mote voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Wii-afstandsbedieningDe Wii-afstandsbediening, ook wel "Wii-mote" genoemd, is een controller die op het eerste gezicht doet denken aan een afstandsbediening van bijvoorbeeld een tv. Hij dient in één hand vastgehouden te worden. Het meest vernieuwende van de Wii-afstandsbediening is dat die bewegings- én positiegevoelig is. Via verschillende sensoren wordt de stand van de Wii-afstandsbediening en de positie ten opzichte van (een sensorbar bij) de tv gemeten. De spelcomputer weet dus waar de controller zich bevindt en ook hoe die vastgehouden wordt (schuin of recht). Hiermee wordt het mogelijk om computerspellen niet alleen met de knoppen te besturen, maar ook en vooral met bewegingen van de controller. Zo is er een tennisspel, waarin je de controller beweegt als een tennisracket, of een spel waarin je de controller als zwaard hanteert. Andere voorbeelden: de controller als drumstick in een drumspel, als golfclub of honkbalknuppel, als vishengel, als autostuur in een racespel (horizontaal vastgehouden) of zelfs als dirigeerstokje. Een andere belangrijke toepassing is die in first person shooters, waarbij je de controller kunt gebruiken om te richten en te schieten, zoals met een (3D-)muis.

Een andere bijzonderheid aan de controller is dat er een speaker in verwerkt zit, waarmee spellenmakers gemakkelijker 3D-geluiden kunnen genereren. Zo is het mogelijk, bijvoorbeeld in The Legend of Zelda: Twilight Princess, het geluid van een pijl van de controller naar je tv te horen gaan. Je hoort dan eerst het geluid van een vertrekkende pijl uit je controller, en vervolgens hoor je diezelfde pijl een vijand op de tv raken, en lijkt het dus of er pijl door je kamer suist. De Wii-afstandsbediening bevat ook een trilfunctie en bevat acceleratiesensoren die kunnen detecteren hoe snel en in welke richting de controller wordt bewogen.


Op de Wii kunnen ook GameCubespellen gespeeld worden. De controller en Memory Card worden dan aan de bovenkant aangeslotenVoor meer complexe spellen kan een uitbreiding aan de controller vastgeklikt worden. Een van deze uitbreidingen is de Nunchuk, waarbij je, met een kabel, een analoge stick en twee triggers aan de controller toevoegt. Deze uitbreiding, die ook bewegingsgevoelig is, maakt het mogelijk om bijvoorbeeld in een first person shooter gemakkelijk rond te kunnen lopen. De Nunchuk wordt standaard bij de Wii meegeleverd.

Niet alle spellen zullen overigens gebruik hoeven te maken van de vernieuwende controller. Spellenmakers kunnen, als ze dit willen, spellen ook op een traditionele manier maken. Super Smash Bros. Brawl wordt hier naar verwachting een voorbeeld van. Nintendo heeft voor de Wii ook een tweehandige 'traditionele controller' beschikbaar die op een meer gebruikelijke manier vastgehouden en bediend wordt en tevens als vervangende controller dient voor oudere spellen via Virtual Console. Ook kunnen GameCubecontrollers aangesloten worden op de Wii. Op het moment wordt er binnen Nintendo nog nagedacht over andere uitbreidingen (naast de Nunchuk) van de controller. Op E3 2006 werd bijvoorbeeld een prototype van een pistoolvormige controlleruitbreiding getoond, waarin de Wii-afstandsbediening werd aansgeloten. Uitgever Ubisoft heeft via het Thrustmaster-merk een miniatuur stuurwiel ontwikkeld waar de afstandsbediening in kan worden gezet en het wordt gratis verstrekt bij bepaalde games.

De Wii-afstandsbediening heeft tevens een (klein) intern geheugen van 6 KB. Dit geheugen kan gebruikt worden om bijvoorbeeld zelfgemaakte Mii's (een klein personage dat gebruikt wordt in verschillende spellen, en dat je op jou of een vriend of familielid kan laten lijken) op te slaan en die uit te wisselen op andere Wiisystemen.

De Wii-afstandsbediening kost € 39,-, de Nunchuk € 19,- en de traditionele controller € 19,- (adviesprijzen).


[bewerk] Wii-kanalen
Zie Wii Channels voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Als de Wii wordt opgestart komt er een speciaal menu in beeld dat bestaat uit verschillende vakjes, ook wel Wii-kanalen genoemd. Sommige van deze kanalen, zoals het het weer-, nieuws-, internet-, winkel-, enquête- en wedstrijdkanaal, vereisen een internetverbinding. Een korte beschrijving van de verschillende kanalen:

Diskkanaal; met dit kanaal start je het spel van disk op die in de Wii zit, dit kunnen Wii- of Gamecubespellen zijn, aangezien de Wii beide ondersteunt.
Mii-personagekanaal; hier kun je je eigen Mii maken, een klein personage dat gebruikt wordt in verschillende spellen, en dat je op jou of een vriend of familielid kan laten lijken, zodat je gezicht in het spel zelf zit.
Fotokanaal; als je een SD-kaart met foto's of filmpjes in de Wii stopt, kun je die foto's en filmpjes met dit kanaal bewerken, ofwel knippen, plakken, verkleuren en collages of diashows (met muziek) maken
Weerkanaal; bekijk het weer en de vooruitzichten in je woonplaats of over de hele wereld met dit kanaal*
Nieuwskanaal; hiermee kun je regionaal, nationaal of internationaal nieuws lezen en zelfs op een virtuele aardbol de bijbehorende plaats bekijken*
Internetkanaal; met dit kanaal kun je over het web surfen en gebruik maken van de daarbij behorende toepassingen, zoals e-mail en Wikipedia. Tot juni 2007 was het gratis te downloaden, nu is het beschikbaar voor 500 Wii-Points in het Winkelkanaal.*
Winkelkanaal; om spellen voor de Virtual Console te kopen en te downloaden, heb je dit kanaal nodig; iedere gedownloade game wordt zelf een kanaal in het menu.*
Virtual Console kanaal; voor elke Virtual Console game word er een apart kanaal aangemaakt, zodat je ze makkelijk aan kan klikken vanaf het beginscherm.
Enquête kanaal; met dit kanaal kun je stellingen beantwoorden en zien wat iemand anders gestemd heeft. Ook kun je voorspellen welk van de antwoorden gaat winnen. Je kunt vragen beantwoorden zoals "Waar hou je meer van, katten of honden?". Ook kun je zelf een stelling bedenken en versturen naar Nintendo, die de beste eruit haalt en gebruikt (dit kan maar 1 keer per dag).*
Wii prikbord; dit word niet echt als een Wii kanaal beschouwd, je komt hier door op het icoontje rechtsonder te klikken. Hierbij kun je berichten van vrienden ontvangen, bewerkte foto's bekijken (fotokanaal) en een dagelijks overzicht, hierbij kun je zien wat je vandaag gedaan hebt op de Wii en hoe lang.
Wii-software: Er komt een nieuw kanaal voor de Wii (genaamd WiiWare), waarop nieuwe (kleine) spellen te downloaden zijn. Dit is vooral bedoeld om de zogenaamde "independent developers", kleine onafhankelijke ontwikkelaars, spellen voor de Wii uit te laten brengen. De spellen worden opgeslagen op het interne geheugen van de Wii of op een SD kaart.*
Wii-wedstrijdkanaal; in dit kanaal kan je Mii's bekijken en beoordelen van mensen van over de hele wereld. Ook worden er regelmatig wedstrijden gehouden zoals: Maak Mario zonder zijn pet (eerste wedstrijd) . Dit kanaal is sinds 12 november 2007 te downloaden via het Wii-winkelkanaal.*
Het Weerkanaal, Nieuwskanaal, Internetkanaal, Winkelkanaal, Enquete kanaal, WiiWare kanaal en het Mii-wedstrijdkanaal vereisen een verbinding met het internet.

[bewerk] Virtual Console
Zie Virtual Console voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Wii is in staat om bepaalde spellen van vroegere Nintendo consoles, namelijk de NES, SNES en Nintendo 64, te emuleren. Daarnaast zijn ook bepaalde Sega Mega Drive, PC Engine/TurboGrafx, Neo-Geo en MSX---spellen beschikbaar. Deze spellen moeten eerst via het Winkelkanaal in combinatie met een creditcard of Wii Points Card worden aangeschaft. Via deze downloadservice kun je in de toekomst waarschijnlijk ook totaal nieuwe (eenvoudige) games downloaden, maar hier zijn nog geen concrete plannen over bekend. Het is mogelijk dat in de toekomst andere spelcomputers worden toegevoegd aan deze service. Zo heeft Nintendo al eens toegezegd MSX-spellen te zullen aanbieden, maar vooralsnog zijn deze spellen nog niet beschikbaar gemaakt.

Games worden verkocht voor Wii-Points. 1 Wii-Point kost 1 eurocent. De prijzen per console zijn als volgt:

Nintendo Entertainment System: 500 Wii-Points (€5,-)
TurboGrafx: 600 Wii-Points (€6,-)
Super Nintendo Entertainment System: 800 Wii-Points (€8,-)
Sega Mega Drive: 800 Wii-Points (€8,-)
Nintendo 64: 1000 Wii-Points (€10,-)
MSX: 800 Wii-Points (€8,-)
Neo-Geo: 800 Wii-Points (€8,-)
Uitzonderingen voor bepaalde spellen zijn mogelijk. Punten kunnen los worden aanschaft in de winkel met een Wii Points Card voor € 20,- (2000 punten). Deze kan via het Winkelkanaal verzilverd worden, tot een maximum hoeveelheid van 10.000 punten (€100,-).

De Virtual Console is regiogebonden. Iemand in Europa kan met een Europese versie van de Wii alleen spellen downloaden die voor Europa bedoeld, en dus geen spellen uit Japan. Dit kan ook niet als je de taal van je Wii verandert. Het winkelkanaal kijkt naar de firmware op je Wii. Andere firmware installeren werkt niet, want dan zal de Wii kapot gaan.

De GameCube-controller kan gebruikt worden voor de Virtual Console, maar levert in sommige situaties een onpraktische knoppenindeling op. De Traditionele Controller kan niet gebruikt worden voor GameCube-spellen, maar wel voor elk Virtual Console-spel. NES-spellen, TurboGrafx-spellen en bepaalde MegaDrive-spellen kunnen eventueel ook worden gespeeld met de standaard Wii-afstandsbediening. Deze zal hiervoor 90 graden gekanteld moeten worden.

Voor de MSX en Neo-Geo zijn nog niet bekend met welke controllers deze games gespeeld kunnen worden.

Virtual Console-spellen zijn niet op een andere Wii te spelen dan het systeem waar het spel op gedownload is. Als een Virtual Console game verwijderd is of na een systeemfout onspeelbaar blijkt, kan het spel opnieuw worden gedownload. Let wel dat dit onmogelijk is als alle gegevens op de Wii zijn gewist via het Wii-instellingen menu.

Voor Virtual Console in Europa zijn onder meer verkrijgbaar:

NES
SNES
Nintendo 64
Sega Mega Drive
TurboGrafx-16
MSX
Neo-Geo
23 februari 2007 is bekend gemaakt dat de MSX en Neo-Geo ook worden toegevoegd aan de lijst met Virtual Consolegames.
Om Virtual Console spellen te kunnen downloaden, is het vereist om een breedband internetverbinding te hebben en een router met Wi-Fi verbinding. Als je dit niet hebt, kan je een Nintendo Wifi USB Connector kopen.

[bewerk] Specificaties

[bewerk] Afmetingen
Hoogte: ca. 16 cm
Breedte: ca. 2,5 cm
Diepte: ca. 22 cm
Gewicht: Ongeveer 1,5 kg

[bewerk] Hardware
IBM "Broadway" processor, gemaakt met 90 nm SOI CMOS-technologie
ATI "Hollywood" grafische chip
512 MB intern flash-geheugen
Zelf ladende discdrive die zowel Wii-disks als 8 cm GameCube-disks aanneemt
4 poorten voor Nintendo GameCube-controllers
2 openingen voor Nintendo GameCube-geheugenkaarten
2 USB 2.0-poorten
1 SD geheugen-kaart poort om foto's en filmpjes te laden
Sensorbar-uitgang, om de sensorbar stroom te geven
Multi-AV uitgang, voor zowel component, composiet als S-video
Wi-Fi ondersteuning
Dolby Pro Logic II-ondersteuning
Nintendo of America's President, Reggie Fils-Aime, heeft in 2007 bevestigd dat er geen Wii met DVD-speler op de markt zal komen in Japan, Amerika en Europa.


[bewerk] Games
Zie Lijst van Wii-spellen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.


[bewerk] Andere spelcomputers van dezelfde generatie
Andere spelcomputers van dezelfde generatie als de Nintendo Wii zijn Microsofts Xbox 360 en Sony's PlayStation 3. Bij elke nieuwe generatie gaan hardcore-gamers in discussie over welke console de meeste potentie heeft. Dit wordt een systeemoorlog (Engels: console war) genoemd waar Sega en Atari al aan ten onder zijn gegaan. Nintendo slaat met de Wii daarom een nieuwe en andere richting in dan Sony en Microsoft om onder meer minder concurrentiegevoelig te zijn ten opzichte van de spelsystemen van de concurrentie.

Geen opmerkingen: