Sponsor of prijs nodig? Zelf sponsor worden?
Arkefly: Aruba

dinsdag 12 februari 2008

Pakistan



Pakistan is een land in Zuid-Azië dat ligt op het Indische subcontinent, grenzend aan India, Afghanistan, Iran, China en aan de Arabische Zee. De hoofdstad is Islamabad. Met een inwoneraantal van 164.741.924 (2007) staat Pakistan op de zesde plaats. Pakistan maakte oorspronkelijk samen met India en Bangladesh deel uit van Brits-Indië.

De benaming Pakistan is een acroniem: P komt van Punjab, de A van Afghania (noordwesten), de K van Kasjmir, de S van Sindh en Tan van Beloetsjistan. Deze letters vormen Pakstan. Hier is door de Engelsen een i tussengevoegd zodat de uitspraak wat makkelijker werd. Pakistan betekent ook Land der reinen, waarmee moslims worden bedoeld.

Inhoud [verbergen]
1 Geschiedenis
2 Bestuur en politiek
2.1 Bestuurlijke indeling
3 Geografie en demografie
3.1 Religie
3.2 Vrouwenrechten
3.3 Demografie
3.4 Etnische groepen
3.5 Talen
3.6 Geografie
4 Zie ook
5 Externe links
6 Bronnen, noten en/of referenties



[bewerk] Geschiedenis
Zie Geschiedenis van Pakistan voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Pakistan werd op 14 augustus 1947 gecreëerd om Indiase moslims hun eigen staat te geven. Het was toen een dominion binnen het Britse Commonwealth. In 1956 werd het een zelfstandige republiek.

In 1958 werd een revolutie gepleegd en nam het leger het bestuur over. Mohammed Ayub Khan regeerde tot 1969 en daarna regeerde Agha Mohammed Yahya Khan tot 1971.

In 1971 brak een burgeroorlog uit en in de loop van die oorlog verklaarde Bangladesh zich onafhankelijk van Pakistan.

In 1973 werd een nieuwe grondwet aangenomen en kreeg het land officieel een president en een premier. Ali Bhutto werd premier. In 1977 werd echter opnieuw een staatsgreep gepleegd, ditmaal onder leiding van generaal Mohammed Zia-ul-Haq, die Ali Bhutto in 1979 liet ophangen.

Na de dood van Zia ul-Haq (augustus 1988) werden er vrije verkiezingen gehouden, die gewonnen werden door Benazir Bhutto, dochter van de opgehangen Ali Bhutto. Daarmee werd ze de eerste vrouwelijke premier in een islamitisch land. Haar beleid werd echter gekenmerkt door corruptie en vriendjespolitiek. In 1990 werd zij door president Ghulam Ishaq Khan ontslagen.

Op 28 mei 1998 voerde Pakistan zijn eerste test met een kernbom uit. Vermoedelijk is het merendeel van de kennis hiervoor door de Pakistaanse kernfysicus Abdul Qadir Khan uit Nederland gesmokkeld.

In 1999 greep generaal Pervez Musharraf de macht in een staatsgreep, waarbij de democratische regering van Nawaz Sharif werd afgezet. De seculiere dictator Musharraf krijgt veel steun uit het Westen en voert een pro-westerse beleid, vaak tot onvrede van de islamitische bevolking.

Sinds de oprichting van zowel India als Pakistan wordt door de beide landen getwist over Kasjmir.

Op 8 oktober 2005 werd het land getroffen door een zware aardbeving die een kracht van 7,6 op de schaal van Richter had. In België werd hiervoor de benefietactie HOOP (= Help Ons Overwinteren (in) Pakistan) op touw gezet.

Op 27 december 2007 werd oud-premier Benazir Bhutto na een verkiezingstoespraak om het leven gebracht.


[bewerk] Bestuur en politiek
Sinds de staatsgreep van 1999 regeert president generaal Pervez Musharraf met ijzeren hand het land. Hij voert een pro-westers beleid en ontvangt daarvoor veel steun uit met name de Verenigde Staten. Die steun is vooral te danken aan het feit dat onder leiding van President Musharraf meedoet als bondgenoot tegen de oorlog tegen het terrorisme. Premier is Shaukat Aziz.

In het land zijn vele groeperingen het niet eens met het beleid van Musharraf. Met name religieuze groeperingen zien hem als een seculiere dictator die niet uit naam van de islam regeert.

In de provincie Beloetsjistan zijn er groeperingen die streven naar een grotere autonomie of Onafhankelijkheid. Dit mede omdat er onvrede is over de verdeling van de opbrengsten van de in deze provincie aanwezige gasvoorraden en andere minerale rijkdommen. Deze groeperingen hanteren soms gewelddadige methodes. Baloechistan is ook een van de armste provincies van het land.


[bewerk] Bestuurlijke indeling
Zie Bestuurlijke indeling van Pakistan voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Pakistan bestaat uit 4 provincies, 2 territoria en twee omstreden gebieden in Kasjmir:

Beloetsjistan (Alternatieve spelling: Baluchistan) - Provincie in het zuidwesten; het oostelijk deel van de landstreek Beloetsjistan (het westelijk deel ligt in Iran, het noordelijk deel in Afghanistan). Hoofdstad: Quetta.
Noordwestelijke Grensprovincie - Hoofdstad: Pesjawar
Punjab - Provincie in het oosten; het westelijk deel van de landstreek Punjab (het oostelijk deel ligt in India). Hoofdstad: Lahore. Andere belangrijke steden: Faisalabad, Gujranwala, Multan en Rawalpindi
Sindh. Hoofdstad: Karachi. Andere belangrijke stad: Hyderabad
Hoofdstedelijk Territorium Islamabad
Federaal Bestuurde Stamgebieden - Federaal territorium.
Azad Kasjmir
Noordelijke Gebieden



[bewerk] Geografie en demografie

[bewerk] Religie
Van de bevolking hangt 97% de islam aan, maar ook hindoeïsme, christendom, sikhisme en boeddhisme komen voor.

De meeste Pakistaanse moslims zijn soennitisch in een vaak behoudende en traditionele vorm. Lokale imams en andere geestelijken hebben binnen de stamverbanden vaak enorme invloed.

Ook zijn er vrij veel aanhangers van de Ahmadiyya-beweging, die door de meeste moslims als niet-islamitisch wordt gezien.

Religieus geweld van moslimfundamentalisten komt relatief vaak voor.


[bewerk] Vrouwenrechten
Volgens de organisatie "Dokters van de Wereld" is het met de vrouwenrechten in het land niet goed gesteld. Anno 2006 komt in 80% van de huwelijken, huiselijk, seksueel en/of psychologisch geweld voor. Daarnaast zou vier op de vijf vrouwen die gearresteerd worden, door politie of gevangenisbewakers worden verkracht. In een poging het geweld richting vrouwen tegen te gaan, stemde het Pakistaans parlement in november 2006 in met een wetswijziging ten aanzien van verkrachting en overspel. Vrouwen die het slachtoffer van verkrachting zijn geworden, hoeven niet langer vier mannelijke ooggetuigen op te voeren die haar verhaal bevestigen om te voorkomen dat ze mogelijk vervolgd wordt wegens overspel. Vanuit streng Islamitische parlementariërs kwam overigens fel verzet tegen de versoepeling van deze wetgeving, omdat het "vrije seks" in de hand zou werken [1].


[bewerk] Demografie
Bij het begin van de 20e eeuw telde het gebied dat nu Pakistan is 20 miljoen inwoners; dat aantal is nu verzevenvoudigd [2].


[bewerk] Etnische groepen
De Punjabi's vormen de grootste etnische groep in het land. Belangrijke andere etnische groepen zijn de Pathanen, Sindhi's, Beloetsji, Muhajirs en Seraiki's. Verschillende andere etnische groepen wonen vooral in het bergachtige noorden van het land.

Ook wonen er veel vluchtelingen uit buurland Afghanistan, vooral Pathanen maar ook Hazara's en Tadzjieken.


[bewerk] Talen
De nationale taal is Urdu (Oerdoe), verwant aan Hindi, maar geschreven met aan het Arabisch ontleende letters.
Punjabi is de moedertaal van de meerderheid van de bevolking
Sindhi
Pasjtoe (taal van de Pathanen)
Beloetsji
Kasjmiri
Seraiki
Farsi

[bewerk] Geografie
Pakistan heeft een oppervlakte van 796.095 km². Ten zuiden van het land bevindt zich de Arabische Zee, met 1046km kustlijn. Ten oosten ligt India (grens 2912km), ten noordoosten China (grens 523km), ten noorden en noordwesten ligt Afghanistan (grens 2430km) en ten westen ligt Iran (grens 909 km).

De belangrijkste rivier is de Indus.

Het noorden van Pakistan is bergachtig, en sommige bergen, zoals de K2 in Kasjmir, behoren tot de hoogste in de wereld. In het zuiden vindt men het Kirthargebergte.

In het zuiden komen woestijnen voor.

Geen opmerkingen: