Sponsor of prijs nodig? Zelf sponsor worden?
Arkefly: Aruba

maandag 11 februari 2008

Pokémon



Pokémon is een mediafranchise van het internationale bedrijf Nintendo en werd rond 1995 gecreëerd door Satoshi Tajiri. Oorspronkelijk werd het uitgebracht als een duo Game Boy role playing games die met elkaar verbonden konden worden. Pokémon is sindsdien uitgegroeid tot de op een na meest succesvolle game-franchise ter wereld, na Super Mario.[1]

Het spel is sinds 1999 verkrijgbaar in de Benelux, en is nog steeds zeer populair onder vele lagen van de jeugd.

Sinds het ontstaan van de spelserie zijn er ook mangastrips verschenen, een geanimeerde televisiereeks en een ruilkaartenspel. Ook het Pokémon-winkelcentrum in New York, het zgn. Pokémon Center, en het Pokémon Park in Japan zijn een feit. Ook zijn er verschillende accessoires afgeleid van de televisiereeks, gaande van knuffels tot kledij. Sinds 2 april 2007 is Pokémon Seizoen 8 : Advanced Battle op Jetix te zien.

Inhoud [verbergen]
1 Beschrijving
2 Historie
3 Doel van het spel
4 Spellen in de basislijn
4.1 Gameboy Spellen
4.1.1 Color generation
4.1.2 Metal generation
4.1.3 Advanced Generation
4.1.3.1 Nieuwe spellen
4.1.3.2 Herziene versies
4.2 Nintendo DS-spellen
4.2.1 Semi-3D Generation
5 Zijlijnen en spin-offs
5.1 DS-spellen
5.2 Game Boy- en Game Boy Advance-spellen
5.3 Nintendo 64-spellen
5.4 GameCube-spellen
5.5 Wii-spellen
5.6 Pokémon Mini en Pokémon Pikachu
6 De tekenfilmserie
7 De films
8 Het ruilkaartspel
9 Externe link
10 Referenties



Beschrijving
Alles bij Pokémon draait om de verschillende wezens, die Pokémon genoemd worden. Er zijn 493 verschillende wezens. Dit aantal is in de afgelopen jaren regelmatig gewijzigd. De originele spellen begonnen met 150 (later 151, door de toevoeging van Mew) wezens. Bij het verschijnen van de Metal generation spellen, kwamen hier 100 Pokémon bij, wat het totaal bracht op 251 wezens. Na het verschijnen van de Advanced generation spellen, zijn er nog eens 135 toegevoegd. De 4e generatie, die op 27 juli 2007 in Europa verscheen bracht het totaal op 493 wezens.

In de verschillende Gameboy spellen reis je door een land met een karakter, heb je Pokémongevechten met andere trainers, vang je Pokémon met behulp van Pokéballs. Het is de bedoeling dat je tijdens je reis ook nog enkele tegenstanders uitschakelt, en de 8 gyms (op Gold/Silver/Crystal 16) verslaat. Het eind van je reis wordt voltooid door de Elite Four uit te dagen, en hiervan te winnen. Behalve in Gold/Silver/Crystal; daar moet je de Elite Four uitdagen op het midden van je reis en het eind van je reis wordt voltooid door Red.


Historie
Pokémon werd al in 1991 door Satoshi Tajiri bedacht, en in 1996 in Japan op de markt gebracht. Zonder al te veel promotie bleek aan het eind van dat jaar dat het spel het best verkochte spel van dat jaar was. Daarom werd besloten het spel internationaal uit te brengen, omdat ook daar succes werd verwacht. Ook in de Verenigde Staten en Europa sloeg het spel in als een bom, echter wel met iets meer promotie.


Doel van het spel
Elke speler van het spel verlangt ernaar de beste pokémontrainer te worden en alle Pokémon te vangen. In geen van de spellen zijn alle Pokémon te vangen, zodat je met iemand die het andere spel heeft moet ruilen om alle Pokémon te bemachtigen. Sommige Pokémon kun je niet vangen, maar moet je door middel van training levels laten stijgen, en zo laten evolueren.

De evolutie van een Pokémon kan echter ook op andere manieren:

Evolutie als de Pokémon in level stijgt (meest gebruikelijk)
Evolutie als het Blijheidsniveau van de Pokémon bereikt is, wanneer hij een level stijgt (Baby Pokémon).
Evolutie als een bepaalde evolutiesteen op de Pokémon wordt gebruikt. Hiervan bestaan meerdere soorten. (leaf stone, water stone, fire stone, thunder stone, moon stone, sun stone, dawn stone, shiny stone en dark stone)
Evolutie door ruilen.
Evolutie door ruilen, wanneer de Pokémon een bepaald voorwerp vasthoudt.
Evolutie hangt bij een pokémon genaamd Eevee ook af van het tijdstip van de dag. Als hij overdag evolueert wordt het Espeon maar 's avonds Umbreon (in de vierde generatie is dit ook zo met andere Pokémon, Bijv. Sneasel evolueert 's nachts (met een bep. voorwerp) in Weavile).
Evolutie door de schoonheid te maximaliseren, dit komt voor bij de pokémon Feebas die evolueert in Milotic.
Pokémon een level laten stijgen op een bepaalde plaats, dit komt voor in Pokémon Diamond & Pearl.
En één keer is het zo, dat er uit een Pokémon bij de evolutie 2 Pokémon ontstaan (dit gebeurt bij de evolutie van Nincada), hierbij ontstaat, als er minder dan 6 pokémon in het pokémonteam van de trainer aanwezig zijn, een Shedinja. Sommige Pokémon hebben ook een vertakte evolutie, afhankelijk van de wijze van evolutie, het gebruikte voorwerp of het tijdstip. Echter, sommige Pokémon hebben ook geen evolutie, zoals Tauros.

Andere Pokémon kun je enkel bemachtigen door in een Day Care Center 2 compatibele Pokémon te laten broeden, zodat er een ei verschijnt.

In een paar specifieke gevallen moet één van de ouders ook een bepaald voorwerp vasthouden.
Als je geen 2 compatibele Pokémon hebt, kun je je wenden tot Ditto. Dit geslachtloos wezen kan met elke Pokémon broeden, met uitzondering van de Legendarische Pokémon, Baby Pokémon, Unown, een andere Ditto, en een kleine groep andere geslachtloze pokémon.
Evolutie door een level te trainen op een bepaalde plaats.
Evolutie door een level te trainen met een bepaalde aanval.
Daarnaast is het de bedoeling om 8 badges te verzamelen, door 8 gymleaders te verslaan, en de daarbijhorende Elite Four uit te dagen. Elke wereld heeft zijn eigen league:

Kanto de Indigo League
Johto de Johto League
Hoenn de Hoenn League
Sinnoh de Sinnoh League
Het is op Gold/Silver/Crystal ook de bedoeling 8 Badges van Kanto te verzamelen en Red uit te dagen. Red bevindt zich in Johto in Mt. Silver.


Spellen in de basislijn
Deze spellen zijn duidelijk elkaars opvolgers en volgen dezelfde RPG principes.


Gameboy Spellen
Er zijn al diverse Pokémon spellen verschenen voor de Gameboy. Deze zijn in te delen in enkele generaties.


Color generation
Deze serie bestaat uit 4 spellen, die, als ze gespeeld werden op een Game Boy Pocket, slechts in één kleur waren.

Pokémon Red (Pokémon Rood)
Pokémon Green (Pokémon Groen, Deze versie is de voorloper van de Amerikaanse blue. Amerika dacht dat de kleur blauw beter zou verkopen dan groen. Ook zijn er veel geheimen en legendarische pokémon anders. Pokémon groen was alleen verkrijgbaar in Japan.)
Pokémon Blue (Pokémon Blauw)
Pokémon Yellow (Pokémon Geel)
Pokémon Yellow was een herziene versie van Red en Blue, met daarin een andere verdeling van vangbare pokémon, enkele herziende gebieden, en een iets ander spelverloop. Verder was een evolutie van Pikachu niet nodig, en waren alle startpokémon te verkrijgen in het spel.

Enkele kenmerken van deze serie:

Spelwereld: Kanto (Indigo plateau)
Aantal vangbare Pokémon: 150 (151 inclusief Mew)
Startpokémon: Bulbasaur, Charmander en Squirtle (Red en Blue) of Pikachu (Yellow)
Aantal badges: 8
Startlocatie: Pallet Town

Metal generation
Deze serie bestaat eveneens als de Colour generation uit 3 spellen, die als ze gespeeld werden, volledig in kleur waren. Echter, de manier hoe de omgeving eruit ziet is niet sterk veranderd, maar wel opgeknapt.

Pokémon Gold (Pokémon Goud)
Pokémon Silver (Pokémon Zilver)
Pokémon Crystal (Pokémon Kristal)
Nieuw in de Metal Generation was ook de PokéGear, een handig apparaat dat de landkaart van Johto liet zien, de tijd liet zien, als een mobiele telefoon diende, en later ook een radio kreeg. Ook nieuw was het dag en nacht systeem.

Net zoals Pokémon Yellow een herziene versie was van Red en Blue, zo was Pokémon Crystal een herziene versie van Gold en Silver. Veranderingen waren het toevoegen van een zgn. Battle Tower, enkele herinrichtingen van gebieden, en een voor een deel ander spelverloop. Een andere toevoeging was het toevoegen van locatiebordjes (bij het wisselen van gebied kreeg je een bordje hierover), en de keuze tussen een mannelijke of vrouwelijke speler. Verder waren alle Pokémon nu geanimeerd (een verandering die bij de volgende generatie alweer ongedaan werd gemaakt).

Enkele kenmerken van deze serie:

Spelwereld: Johto en later ook Kanto
Aantal vangbare Pokémon: 250 (251 inclusief Celebi, die alleen te vangen was in de Japanse versie van Crystal)
Startpokémon: Chikorita, Cyndaquil en Totodile
Aantal badges: 16 (Johto EN Kanto)
Startlocatie: New Bark Town

Advanced Generation
Deze serie is ook weer te verdelen in twee delen, een aantal nieuwe spellen, en een aantal remakes


Nieuwe spellen
Deze serie bestaat net zoals voorgaande series weer uit 3 spellen, die grafisch volledig zijn vernieuwd, en waarin veel speltechnieken onder hand zijn genomen.
Pokémon Ruby (Pokémon Robijn)
Pokémon Sapphire (Pokémon Saffier)
Pokémon Emerald (Pokémon Smaragd)



Pokémon Emerald is de zgn. Green Edition, omdat de overheersende kleur van dit spel groen is. Volgens een aantal fans te groen. Nieuwe onderdelen in Pokémon Emerald zijn de battle frontier, in plaats van de vroegere Battle Tower, een aantal nieuwe gebouwen, enkele gebieden zijn veranderd, de hoofdpersonages hebben andere kleren, en een deel van de verhaallijn is aangepast. Ook is er een nieuw Eiland te bereiken na het verkrijgen van een officieel Ticket. En de afbeeldingen van Pokémon in een gevecht zijn weer geanimeerd, doch niet zo geavanceerd als in Pokémon Crystal. Nieuw hierbij is wel dat nu ook je eigen Pokémon (waar van je enkel de achterzijde ziet) zijn geanimeerd. Pokémon uit de Metal Generation zijn ook te vangen, en kun je op een bepaald stuk van het spel een van de starter Pokémon uit Gold, Silver en Crystal (Chikorita, Cyndaquil of Totodile) krijgen. Elke pokémon heeft ook in dit spel weer zijn eigen zwaktes en sterktes (behalve Sableye, die is nergens zwak voor).
Pokémon Ruby en Sapphire werden geplaagd door twee zgn. Glitches, fouten in het spel.
Time Fix Glitch: Er konden problemen ontstaan met de Real Time tijd in het spel, deze werden opgelost na het uitbrengen van Pokémon Colloseum.
Berry Glitch: Als het spel langer dan een jaar was gespeeld, was het niet meer mogelijk Berries te kweken en te laten groeien. Ook dit probleem is opgelost.
Enkele kenmerken van deze serie:
Spelwereld: Hoenn
Aantal vangbare Pokémon: 384 (386 inclusief Jirachi en Deoxys)
Startpokémon: Treecko, Torchic en Mudkip
Aantal badges: 8
Startlocatie: Littleroot Town

Herziene versies
Er zijn in de stijl van de nieuwe spellen Ruby, Sapphire en Emerald ook remakes gemaakt van Pokémon Red en Blue. Deze hebben een naamverandering ondergaan en enkele inhoudelijke verandering, en zijn daarna op de markt gebracht.
Pokémon Fire Red (Pokémon Vuurrood)
Pokémon Leaf Green (Pokémon Bladgroen)
Veranderingen zijn onder andere de toevoeging van negen nieuwe eilanden die alleen per boot bereikbaar zijn: de 7 zgn. Sevii Eilanden + 2 eilanden enkel bereikbaar mits een officieel Ticket verkregen te hebben. Daarbij komt nog een volledige herziening van de omgeving en het verwijderen van foutjes uit de originele versies.
Enkele kenmerken van deze serie:
Spelwereld: Kanto
Aantal vangbare Pokémon: 384 (386 inclusief Jirachi en Deoxys)
Startpokémon: Bulbasaur, Charmander en Squirtle
Aantal badges: 8
Startlocatie: Pallet Town

Nintendo DS-spellen
De basislijn van Pokémon-spellen gaat door op de Nintendo DS.


Semi-3D Generation
Momenteel zijn er nieuwe spellen uitgebracht, die op 18 september 2006 in Japan uitkwamen, en in Amerika op 22 april 2007. In Europa zijn de spellen op 27 juli uitgekomen maar ze waren tegen de regels in in sommige winkels al verkrijgbaar vanaf midden mei 2007.

Pokémon Diamond (Pokémon Diamant, niet te verwarren met het oudere onofficiële Diamond)
Pokémon Pearl (Pokémon Parel)
De volgende dingen zijn er over bekend:

Spelwereld: Sinnoh
Aantal vangbare Pokémon: 493
Startpokémon: Turtwig, Chimchar en Piplup
Aantal badges: 8
Platform: Nintendo DS
Startlocatie: Twinleaf Town

Zijlijnen en spin-offs
Behalve de basislijn spellen zijn er nog vele andere spellen uitgekomen, ze variëren van puzzelgames tot 3D-RPGs


DS-spellen
Pokémon Ranger
Pokémon Mystery Dungeon: Blue Rescue Team
Pokémon Link!
Pokémon Dash
Pokémon Diamond
Pokémon Pearl

Game Boy- en Game Boy Advance-spellen
Pokémon Pinball
Pokémon Pinball Ruby/Sapphire
Pokémon Trading Card Game
Pokémon Trading Card Game 2
Pokémon Puzzle Challenge
Pokémon Mystery Dungeon Red Rescue Team
Pokémon Leaf Green/Fire Red
Pokémon Sapphire
Pokémon Ruby
Pokémon Emerald
Pokémon Pikachu
Pokémon Red
Pokémon Blue

Nintendo 64-spellen
Pokémon Stadium
Pokémon Stadium 2
Pokémon Snap
Pokémon Puzzle League
Hey You, Pikachu! (Alleen in Japan en de Verenigde Staten)

GameCube-spellen
Pokémon Colosseum
Pokémon XD: Gale of Darkness
Pokémon Channel
Pokémon Box

Wii-spellen
Pokémon Battle Revolution
Pokémon Ranch

Pokémon Mini en Pokémon Pikachu
Nintendo heeft ook de Pokémon Pikachu en de Pokémon Pikachu Color uitgebracht. Dit zijn kleine apparaatjes waarmee je met Pikachu kunt spelen. Later kwam de Pokémon Mini, een spelcomputer speciaal voor Pokémon Spellen.


De tekenfilmserie
Zie Pokémon De Tekenfilmserie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Animé van het spel Pokémon, gewoonweg Pokémon genoemd, volgt de avonturen van de jongen Ash Ketchum uit Pallet Town, die Pokémon meester wil worden. Hij was te laat om uit een van de drie starter Pokémon te kiezen (Charmander, Squirtle en Bulbasaur), dus kreeg hij een Pikachu toegewezen.

De tekenfilmserie bestaat al uit veel seizoenen, waarbij Ash reist door de verschillende regio's: Kanto, Johto, Hoenn en Sinnoh. In Kanto en Johto draagt hij dezelfde kleding. In Hoenn heeft hij echter een andere outfit. En in Sinnoh draagt hij weer een andere outfit.

Pokémon is in Nederland te zien op Jetix en in België op VT4.

De serie staat ook bekend onder deze namen:

Pokémon: Indigo League (Seizoen 1)
Pokémon: Orange Islands (Seizoen 2)
Pokémon: The Johto Journeys (Seizoen 3)
Pokémon: Johto League Championship (Seizoen 4)
Pokémon: Master Quest (Seizoen 5)
Pokémon: Advanced (Seizoen 6)
Pokémon: Advanced Challenge (Seizoen 7)
Pokémon: Advanced Battle (Seizoen 8)
Pokémon: Battle Frontier (Seizoen 9)
Pokémon: Diamond & Pearl (Seizoen 10)

De films
Zie Pokémonfilms voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Buiten de Animé en de Gameboy- en kaartspellen zijn er nog volledige speelfilms die al uit zijn of nog moeten komen.

Pokémon De Film: Mewtwo tegen Mew (1999) - (Pokémon the First Movie: Mewtwo Strikes Back)
Pokémon 2: Op Eigen Kracht (2000) - (Pokémon 2000: Power of One)
De terugkeer van Mewtwo (2000) - (Pokémon: Mewtwo Returns)
Pokémon 3: In de greep van Unown (2001) - (Pokémon 3: Spell of the Unown)
Pokémon 4Ever (2002) - (Pokémon 4Ever: Celebi, Voice of the Forest)
Pokémon 5: Helden (2003) - (Pokémon 5: Heroes: Latios and Latias)
Pokémon 6: Jirachi, Droomtovenaar - (Pokémon 6: Jirachi: Wish Maker)
Pokémon 7: Doel Deoxys (2005) - (Pokémon 7: Destiny Deoxys)
Pokémon 8: Lucario en het Mysterie van Mew (Engels: Pokémon 8: Lucario and the Mystery of Mew)
Pokémon 9: Pokémon Ranger en de Tempel van de Zee (Engels: Pokémon 9: Pokémon Ranger and the Temple of the Sea)
T.B.A. - (Engels: Pokémon 10: The Rise of Darkrai)

Het ruilkaartspel
In 1999 groeide Pokémon, toen al een grote rage, uit tot een wereldwijd geprezen ruilkaartspel dat tot op de dag van vandaag door duizenden mensen verzameld en gespeeld wordt. Het draait om het gevecht met Pokémon om als eerste alle 6 'prijzen' op te pikken. Die zogenaamde prijzen zijn 6 kaarten die face down (voorkant naar onder) neergelegd worden aan het begin van het spel. De speler die als eerste alle 6 prijzen heeft opgepikt wint. Een andere manier om te winnen is door als laatste speler over te blijven met kaarten in je deck. Als een speler geen kaart kan trekken aan het begin van zijn/haar beurt(de 'Draw Fase') dan verliest die speler het spel.

Er zijn 3 soorten kaarten: Pokémon, Energy en Trainer. De Pokémon zijn natuurlijk waar het spel om draait: zij bevechten elkaar en laten je prijzen nemen. De Trainers zijn kaarten die je Pokémon helpen te winnen of die je helpen de juiste kaarten te trekken. Energy zijn de kaarten die je nodig hebt om je Pokémon te laten aanvallen of om ze zich terug te doen trekken. Er zijn daarnaast nog onderverdelingen in ieder van deze 3 types: je hebt geëvolueerde Pokémon en basis Pokémon, je hebt Stadium, Supporter en Item Trainers, je hebt basis Energy en speciale Energy.

Net als in de videospellen zijn de Pokémon onderverdeeld in types, in het kaartspel is dit echter niet zo uitgebreid (bijvoorbeeld: ijs en water zijn 1 type: water). Er zijn zo 9 elementen/soorten: Wit/common, Blauw/water, Bruin/gesteente, Rood/vuur, Geel/elektriciteit, Groen/gras, Paars/Psychic, Grijs/metaal en Zwart/donker. Iedere soort heeft haar eigen sterkten en zwakten tegenover andere soorten ("Weakness" en "Resistance"). Er zijn echter nog 3 soorten energie kaarten, dit zijn: Darkness Energy, Metal Energy en Rainbow Energy. Deze kaarten zijn niet basic en hebben meestal een extra effect.

Geen opmerkingen: