Sponsor of prijs nodig? Zelf sponsor worden?
Arkefly: Aruba

vrijdag 4 april 2008

Praktische opdracht Geschiedenis: Duitsland

Duitsland in der loop der jaren

Dit werkstuk gaat over de geschiedenis van Duitsland. Duitsland is door de jaren heen van een aantal kleine landen uitgegroeid tot een machtig keizerrijk en later weer tot een bescheiden landje. Maar hoe komt het dat Duitsland een rare, vreemde maar vooral een wereldbekende geschiedenis heeft?
Dat heeft vooral te maken met de personen die in de periodes leefden en wat zij gedaan hebben. In de volgende hoofdstukken zul je meer te weten komen over het ontstaan van Duitsland en de veranderingen die het land doorstaan heeft.
De volgorde van het werkstuk is in logische volgorde gezet en vrij goed uitgelegd. Op het einde van de hoofdstukken zul je zien dat er vragen staan. Het is de bedoeling dat eerst de tekst wordt doorgelezen en dat dan de vragen worden beantwoord. Veel van de vragen zijn meerkeuze maar er zitten ook openvragen tussen. Door middel van goed te lezen en je gezonde verstand te gebruiken kun je de vragen vrij gemakkelijk beantwoorden.
Succes !

Van niets tot een Keizerrijk

Duitsland bestond voor 1871 uit verschillende delen. Dat is te vergelijken met Nederland en de provincies. Het was dus eigenlijk niet 1 land maar kleine landjes die bij elkaar hoorde. Van al die kleine landjes was er 1 de sterkste, dit was Pruissen. De heerser van dit landje was Koning Wilhelm 1. Wilhelm wilde een groot en sterk rijk hebben. Daarom begin hij rond 1866 de overige landjes te veroveren. Dat lukte prima en sommige landen melden zich vrijwillig aan. Duitsland groeide dus en werd een rijk.

De eenwording van Duitsland, dat was in 1871

De koning van Frankrijk, Napoleon 3 zag dat allemaal gebeuren en dat vond hij minder want Frankrijk was het sterkste land in Europa en dat moest zo blijven. Dus besloot hij in 1870 Duitsland aan te vallen zodat Frankrijk de sterkste bleef en dat de rest kon zien hoe machtig Frankrijk wel niet was. Frankrijk stuurde 200.000 soldaten naar het front. Hun oorlogje begon en Frankrijk was overtuigd dat ze even de Duitsers afmaakte maar dat was niet zo Duitsland stuurde 400.000 soldaten naar het front. De Fransen wonnen een aantal slagen in de buurt van Saarbrücken, Duitsland. In de hoofdstad van Frankrijk, Parijs werd ook flink gevochten de halve stad werd met de grond gelijk gemaakt. Er werd veel gevochten. De Duitsers wonnen een slag in Weissenburg. Doordat deze slag gewonnen werd, werden de Fransen in twee groepen gedreven. Hierdoor ondergingen de Fransen veel nederlagen. Op 1 september 1870 begon de beslissende slag de Fransen hadden het er erg moeilijk mee en winnen leek onmogelijk. Napoleon gaf zich over samen met 83.000 soldaten. De oorlog duurde in totaal maar 1 jaar dat was van 1870 tot 1871.

De Frans-Duitse oorlog

Duitsland was nu het sterkste land in Europa en wilde ook een sterke leider. Wilhelm werd daarom uitgeroepen tot Keizer dat gebeurde op 18 januari 1971. De huldiging vond plaats in de Spiegelzaal in Versailles. Dit moest in Frankrijk gebeuren om te laten zien hoe sterk Duitsland was en om de fransen natuurlijk het even in te wrijven. Maar dat was nog niet alles. Duitsland kon geld en land gebruiken en eiste van Frankrijk het gebied Elzas* en delen van Loteringen* en 5 miljard frank. Van dit geld werd o.a. de Rijksdag gebouwd. De kanonnen die de Fransen gebruikten werden afgepakt en in een monument verwerkt ter nagedachte aan de gewonnen oorlog, De Siegessaule. In 1888 trad Wilhelm 1 af en werd Wilhelm 2 tot nieuwe Keizer benoemd.

Frankrijk voelde door als deze dingen zich flink in de maling genomen en was uit op wraak. Duitsland was het sterkste land nu maar voelde zich toch niet helemaal veilig want Duitsland had veel buurlanden. Je had links Frankrijk en Engeland en aan de andere kant zat Rusland en dat was een heel groot land. Al deze landen hadden koloniën en Duistland had dat nog niet. Mede door dat ze dat niet hadden moesten ze vrienden maken met een ander land. De landen wilde graag bewijzen hoe sterk ze waren, de geur van oorlog was al te ruiken. Duitsland had een idee, in het zuiden lag een land, Oostenrijk-Hongarije. Ze zorgde ervoor dat dit land hun vriend werd, een bondgenoot. Ze hadden een verdrag getekend waarin stond dat als er eventueel oorlog uitbrak dat ze elkaar moesten helpen ongeacht wat de oorzaak van de oorlog was. Oostenrijk-Hongarije bestond uit een aantal landen en Duitsland voelde zich wel op zijn gemak met hun aan zijde. Maar heel erg sterk was Oostenrijk-Hongarije niet echt maar het was wel heel erg groot.

Engeland was natuurlijk ook niet gek en zorgde dat hun ook bondgenoten kregen. Ze sloten een verdrag met Rusland en met Frankrijk. Iedereen had nu een bondgenoot. Iedereen wilde dolgraag laten zien wat ze konden en wie de sterkste was. Een oorlog kon eigenlijk nu wel beginnen.

Vragen over: Van niets tot een Keizerrijk

- Waarom ontstond de Frans-Duitse oorlog?

A. Frankrijk wilde aantonen hoe zwak Duitsland was
B. Frankrijk wilde laten zien dat ze met minder manschappen toch een oorlog konden winnen.
C. Frankrijk wilde het sterkste land zijn
D. Er waren spanningen tussen de landen en daardoor ontstond de oorlog

- Waarom vond de huldiging van de Keizer van Duistland plaats in de Spiegelzaal?

A. Omdat de spiegelzaal bestond uit spiegels en zo zagen de Duitsers in de spiegels hoe sterk en machtig ze waren
B. Omdat de spiegelzaal in Frankrijk stond
C. Om het voor de fransen duidelijk te maken wie de sterkste was

- Waarom zat iedereen te wachten op oorlog?

A. Iedereen wilde zoveel mogelijk slachtoffers maken
B. Er waren spanningen tussen de landen
C. Ze wilde laten zien wie de sterkste was

- Waarom werden er bondgenoten gemaakt?

A. De landen onderling wilde bij elkaar horen
B. In geval van oorlog hadden ze hulp
C. Als er oorlog uitbrak dan werd er tegen de bongenoot gevochten zodat ze altijd wisten wie tegen wie moest vechten

De Siegessaule, het toppunt van vernedering

De Siegessaule een apart bouwwerk dat staat in Berlijn. Het is gebouwd na de Frans-Duitse oorlog.
Het gebouw, de toren houd rekening met de bijgebouwde omgeving. Dus eigenlijk is het andersom, de nieuwbouw houd rekening met de’oudbouw’. De toren staat in het midden van een erg groot verkeersplein. Het is dus een centraalpunt want zeg maar op het verkeersplein staat de Siegessaule. Langs de wegen en rondom de Siegessaule is veel groen. Er ligt een mooi en groot bos omheen dat wij maar al te goed met eigen ogen hebben gezien. Als we gaan kijken naar de kleur en naar het materiaal dan past het eigenlijk niet zo goed bij de omgeving want dat bestaat uit andere materialen en kleuren. Maar ik vind dat het er wel bij staat. De Buitenkant is gemaakt van ijzer en van beton/cement en misschien wel een aantal gipsplaten. De kanonnen die de fransen gebruikte bij de oorlog zijn door de Duitsers verwerkt in het monument. Dat kun je ook goed zien. Mede doordat die kanonnen erin verwerkt zitten geeft deze toren mij een gevoel van kracht. Bovenop de toren is een beeld geplaatst met vleugels dat de hemel in kijkt. Ik denk dat de bedoeling hiervan was om mensen van buitenaf te laten zien dat de Duitsers boven aan de lijst stonden. Het beeld bovenop geeft mij zelf een gevoel van vrijheid, samen met dat gevoel van macht vind ik dit een heel mooi bouwwerk.
De buitenkant van de toren heeft iets van de Romeinse sfeer omdat er slim gebruikt is gemaakt van de bogen en de constructie die hun ook gebruikte. De toren bestaat zoals je kunt zien uit verschillende kleuren o.a. groen en goud/koper look. Het gebouw ziet er erg groot uit. Van binnen weet je natuurlijk wel dat de toren groot is maar voelt klein aan omdat de toren vrij smal is. Van binnen is de toren ook glad en mooi afgewerkt terwijl die er van buitenaf veel grover uitziet.
De functie van gebouw is dat het van de stad is, een monument. Je kunt er binnen stappen en een kijkje nemen. Als je bovenop de toren bent dan heb je een mooi uitzicht over een gedelete van Berlijn. De toren is erg oud. De toren is niet direct gebouwd voor doeleinden zoals een museum. Het is toen gebouwd om te laten zien dat er niet met Duitsland te spotten valt. Doe je dit toch dan komen we met en sterk en machtig leger op je af en veroveren we alles wat je lief is. Frankrijk kwam daarvoor in aanmerking en is voorschut gezet omdat de Duitsers bij de bouw van de toren hun kannonen hebben afgepakt en het in de toren verwerkt hebben. Heel Duitsland kon zien en voelen hoe machtig ze waren omdat ze even de wapens afpakte en ze voor andere doeleinden gebruikten.

Ik vind dat de vorm gedeeltelijk verwijst naar de functie van het gebouw toen het gebouwd werd. Want als er bij stilstaat wat die fransen wel niet gevoeld moeten hebben. Ze verloren de oorlog en hun wapens werden in beslag genomen en ze werden enorm vernedert door dit monument omdat hun wapens erin zaten. Dan verwijst het wel naar de functie van toen. Nu verwijst het ook wel naar de functie die het nu heeft als monument maar dat is logisch want het is een oude toren. En oude dingen zijn monumenten.

Dit is de Siegessaule

Zoals je ziet is het een kolossaal bouwwerk waar ze erg lang mee bezig zijn geweest maar het resultaat mag er zijn. Op dit plaatje kun je ook mooi zien dat er achter bos is en dat het precies in het midden van een verkeersplein staat. Het is alleen jammer dat de foto een donker tintje heeft gekregen door het scannen want nu gaat de toren mooi op in de omgeving maar in het echt knalt de toren er juist uit in plaats van dat het wegvalt.

Vragen over: De Siegessaule, het toppunt van vernedering

- Uit hoeveel lagen kanonnen bestaat de Siegessaule? (goudkleur)

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

- Waarom gebruikte de Duitsers juist de kanonnen van de fransen?

A. Omdat die van koper waren
B. Om ze te vernederen
C. Om ze te laten zien dat Duitsland het sterkst was

Eindelijk, de aanleiding was er, de oorlog begon

Het was een mooie dag, 28 Juni 1914, het was zomer. Maar er gebeurde ook iets tragisch, er werd een aanslag gepleegd op de kroonprins van Oostenrijk-Hongarije. Dat gebeurde wel vaker maar nu was het raak. De kroonprins, Franz-Ferandinand werd doodgeschoten in Sarajevo. Met gevolg dat eindelijk een aanleiding was voor de oorlog. Iedereen ging zich er mee bemoeien en er ontstond een oorlog.
Het was lang geleden dat er oorlog was geweest dus de mensen vonden het eigenlijk wel fijn dat er oorlog was. Nu konden ze laten zien hoe sterk en hoe ontwikkeld hun waren. Om precies te zijn werd er in 1914 officieel oorlog verklaard en de strijd kon beginnen. Er werd met volle en frisse moed begonnen.
Het Duitse leger voelde zich oppermachtig en wilde binnen een week of 6 Frankrijk verslaan en dan richting het oosten gaan om Rusland de les te lezen. Dit was het plan van generaal Von Schlieffen. Het werd daarom het Von Schlieffenplan genoemd. Maar dit plan ging niet helemaal goed. Het liep verkeerd af, Duitsland dacht er te makkelijk over en won niet binnen die 6 weken van Frankrijk. Met gevolg dat Rusland aan de andere kant met aanvallen kwam. Duitsland zat in de val en werd aan twee kanten, fronten aangevallen. Dit noemen we ook wel de twee-frontenoorlog. Deze oorlog was dus al flink aan de gang er kwamen nieuwe wapens op de markt. In die tijd is o.a. het prikkeldraad, mijnen, gifgas en de vlammenwerper voor het eerst ontwikkeld en gebruikt.
De oorlog leek wel een beetje op een oorlog uit de middeleeuwen. Met z’n alle aanvallen op een rij na de andere kant rennen met wapens in de aanslag met gevolg dat aan de andere kant iedereen klaar stond met de geweren geladen om alles onderuit te schieten. Zo ging dat heen en weer. De oorlog was dus in volle gang.
Tsaar Nicolaas 2e werd in februari 1917 afgezet en ook vermoord door de communisten. Rusland had nu geen leider meer en Duitsland greep zijn kans om de oorlog te winnen.
De leider van de communisten, Lenin kwam in oktober 1917 aan de macht en wilde de oorlog stoppen. In maart lukte dat ook, de oorlog was gestopt met Rusland maar ging aan de andere kant vrolijk verder. Duitsland dacht nu zeker ook van Frankrijk te winnen en voor de zekerheid torpedeerde de Duitsers elke boot die richting Frankrijk en Engeland ging op de hoop dat ze geen eten en wapens meer kregen want dan was de oorlog gauw voorbij. De onbeperkte duikboten oorlog was begonnen, zo noemde men dat. Onbeperkt houd dus in alles, elke boot. Dit hadden de Duitsers nooit moeten doen. Want wat gebeurd er, Amerikaanse boten werden getorpedeerd terwijl Amerika helemaal niet meedeed aan de oorlog maar die pikte dit niet met als gevolg dat Amerika ook de aanval ging in zetten.
Nu had Duitsland een probleem. De Amerikanen kwamen met veel jonge soldaten. Duitsland voelde um al en wist al dat winnen er niet echt meer in zat maar dat kun je niet zomaar gaan vertellen aan de mensen thuis. Dus vertelde ze dat het juist heel goed ging. Maar het bleef slecht gaan en op 9 november 1918 kon Keizer Wilhelm 2e van Duitsland het niet meer aan, hij trok het niet meer en trad af en vluchtte naar ons land. Hij kocht een huis in Doorn en bleef daar tot dat hij dood was wonen. Maar nu had Duitsland geen leider mee en verloor de oorlog. Maar om de eer aan hun kant te houden vroegen ze een wapenstilstand aan en die kregen ze.”De socialistische partij vroeg een wapenstilstand aan en op 11 november 1918 om 11 uur en dat verdrag werd getekend in een treinwagon en de volgende dag stopte de oorlog.

Een aantal wapens die in de Eerste wereldoorlog gebruikt zijn en die we nu allemaal kennen.

Er werden volop mijnen gebruikt om de vijand simpel te doden zonder dat er manschappen geraakt konden worden. De mijnen werden door elkaar op een stuk neergelegd en de vijand moest er door heen. En als ze dan op een mijn stapte ontplofte die.

Hier zie je mitrailleur, dat is een machine geweer waarmee je in een korte tijd veel kogels afvuurt. Je ziet op het plaatje een hele rits kogels hangen, die waren binnen een seconde of 5 al allemaal afgevuurd. De mitrailleur staat op een standaard, door middel van die standaard kun je het geweer snel heen en weg bewegen en echt alles tot aan de grond aan toe plat schieten.

Vragen over: Eindelijk, de aanleiding was er, de oorlog begon

- Wat was de aanleiding voor de oorlog?

A. Er was een gespannen sfeer
B. De aanslag op de Kroonprins
C. Het duurde te lang

- Waarom verloor Duitsland de oorlog?

A. Te weinig manschappen
B. Omdat Amerika Duitsland ging meehelpen
C. Amerika deed ineens mee

- Wanneer stopte de oorlog?

A. De volgende dag
B. Op 11 November
C. Op 12 November

- Waarom kwam er een duikbotenoorlog?

A. Het was handig om alle varende boten te vernietigen
B. Om de bevoorradingen te onderscheppen
C. Om zo Amerika een partij te laten kiezen om mee te doen aan de oorlog

- Hoe werkte dit wapen?

A. Het ontplofte vanzelf
B. Het ontplofte als je erop ging staan
C. Het ontplofte d.m.v een afstandbediening

Het sterke Duitse rijk

Duitsland voelde zich in deze tijd erg sterk en dacht de ze de hele wereld aan kon. Er zijn ook spotprenten gemaakt over de balans die er was in Europa. Op dit plaatje die je hoe die balans eruit zag volgens de Duitsers.

Rechts zie je 2 Duitsers die symboliseren Duitsland, die even sterk zijn als 6 mannen, die symboliseren 6 Europese landen. De persoon in het midden is de leider van Duitsland die de touwtjes in handen heeft.
Het plaatjes klopt natuurlijk niet. De Duitse soldaten zien er veel sterker uit dan ze in werkelijkheid waren. Dit was een vorm van bluffen, propaganda.
De bedoeling van dit plaatje is om de Duitsers op te hemelen en de overige landen/volkeren omlaag te helpen. Dat lukte aardig want links zie je iemand op z’n knieën mee vechten en als je dat iemand ziet doen dan stelt hij bijna niets voor.
Dit kunstwerk gaat volgens mij over de ‘reinheid’ van een aantal volkeren. Als je dit voor het eerst ziet en niets weet over oorlogen e.d. maar alleen weet wie wat symboliseert dan zou je denken dat Duitsers enorm sterk en machtig waren. Maar dat was niet zo, ze werden verheerlijkt, beter gemaakt dan dat ze eigenlijk waren. Dit gebeurde vooral om het eigen volk te laten zien hoe sterk wij, Duitsers wel niet waren, we kunnen de hele wereld aan. Maar als je het van de andere kant bekijkt dan worden de landen die vertegenwoordigd worden als Europese landen erg de grond ingeboord.
Mensen die dit van buitenaf zagen waren bang voor de Duitsers omdat ze er enorm sterk uitzagen. Dit is allemaal de techniek van propaganda. Opzicht wel raar hoe mensen beïnvloed kunnen worden door een simpel plaatje.
Wij hebben in onze tijd kranten, tv en radio e.d. maar dat hadden ze in die tijd nog niet. Dit plaatje werd op de een of andere manier honderden keer gedrukt en werd als krant gebruikt. Je kreeg het niet in de brievenbus maar het werd op verschillende plaatsen in de stad opgehangen zodat iedereen het kon zien.
In die tijden waren er ook propagandaoorlogen. Er werd dan oorlog gevoerd d.m.v van plaatjes en was het meer bangmakerij dan dat er ook daadwerkelijk iets gebeurde.

Vragen over: Het sterke Duitse rijk

- Wat werd er bereikt met propaganda?

A. Mensen gingen denken zoals ze het zagen op een poster, werden dus beïnvloed
B. Mensen gingen zich slechter voelen en dat ze waren
C. Mensen dachten dat ze door propaganda te maken bekender werden

- Waarom gingen de mensen anders denken over de Duitsers?

A. Omdat ze valse informatie kregen
B. Omdat ze niet beter wisten
C. Omdat ze achter de waarheid kwamen

- Wat word er bedoelt met propagandaoorlog?

A. Dat er een oorlog tegen propaganda is
B. Dat er een oorlog is waarbij alleen gebruik word gemaakt van propaganda
C. Dat er een oorlog voor propaganda is

- Als je vroeger in die tijd leefde en je zag dit plaatje wat zou je dan waarschijnlijk hebben gedacht?

A. Het nieuwsbericht
B. Het weerbericht
C. Reclame

Opkomst van Adolf Hitler

De oorlog was gestopt en de sterkste kwam uit de bus als winnaar. Echt vrede was er niet, er was nog onenigheid en daarom moest er gepraat worden over de vrede en hoe het verder geregeld moest worden. Dat gebeurde ook en dat vond plaat in Versailles, de Spiegelzaal.

Dit was op het terrein van de fransen en vonden het natuurlijk prachtig en probeerde Duitsland helemaal te intimideren. Dat hebben ze gedaan ook. In het verdrag staat o.a dat Duitsland veel geld moest neerleggen, er werd een stuk land in beslag genomen en het ergste was dat hun leger verkleint moest worden. Dit was een reden voor Duitsers om later wraak te nemen maar dat zat er nu nog niet in, ze hadden niets te vertellen. Mede hierdoor voelden Duitsers zich aangetrokken tot andere Duitsers en vormde groepen. Tussen deze groepen ging het mis en vanaf 1918 tot 1923 was er een burgeroorlog. Het was goed mis overal. De regering ging daarom naar een rustig plekje, de stad Weimar. Daar zat het bestuur van Duitsland en kon daar regeren. Omdat de regering in Weimar zat is deze periode van 1919 tot 1933 de Republiek van Weimar genoemd.
In de oorlog waren er veel soldaten gesneuveld maar er zijn natuurlijk ook overlevende van. Een van de bekendste was Adolf Hitler.

Het was maar een tragisch ventje die probeerde als politicus door te breken maar dat ging moeizaam.
Toen kwam Hitler met aan met het idee dat de joden overal de schuld van waren. Het Duitse volk zocht eigenlijk nog een zondebok dus dit sprak wel aan. Hitler sloot zich aan bij een partij en werd snel de leider. Hitler was het niet eens met de regering van Duitsland en pleegde een staatsgreep, een poging om een einde te maken aan de regering. Dat was op 9 november 1923. Deze mislukte en Hitler werd gearresteerd en belande in de cel. Hitler schreef toen het boek; “Mein Kampf” waarin zijn ideeën stonden over een beter en sterker Duitsland. Er stond ook dat de joden slecht waren en uitgeroeid moesten worden. Hitler bedacht hier al allerlei plannen voor. Ook stond er in zijn boek dat de Sovjetunie verovert moest worden zodat Duitsland zich kon uitbereiden en nog sterker werd en daardoor meer aanzicht moest krijgen.
In Duitsland ging het met de economie erg slecht. Daarom kwam de heer Dawes met het Dawes-plan, dit was in 1914. De bedoeling was om geld te lenen van de VS zodat Duitsland de herstelbetalingen kon betalen aan Frankrijk/Engeland, en dat geld ging weer terug naar de VS omdat Frankrijk/Engeland nog schulden hadden. Nu ging het met de economie veel beter, 1924-1929. Maar ineens ging het slecht op de beurs. Duitsland kwam in een crisis want het geld werd niets meer waard, inflatie. De VS besloot geen geld meer te lenen aan de Duitsers. Duitsland was nu dus echt ‘de lul’.

Bijeenkomst van de leden van NDAP, de partij van Hitler

Vragen over: De opkomst van Adolf Hitler

- Waarom heet de periode van 1918 tot 1923 de republiek van Weimar?

A. Weimar was een mooie stad en stond symbool voor het goede
B. De regering vergaderde over het kleine, rustige stadje Weimar
C. De regering zat in Weimar

- Waarom raakte Duitsland in de economische crisis?

A. Het ging op de beurs erg slecht
B. De VS leende Duitsland geen geld meer
C. Het ging op de beurs slecht en de VS besloot Duitsland geen geld meer te lenen

- Waarom schreef Hitler dit boek?

A. Omdat hij niets te doen had
B. Hij wilde zijn ideeën uitwerken
C. Hij schreef hoe het was in de gevangenis

Gevlucht naar Nederland, Doorn

De Duitse keizer Wilhelm 2e vluchtte op de nacht van 9/10 november met de trein richting Doorn. De Duitse keizer woonde in dit kasteel tot dat hij kwam te overlijden.
Kasteel huis Doorn staat uiteraard in Doorn. Het is een enorme villa, vandaar dat het een kasteel huis wordt genoemd. Op het plaatje zie je de nog een toren dat de eigenschap van een kasteel aangeeft.
Het bouwwerk staat op een privé terrein waar in de loop van de jaren een tuin is omheen gebouwd. Achter het huis staan hoge, donkere bomen en aan de voorkant is een brede oprijlaan en een net gemaaid grasveld. De tuin is nu uitgegroeid tot een enorm gebied. Een echt landgoed, als je niet beter zou weten dan zou je denken dat je in een gedeelte van een bos loopt. De tuin en het kasteel vormen een mooi geheel omdat het wel iets weg heeft van de riddertijd want toen hadden ze ook kastelen en daar omheen veel groen. Het kasteel staat in dit groen erg beschut en geeft een veilig gevoel. Het geeft ook een veilig gevoel dat de bewoonde wereld niet in de buurt zit. Het kasteel is vrijstaat en heeft dus geen last van onrust. Het kasteel is gemaakt van bakstenen en houten lijsten rondom de ramen. Heel kenmerkend is dat er voor de ramen van die schuilramen zitten, dat geeft het huis een beschermd gevoel. En dat had Wilhem 2e toen ook nodig. De kleuren die in het bouwwerk verwerkt zijn vind ik erg mooi. De toren aan de linkerkant valt niet echt heel erg op maar het is er toch en daaraan herken je het als een kasteel. Als je even snel zou kijken dan zie je er alleen een villa in. De sierlijsten die er in verwerkt zijn en het ornament zien er allemaal erg mooi uit. Het is een vrij modern bouwwerk met toch vele oude aspecten. Binnen in het kasteel ziet het er ook erg mooi uit. Je kunt duidelijk zien dat het een huis was voor de rijken. Aan de muren hingen reusachtige schilderijen en er stonden tafels en stoelen die met de hand waren gemaakt en afgewerkt waren. De oud-keizer hield veel van kunst. Verder kun je op het plafon een dubbele sierrand zien. Dit gebruikte ze in die tijd al om het huis nog groter te laten lijken dan het in werkelijkheid was.
Het huis zelf is asymmetrisch gebouwd. Dat kun je heel simpel zien omdat er aan de linkerkant wel een toren staat en aan de andere kant. Als die toren er niet was dan ziet het kasteel er symmetrisch uit aan de buitenkant maar aan de binnenkant, interieur natuurlijk niet.
De functie van dit kasteel was dat het moest dienen als een huis. Natuurlijk niet een huis die iedereen had maar een huis met veel aanzicht. De bedoeling van het kasteel was dat Wilhelm 2e zich hier veilig voelde en dat hij een plek had om te wonen, een thuis. Natuurlijk is het kasteel direct gebouwd om te dienen als een huis. Als je het kasteel bekijkt dat zie je dat het een erg mooi gebouw is waarin veel mensen zouden willen wonen. De vorm van het kasteel laat dus ook de functie zien.

Op dit plaatje zie je het kasteel in het midden en er een enorm groen gebied er omheen. Dat was natuurlijk allemaal eigendom van Wilhelm 2e.
vragen over: Gevlucht naar Nederland, Doorn

- Op dit plaatje zie je 1 van de kamers van het kasteel. Waarom hangen er van die enorme schilderijen?

Gobelinkamer. Er staan wel stoelen, maar zitten mocht alleen wanneer Wilhelm zelf ook was gaan zitten.

A. De oud-keizer vond dit aanzicht hebben
B. De oud-keizer moest ergens zijn geld aan uitgeven
C. De oud-keizer hield van kunst

- Waarom word het Kasteel Huis Doorn genoemd en niet Huis Doorn?

A. Omdat het de aspecten van een kasteel heeft.
B. Omdat Kasteel veel mooier staat
C. Omdat het net zo groot is als een kasteel

- Waarom mocht je pas gaan zitten als de keizer ging zitten?

A. Omdat de keizer nog steeds een man was die respect verdiende
B. Omdat hij wilde dat anders zijn stoelen vies werden
C. Omdat hij Wilhelm 2e was

- Waarom liet de oud-keizer een half bos om zijn huis planten?

A. Hierdoor kreeg de keizer een veilig gevoel
B. Niemand wilde dan naast hem komen wonen en had geen last van anderen
C. Hij hield van groen en liet daarom een half bos planten

Hitler aan de macht !

Het ging nog steeds erg slecht met Duitsland, nog steeds zat het land met een economische crisis. Hitler en zijn partij speelde hier mooi op in. Om te beginnen veranderde hij de naam van de partij in NSDAP (Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij). En bedacht er een logo bij, het hakenkruis. Hij vond dit een mooi teken. Hij beloofde aan de mensen dat als hij aan de macht zou komen alles beter zou worden. Er zouden meer banen vrij komen, want er was volgens Hitler werk in overvloed. Hij vertelde dat de Duitsers samen 1 grote groep moesten vormden met hem aan de macht want hij maakte alles waar.
Hij bood zelf werkelozen een baan aan in 1931. Hitler dacht natuurlijk eerst aan zichzelf, wat konden de mensen zonder baan voor hem betekenen. Hitler kwam met een stunt aan. Als de werkelozen hun uitkering in zouden leveren dan zorgt Hitler voor een baan. Niet alleen voor een baan nee, maar ook voor onderdak, eten en kleding. De mensen zagen dit natuurlijk wel zitten. Er waren in totaal 8 miljoen mensen die zich aanmelden. Nu zat Hitler met een heleboel mensen. Hij gebruikte deze mensen als zijn privé-leger. Hij noemde hun de SturmAbteilung, SA. Dit leger was onder toezicht van Hitler zelf. Iedereen die het niet met Hitler eens was kreeg de SA op zijn dak. Nu had Hitler helemaal de touwtjes in handen want als je niet luisterde dan kwam de SA langs en dan had je kans dat je vermoord werd of ernstig mishandeld werd.
Er waren veel verkiezingen in Duitsland want er moest een goede regering komen. Er kwamen 2 partijen populair. Dat was de partij van Hitler, de NSDAP en KPD, dat was een communistische partij. De uitslagen van de verkiezingen waren als volgt:

- KPD had 54 zetels en steeg met 23 zetels, in totaal 77 zetels
- NSDAP had 12 zetels en steeg met een enorm aantal, in totaal 107 zetels

Tijdens de verkiezingen van 1932 boekte de NSDAP weer een grote overwinning het aantal zetels steeg van 107 naar 230. De NSDAP werd hiermee de grootste partij van Duitsland. Hitler voelde zich oppermachtig, maar was nog steeds geen rijkskanselier. Op 30 januari 1933 besloot de rijkspresident Hitler rijkskanselier te maken. Dit gebeurde omdat de rijkspresident dacht Hitler te kunnen gebruiken voor zijn eigen ideeën. Door hem aan het hoofd van een kabinet te plaatsen, dachten ze Hitler en zijn partij al het werk zouden doen voor de rijkspresident. Maar dit was niet het geval. Hitler had al tijden gedroomd van hoe het was om de baas te zijn en nu was dat eindelijk al in zicht, hij was rijkskanselier, nog niet alle macht maar wel veel. Vlak daarna werd de Rijksdag in de hens gezet. Er werd vermoed dat een communist de dader was. Hitler maakte hier ook weer vies gebruik van om de jacht op communisten te openen. Er werden extra veel politie en SA ingezet. Er werden veel communisten gedood of gevangen genomen en mishandeld. En dat eigenlijk alleen maar voor een brandje.
Hitler wilde koste wat het kost de leider zijn over heel Duitsland maar zijn partij haalde net niet de meeste stemmen. Maar om toch te kunnen winnen ging Hitler met een wetswijziging naar de regering. Hitler kreeg zijn zin en was bevoegd om vier jaar lang te regeren over Duitsland. In maart 1933, vlak nadat Hitler mocht regeren was hij druk bezig met het volk. Hij zorgde dat er geen nieuwe partijen mochten opkomen, eigenlijk zorgde hij er dus voor dat zijn partij de enigste was.

De rijksdag in de brand. De brand in waarschijnlijk aangestoken door de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe. Dit was voor Hitler een gelegenheid om de communisten aan te pakken. Hitler bedacht op elke actie wel een reactie.

Hier kun je goed zien hoe erg het was in Duitsland. De economische crisis vanaf december 1921 tot november 1923. Dit hoort eigenlijk bij de vorige periode maar ik laat het zien omdat je je er nu echt iets bij voor kunt stellen.

“Prijs van 1 kilo brood
December 1921: 4 Mark
December 1922: 163 Mark
Januari 1923: 250 Mark
April 1923: 474 Mark
Augustus 1923: 69.000 Mark
November 1923: 201.000.000.000 Mark

Bron: Duitslandweb

Vragen over: Hitler aan de macht !

- Waarom bood Hitler werkelozen een baan?

A. Om een privé-leger op te richten
B. Om de werkelozen onderdak, eten en kleding te geven
C. Om de werkelozen een inkomen te geven

- Wat was de aanleiding voor de jacht op de communisten?

A. De ruzie in Duitsland
B. De brand in de Rijksdag
C. Het vermoeden dat een communist de brandstichter was

- Waarom zorgde Hitler ervoor dat zijn partij de enigste was?

A. Er waren geen andere partijen die konden concurreren
B. Hitler wilde er zeker van zijn dat hij de enigste was
C. Hitler wilde er zeker van zijn dat hij leider was van 1 partij

- Waarom koos Hitler voor dit symbool?

A. Vond hij mooi
B. Staat voor anti-jood
C. Hij vond de kleur rood en zwart wel wat hebben.

Hitler’s symbool, het hakenkruis

Hitler had nu zijn eigen partij maar moest er nog iets aan toevoegen. Een symbool, dat is het hakenkruis geworden. Hitler heeft zelf het hakenkruis niet bedacht. Het hakenkruis is een heel oud symbool. De oorspronkelijke naam ervan is ook de Swastika. Het maakt dan niet uit of de bogen links of rechts om staan. In de tijd van de Germanen was het er zelf al. Toen stelde het symbool de hamer van de dondergod Thor voor.
In een andere tijd en een spirituele sfeer in Tibet zagen de mensen een hakenkruis als een symbool dat de vier seizoen aangaf, lente, zomer, herfst, winter. Het kan ook symbool staan voor een sterke wederopbouw. De oppergod van het Boedisme, Boeddha heeft een linksdraaiende hakenkruis op zijn borst. Een linksdraaiende hakenkruis staat symbool voor de schepping en de rechtsdraaiende hakenkruis staat symbool voor het rad van dood en verderf.
Aan de vorm kun je eigenlijk niet zien wat de functie is. Volgens Hitler moesten de gebroken benen, de haken de Duitsers voorstellen. Omdat ze overal voor in waren en niet makkelijk ergens van af te krijgen zijn. Ik neem aan dat het eerste hakenkruisje gemaakt is met de hand. Ik denk dat het van hout of van steen is gemaakt. Later is het van een metaal gemaakt. Je hebt ze in het goud, zilver e.d. Dus in een paar kleuren.
Veel hakenkruizen zien er verschillend uit. De een is klein en strak van vorm en de ander is want groter met allerlei versieringen. Er zijn zelf hakenkruizen die als het ware worden weggevlogen door vogels. Dit heeft Hitler wel zelf bedacht. Dit heeft hij bedacht met de gedachte er achter dat het Hitler kenmerkt vanwege zijn kracht en dat het overal boven uitsteekt.

Dit voorwerp dient als een symbool. Iedereen denkt bij een hakenkruis direct aan Hitler en aan de jodenhaat maar dat is eigenlijk onterecht. Want het is Hitler zijn symbool niet. Ik denk dat het symbool gemaakt is om iets aparts uit te beelden. Volgens mij is toen het normale kruisje al uitgevonden en als een soort van reactie is de hakenkruis er op gemaakt denk ik. De maker wil dus iets extra toevoegen aan dit symbool, dat het belangrijk is. Maar Hitler heeft er aan toegevoegd dat het een symbool was voor het goede volk. Hij wil met dit symbool het antisemitisme op tafel gooien en dat is hem gelukt ook.
Het voorwerp is gemaakt met als voornaamste doel om iets uitzonderlijks te maken. Ga ik weer naar Hitler zijn visie, dan gaat het om zijn volk en om de Joden te intimideren.
Het voorwerp is erg oud maar is niet voor dezelfde doeleinden gebruikt. Bij de ene periode betekende het de hamer van Thor en bij de periode van Hitler was het “het” symbool van Hitler en hoe hij over dingen dacht.
In het oude China werd dit symbool ook gezien als een teken van geluk. Het is daar niet speciaal als mensen een hakenkruis ergens zien hangen.
Doordat Hitler dit symbool heeft gebruikt is het negatief geworden. Ik denk dat dit altijd zo zal blijven want als je denkt aan Hitler is een van de eerste dingen waar je aan denkt een hakenkruis.

Vragen over: Hitler’s symbool, het hakenkruis

- Waarom koos Hitler bewust voor de haken die in de kruis verwerkt zitten?

A. Omdat ze het rad ter dood en verderf moesten voorstellen
B. Omdat het centraal stond voor de 4 seizoenen
C. Omdat het een teken van geluk was

- Waarom word de hakenkruis als een slecht symbool gezien?

A. Omdat Hitler het heeft gebruikt
B. Omdat het een rad ter verderf en dood is
C. Omdat het een raar symbool is

- Wat word er bedoelt met de bocht om?

A. Dat het hakenkruis gedraaid moest worden
B. De haken in het hakenkruis zelf
C. Dat het hakenkruis gespiegeld moest worden

“DE ZON MOET DOOR DE BOCHT ...
Voor alle natuurvolken, waaronder de Noord-Amerikaanse Indianen, was het solstitium een belangrijk moment. Om de Zon aan te moedigen om door de bocht te gaan werden uitgebreide ceremoniën uitgevoerd, vuren ontstoken en rituele gezangen aangeheven. De Zon is immers net als wij een vrije geest - tenminste, zo dachten de Indianen erover - die zou kunnen besluiten de zaken dit jaar eens heel anders aan te pakken!
Stel je voor, dat hij met de Noorderzon vertrekt!”

bron: http://inspiratiesite.nl

De Frührer heeft het voor het zeggen

Nu Hitler officieel de leider van Duitsland was moest hij wel zorgen dat hij het volk voor 110% achter zich had staan. Hij noemde zich vanaf nu de “Frührer”, de leider. Het volk moest wel een metamorfose ondergaan want ze moesten heropgevoed worden, er moesten nationalistische gevoelens ontwikkeld worden. Dit werd wat moeilijker voor de oude garde maar voor de jongeren niet. Hitler zorgde dat alle scholen werden ontzegd en dat er nog maar 1 school was waar iedereen na toe moest. Hitler noemde “jongeren” Hitler-Jugend. De jongeren vonden dit allemaal natuurlijk prachtig, ze kregen een uniform en hoorden er echt bij. Verder werd er op radio en tv uitgezonden wat Hitler wilde. Hij paste zelfs de kunst aan, wat hij mooi vond moest mooi gevonden worden door het volk. Kunst van andere, zoals Joodse kunst werd verboden. Er werden boeken van hen verbrand en Joden voelde zich niet gewenst en sommige besloten ook het land te verlaten.
Op 30 juni 1934 werd er een aanslag gepleegd op de topleider van de SA. Hij werd vermoord door mensen van buitenaf werd er gezegd. Maar daar was niets van waar want Hitler gaf het bevel om hem te laten vermoorden. Dit deed Hitler omdat hij een beetje de macht over hun aan het verliezen was. Hitler stuurde de SS (Schutzstaffel) erop en alles werd geregeld. Doordat de leider van de SA vermoord werd schrokken leden van de SA en gingen beter luisteren. De SS was machtiger en kreeg steeds meer invloed op de mensen.
Hitler ging nu wat aan het binnenland doen. In het verdrag van Versailles stond dat het leger ingekort moest worden en dat was gebeurd. Hitler vond dit niks en bouwde gewoon een groot leger op. Maar dat koste geld, veel geld en Hitler besloot geen herstelbetalingen meer te betalen en geld te gaan lenen. Hitler wilde ook wegen, snelwegen aan gaan leggen. Fat kwam mooi uit want er waren nog steeds veel werkelozen en Hitler bood ze een baan aan. Het volk vond dat Hitler goed bezig was, hij zorgde voor werk en was goed voor de mensen. Er werden zelfs de Olympische spelen gehouden in Duitsland.
Hitler was wel anti-joods maar had dat nog niet erg laten blijken. Hij had de kans omdat te veranderen. In 1935 kwamen er Neurenberger-wetten. Hierin stond dat Joden minder echten kregen. Er stond o.a. dat een Jood geen ambtenaar kon worden en dat niet-joden niet met joden mochten trouwen. Kortom de Joden werden gediscrimineerd. Maar dit was pas het begin, de jodenhaat werd steeds erger. In de nacht van 9 november 1938 werden massaal joodse huizen, winkels en synagogen aangevallen. Veel Joden werden zonder pardon in elkaar geslagen. We noemen deze nacht de Kristalnacht omdat er veel glas (kristal) gesneuveld was.
Op 20 januari 1942 Had de SS-top een vergadering in Villa Wannasee. Men noemt dit de Wannasee-conferentie. Hitler legde het probleem voor. Hij wilde alle Joden vernietigen maar wist niet precies hoe dat moest gebeuren. Na een lange vergadering is besloten dat de joden in speciaal kamp gestopt werden waar ze eerst nog konden werken en pas later werden vermoord. Het back-up plan voor als er ineens te veel joden kwamen was een ander kamp, het vernietigingskamp. Daar werden Joden heengebracht om ze gelijk te vernietigen. Hitler bedacht ook dat je dit het snelst en het makkelijkst kon doen door middel van gas. Nu was het een kwestie van de joden vinden en op kamp sturen. Er werd daarom in april 1942 een wet ingevoerd dat alle joden boven de 6 jaar verplicht een gele davidsster op zich droegen. Nu wist iedereen wie een jood was. Tenslotte kregen de joden een oproep om zich te melden want ze werden vervoerd naar werkkampen. Wie niet ging, liep de kans te worden gepakt want er werden regelmatig invallen in woonwijken gedaan om even te kijken of er joden waren. Als de joden zich gemeld hadden dan werden ze per trein gedeporteerd, vervoerd naar de kampen. Dit was een makkelijk en goedkoop vervoersmiddel. Iedere dag vertrokken deze treinen naar kampen waar de mensen moesten werken en uiteindelijk vermoord werden.

Hitler had in deze tijd een heel groot en sterk legen opgebouwd en wilde eigenlijk wraak nemen om degene die Duitsland hadden vernedert. Duitsland sprak met de Sovjet-Unie af dat zij elkaar niet gingen aanvallen. Dit werd vastgelegd in het Molotov-Ribbentroppact. Ze spreken daar ook in af dat ze Polen onderling gingen verdelen. Op 1 september 1939 valt Hitler met zijn grote leger Polen aan. Dit was voor andere landen weer een actie om op te reageren. De WO2 was begonnen. In het voorjaar van 1940 raakte veel landen erbij betrokken. Dit kwam omdat Hitler Europa wilde veroveren en veroverde in een snel tempo Nederland, België, Noorwegen en Denemarken. Rond begin juni trokken de eerste troepen richting Frankrijk. Eindelijk was het zover om Frankrijk eens even wat te laten zien. Frankrijk werd veroverd en hoorde ook bij Duitsland. Hierna trok het leger richting de Sovjet-Unie en dacht om het snel te veroveren. Maar de soldaten daar boden meer tegenstand dan ze gedacht hadden. Toen de gevechten plaatsvonden speelde de temperatuur ook een belangrijke rol mee. Het was verschrikkelijk koud, ver onder het vriespunt. De Duitsers waren deze extreme weeromstandigheden niet de baas maar de Russen bleven doodleuk weerstand bieden omdat hun eraan gewend waren. Hitler werd door de Russen in het nauw gedreven. Maar gaf zich zeker niet over. Hij ging juist nog verder door, hij verklaarde de oorlog aan de VS. Niemand wist waar Hitler mee bezig was. Hitler zelf dat schijnbaar dat hij God was en dat alles wat hij wilde zou lukken. De VS reageerde hierop door een vriendschapsverbond te sluiten met de Sovjet-Unie. En greep in. Er was nu weer een twee-frontenoorlog begonnen. Hitler wilde dit voorkomen maar dat lukt niet, ze moesten nu weer op 2 fronten tegelijk vechten. Duitsland was nog steeds druk bezig met de oorlog in de Sovjet-Unie en wilde de plaats Stalingrad veroveren. Stalin was heerser van de Sovjet-Unie en omdat zijn naam in de stad vernoemd was wilde Hitler die stad veroveren. Maar dat liep verkeerd af. Hitler kon de strijd niet winnen en trok steeds meer terug. Het was duidelijk dat Hitler er te makkelijk over dacht en nu de oorlog aan het verliezen was. Er werden steeds meer hulptroepen aan de kant van de VS en Australië ingezet. Hij besloot daarom op 30 april 1945 Zelfmoord te plegen in een bunker samen met zijn vrouw. Dat deed hij door middel van een pil. Opzicht laf omdat hij niet met het volk mee onderging maar eigenlijk moest iedereen met hem ondergaan.
De oorlog was afgelopen. De oorlog heeft in totaal 5 jaar geduurd en veel slachtoffers gekost. Ongeveer 60 miljoen mensen.

Hier zie je Hitler afgebeeld kijkend over zijn machtig leger die de wereld moest gaan veroveren.

Een foto of plaatje zegt meer dan duizend woorden maar ik heb geen 1 plaatje kunnen vinden waarop je kon zien hoe een concentratiekamp eruit zag en hoe de mensen het er hadden. Vandaar dit plaatje om je toch te kunnen inbeelden hoe het daar was.

“De Joden werden gedeporteerd door middel van een trein. Dat was een makkelijk vervoersmiddel en er konden veel mensen mee. De joden werden in veewagens gestopt met een enorm aantal. De joden zaten met te veel man in een veewagen daarom hebben vele van hun het ook niet gered op de weg naar een werkkamp.
Er waren twee soorten kampen; een doorgangskamp en een vernietingskamp. Na een doorgangskamp werden Joden gedeporteerd die dan later weer naar een vernietingskamp werden gebracht. In een vernietigingskamp daar werden joden naar gedeporteerd die vernietigd werden. Ze moesten eerst nog wel werken maar de joden die naar een vernietingskamp werden gebracht kwamen niet meer terug.
Vanaf 1 juli 1942 werden ruim honderdduizend joden uit heel Nederland naar het doorgangskamp in het Drentse Westerbork gedeporteerd. Bijna iedere dinsdag vertrok vanuit kamp Westerbork de gevreesde trein naar ‘Het Oosten’, het onbekende. Het leven in Westerbork werd bepaald door onzekerheid en de voortdurende angst voor deportatie.
In totaal zijn er ongeveer 6 miljoen Joden vermoord. En dat alleen maar om dat het joden zijn.
Het is Hitler gelukt om zijn besluit te voltooien. Dat kun je zien aan het aantal vermoorde Joden. Maar Hitler is er niks mee opgeschoten want hij heeft het zo alleen maar erger gemaakt. Hij wilde een sterke leider zijn voor zijn land dat is hij misschien wel geweest maar door al deze Joden te vermoorden is hij ook een massamoordenaar geweest.” Bron: eigen bron, Villa Wannasee

Vragen over: Hitler had het voor het zeggen

- Waarom noemde Hitler zichzelf “de Fürher”?

A. Omdat hij vond dat z’n naam wel aanzicht had
B. Hij was de leider van het volk en dit paste beter
C. Hij vond het een benaming die God hem gegeven zou hebben

- Waarom kregen de Joden overal de schuld van?

A. Er moest gezocht worden voor een zondebok en dat waren hun
B. Omdat de Joden altijd alles gedaan hadden
C. Een Jood was een makkelijk doelwit en vond het goed dat ze de schuld kregen want het was de waarheid.

- Waardoor was de WO2 niet meer door Hitler te winnen?

A. De Sovjet-Unie kon niet worden veroverd
B. De Engelsen kwamen in actie
C. De weersomstandigheden zorgden ervoor dat alle soldaten dood gingen
D. De VS kwamen in actie

- Waarom was Hitler uit op deze stad, Stalingrad?

A. De naam Stalin zat erin
B. Centrale plek
C. Grad staat voor graden en omdat het zo koud was wilde ze die stad hebben te herinnering aan de kou

- Waarom werden de Joden vervoerd door middel van treinen?

A. Dat was het makkelijkst voor de Joden
B. Dat ging het snelst en het goedkoopst
C. Dat ging het snelst, het goedkoopst en er konden heel veel Joden in.

Hitler, de man die alles kan

Hitler was nu de leider van Duitsland. Er werd veel van hem verwacht en zelf zei hij ook dat hij voor alles zou regelen en voor alles zou zorgen. Maar een belangrijk persoon als Hitler kun je niet zomaar even blootstellen aan het volk. Er zijn veel schilderijen,foto’s en kunstwerken van hem gemaakt.

Op dit plaatje zie je Hitler als een echte leider die nergens voor terug deinst. Als een man die alles kan. Maar dat was helemaal niet zo. Hitler was maar een iel, klein raar ventje. Maar om hoog in het aanzicht te komen werd alles ‘verheerlijkt’. Je zag Hitler ook regelmatig met kinderen om zich heen, hij was de grote kindervriend. Maar dat was dus echt niet zo, eigenlijk hield hij helemaal niet van kinderen. Maar dat kun je niet zomaar gaan zeggen want dat is hij zijn goede naam kwijt. Dus i.p.v eerlijk zeggen werd er keihard over gelogen en mooier gemaakt dat het was. Nog een voorbeeld daarvan is dat Hitler een vrouwen-verslindster was omdat hij nooit een echte vaste relatie had. Maar de echte reden is waarschijnlijk dat hij niet zo geïnteresseerd was in het andere geslacht.
Ik wel het hebben over het bovenstaande plaatje.
Er zijn overeenkomsten tussen de echte Hitler en Hitler die hier is afgebeeld. Je ziet duidelijk wie het is. Maar op dit plaatje komt hij over als een echte leider met een dodelijk blik en een nette houding. Zo was Hitler niet dus heel erg realistisch was dit nou ook weer niet.
Deze propaganda plaat is tweedimensionaal. Dat is zo omdat je de beelden de vormen niet kunt voelen want het is op een doek geschilderd en later afgedrukt op papier om posters te maken.
Er zit in deze schilderij een duidelijk beeld wat je van Hitler moet krijgen. De maker heeft gespeeld met een soort van schaduwtechniek. Hitler is duidelijk aanwezig maar staat ook deels in de schaduw. Op de achtergrond zie je een rode gloed over Hitler. Ik weet niet zeker wat dat betekent maar ik denk dat het een rode vlag is met een hakenkruis om zijn macht te tonen. Maar dat is niet nodig omdat hij er al uitziet als een leider, vandaar dat je nog maar een rode gloed ziet.
Dit kunstwerk zie ik als een verheerlijking van Hitler, hij word niet uitgebeeld zoals hij in werkelijkheid was. De titel die eronder staat doet me wel wat. Want als je dat leest zonder na het plaatje te kijken verwacht je een grote, gespierde en gevaarlijke man. En k moet zeggen dat hij er best wel gevaarlijk uitziet. De maker wil duidelijk een bepaald beeld over brengen. Hij wil aantonen hoe machtig Hitler wel niet was en wat voor goede leider het was.
De functie van dit plaatje is volgens mij een anekdote. De tekst die er onder staat is het verhaal en het plaatje vult het verhaal verder aan.
Ik denk dat het kunstwerk is gemaakt voor dezelfde gelegenheid als toen. Het is gemaakt om uit te beelden hoe sterk Hitler was. Want zeg zelf als jij dit zo ziet dan verwacht je dat Hitler een sterke leider is geweest met heel veel macht. En dan verwacht je geen persoon die bij verlies zelfmoord pleegt en zijn volk in de steek laat.
Vragen over: Hitler, de man die alles kan

Vragen over: Hitler, de man die alles kan

- Waarom werd Hitler sterker afgebeeld dan hij werkelijk was?

A. Om de mensen de beïnvloeden, om te laten zien hoe machtig hij was
B. Omdat hij anders slap overkwam
C. Om hoog in het aanzicht te komen

- Hierboven zie je Hitler, de kindervriend. Waarom ging Hitler juist vaak met kinderen op de foto en liet zien hoeveel hij van kinderen hield (want zij waren de toekomst)?

A. Omdat hij zo zieltjes kon winnen van de kinderen
B. Omdat hij echt van kinderen hield
C. Omdat hij zelf graag kinderen wilde

- Waarom werden veel sterke leiders andere afgebeeld dan ze eigenlijk waren?

A. Om de vijand af te schrikken
B. Om de vijand uit te dagen
C. Om de vijand uit zijn tent te lokken

Duitsland begint met de wederopbouw (Oost)

De oorlog was voorbij. Gevangen werden bevrijd, alles was voorbij. Heel Duitsland lag in puin en moest opnieuw opgebouwd worden. De geallieerden (de Sovjet Unie, de VS, Frankrijk en Engeland) hadden tijden de oorlog al besloten om Duitsland na de oorlog in 4 stukken te verdelen. De hoofdstad, Berlijn werd dus ook in 4 stukken verdeeld. Je kunt dus zeggen dat er 4 landen de baas waren over Duitsland. Dit was zo geregeld omdat er zo goed toezicht gehouden kon worden over het land. De Sovjetunie nam het oostelijke gedeelte voor zijn rekening en de andere 3 landen zorgde voor het westelijke gedeelte. De landen wilden dat Duitsland zelf over een paar jaar weer een “normaal” land zou zijn en daarom moesten er dingen veranderen. Duitsland moest zich gaan aan passen aan 3 dingen, ook wel genoemd de 3 D’s.
- Demilitarisering
- Denazificering
- Democratisering
Dat houd in dat het leger weer inkort moest worden, het haat tegen de joden moest verminderd worden want er was eigenlijk geen reden voor. En het land moest democratisch worden. Dat wil zeggen dat het volk meer inspraak op de regering moest krijgen dan voorheen.
De relatie tussen de VS en de Sovjetunie liep niet echt goed en ze stuiten daarom ook op problemen.

Berlijn was al in 2en gesplitst maar nu wilde ze over hun eigen deel echt de baas spelen en daarom werd Berlijn verdeeld in West-Berlijn en Oost-Berlijn. In 1949 richtte de Sovjet-Unie een aparte Oost-Duitse staat op. Ze noemde het de Duitse Democratische Republiek, de DDR. De baas hierover was de Socialistische Eenheidspartij Duitsland, de SED. De Russen zouden ervoor zorgen dat die SED de baas kon blijven. Want nu konden ze regeren over hun deel van Berlijn. De mensen die in dit gedeelte woonden en leefden waren ontevreden over hoe de regering regeerde. De economie was er erg slecht en er werd niet veel aandacht besteed aan het volk wat eigenlijk wel moest gebeuren.
Op 17 juni 1953 werd er daarom door de inwoners van West-Berlijn flink gestaakt. In ongeveer 300 steden was het raak en de politie werd ingezet om het te sussen. Maar het liep uit de hand. De DDR wist niet meer wat ze moesten doen. Het enige wat in hun opkwam was van stuur er maar een tank naar toe dat schrikt de mensen wel af. Maar dat viel wel mee want de mensen dachten dat ze een tank alleen voor de show stuurde maar dat was niet zo. Een commandant in Berlijn gaf het bevel om de situatie in de hand te houden koste wat het kost. Met andere woorden als er mensen zijn die niet luisteren dan ruim je die op. Er zijn veel doden in deze periode gevallen. De DDR wilde aan de macht bleven, ze deden niet moeilijk om mensen doden.
Het volk vond het helemaal niets meer om in Oost-Berlijn te blijven en vele van vluchtte daarom naar West-Berlijn. Want daar waren betere banen en veel meer mogelijkheden om je te uiten. De regering van Oost-berlijn had dit wel door. En besloot daarom om door berlijn een grens te maken. Dwars door Berlijn heen kwam een hek te staan dat later uitgroeide tot een betonnen muur. Men noemde dit de Berlijnse muur. Niemand mocht van de ene kant naar de andere kant. Er was zware bewaking. Probeerde je toch om over de muur heen te komen op de een of andere manier dan werd je doodgeschoten.

Dit is een plaatje van de opstand, staking tegen de regering.

Vergaderzaal van de DDR

In deze zaal werd o.a vergadert over de economie en waar ze aandacht aan gaan besteden.

Vragen over: Duitsland begint met de wederopbouw (Oost)

- Waarom werd de DDR opgericht?

A. Om te regeren over Oost-Berlijn
B. Om Berlijn in te nemen
C. Om te regeren over West-Berlijn

- Waarom vluchtte veel mensen naar West-Berlijn?

A. Omdat je in Oost-Berlijn een laag inkomen had
B. Omdat in West-Berlijn de economie beter was
C. Omdat er in West-Berlijn beter met de mensen werd omgegaan

- Waarom werd er massaal geprotesteerd en gestaakt?

A. Er was geen democratie
B. Er was te weinig werk
C. Het werk was veel te zwaar

De Berlijnse Muur, de muur tussen liefde en idealen

Je wilde komen,
Komen naar mij,
Was het je maar gelukt,
Ohw wat was ik dan blij,
Maar nu,
Nu voel ik niets anders dan pijn,
Ik zal je nu nooit meer zien,
Kon dit maar anders zijn,

Je wilde komen,
Komen naar mij,
Je riskeerde je leven,
Om naar mij toe te komen,
Alleen die gedachte doet me al beven,
Jou hart zat vol met liefde,
Alleen de muur zat er tussen,
Maar dat maakte jou niets uit,
Jij wou mijn warme liefde blussen,
Die liefde word nu geblust met mijn tranen,
Jij zal altijd mijn grote liefde zijn,
Ook al ben je er niet meer,
De muur doet me erg veel pijn,

Je wilde komen,
Komen naar mij,
Was het je maar gelukt,
Ohw wat was ik dan blij,
Maar nu,
Nu zal je nooit meer zien,
Ik voel niets anders dan pijn,
Dat was de beslissing van de muur,
Kon dit maar anders zijn !

Vragen over: De Berlijnse Muur, de muur tussen liefde en idealen

- Denk je dat er veel gedichten/brieven gemaakt zijn over vrienden of familie die gestorven zijn bij een poging om naar de andere kant van de muur te komen?

- Stel jij woont in West-Berlijn en je vriend/vriendin in Oost-Berlijn. Je vriend/vriendin zou de muur beklimmen om naar jou toe te komen maar hij word neerschoten en sterfte zou jij dan ook een gedicht/brief voor hem hebben geschreven? waarom/waarom niet?

- Waarom was de Berlijnse muur een echte muur tussen liefde en idealen

A. Omdat je als je in west zat echt niet bij het oosten kwam en omgedraaid
B. Omdat je niet van elkaar mocht houden als je in 2 verschillende delen woonden
C. Omdat je geen carrière kon maken in het noorden

- Vind jij dat deze vorm van kunst, een gedicht behoort tot een echte kunstvorm?

- Op dit bordje hieronder staat dat op de een of andere manier de muur toch valt, hoe laat dat ook zou zijn, denk je dat deze uitspraak klopt?

West-Berlijn onderleiding van de BRD

Berlijn was dus in 2 duidelijke stukken verdeeld, het oosten en het westen. Duitsland was na ruim 5 jaar oorlog zwaar getroffen. Een groot deel van het spoorwegen en autowegen waren kapot en vernietigd, door de geallieerde bombardementen waren ook de steden helemaal kapot. Vooral de grote steden en industriële centra zoals het Roergebied waren zwaar getroffen. Nog tot in de jaren '50 leefden miljoenen mensen in ‘crisishuizen’. Er was een groot gebrek aan voedsel, kolen, stroom en gas. Er moest nodig wat verandert worden. In het westen was er ook een regering opgericht. Men noemde deze regering de BRD, Bondsrepubliek Duitsland. Deze regering was heel anders dan dat in Oost-Berlijn. Hier werd er veel meer met het volk beslist, ze waren democratischer. De BRD was dus veel meer in trek dan de DDR. De DDR gaf daarom de opdracht dat als iemand uit het westen wilde vluchten naar het oosten dan moest die afgeschoten worden. De BRD was het hier natuurlijk niet mee eens maar goed wat konden ze er van zeggen, ze hadden hun eigen Berlijn waar ze zich mee moesten bemoeien. Maar onderling was er nog steeds strijd. Totdat de Muur er kwam. De DDR sloot zichzelf van de buitenwereld af.
De muur zorgde wel voor meer welvaart in de DDR en meer politieke rust tussen oost en west. Toen Walter Ulbricht werd opgevolgd door Erich Honecker zorgde deze voor een grondige modernisering van de muur. De muur werd verstevigd en er werden mee soldaten bij geplaatst en meer wapens. In de BRD maakte men een waar economisch wonder mee, het “Wirtschaftswunder”. De economie bloeide eind jaren ’50 en in de jaren ’60 zeer sterk. Met de economie in West-Berlijn was het ook beter geregeld. Geen wonder dat veel mensen uit het oosten naar het westen wilden komen. Omdat de BRD beter met het volk om ging en ook naar hun luisterde ging het economisch steeds beter. Mensen hadden betere banen dan als in het oosten. De waarde van het geld lag ook anders. Je kunt dus zeggen dat het westen het rijke was en het oosten het arme gedeelte. Het westen kreeg steun van de VS. En het oosten van de Sovjetunie. Met gevolg dat de VS meer geld had en zo meer op kon bouwen dan het oosten. Er ontstonden wel verschillen tussen de mensen onderling. Er ontstonden groepen, de mensen uit het westen en uit het oosten. Zo vonden de mensen uit het westen de oost-berlijners lui. En andersom werd er gezegd dat de west-berlijners de banen hadden ingepikt van de mensen uit het oosten.

Op dit plaatje kun je goed zien hoe Berlijn verdeeld was in 4 stukken. Her ode gedeelte is 1 deel en later werd het gele deel, groene deel en het blauwe deel 1 deel, west-berlijn.

Op dit plaatje is te zien hoe heel Duitsland in 4 delen verdeeld was.

In de jaren 1987/1989 ging het steeds slecht met de DDR. Als de DDR valt dan is de BRD de gene die het over kan nemen en kan gaan regeren. Maar dat was niet gelijk het geval. De DDR stortte langzaam in de grenzen met Oostenrijk en Hongarije werden opgegooid met als gevolg dat de mensen in Oost-Berlijn eindelijk de stad uitkonden. Dit was het begin van een goede periode die Duitsland nooit zou vergeten.

Vragen over: West-Berlijn onderleiding van de BRD

- Waarom waren de mensen meer tevreden met de BRD dan de DDR?

A. De BRD was democratisch
B. De DDR was democratisch
C. De BRD wist wat goed was voor het land

- Waarom was de economie is West-Berlijn beter dan in het oosten?

A. De VS steunde het westen
B. Omdat de VS minder geld gaf aan het oosten
C. De Sovjetunie steunde het westen

- Wat stelt het plaatje hieronder voor?

A. Dat Duitsland eigenlijk uit 2 delen bestond die bij elkaar hoorden
B. Dat Duitsland eigenlijk uit 2 delen bestond die NIET bij elkaar hoorde
C. Dat de vlag niet mooi genoeg was en verscheurd werd

De Berlijnse Muur werd gebouwd

In 1961 begon de regering, de DDR hun gebied af te zetten. Hun gebied dat was Oost-berlijn en hoorde niet bij het westen. Dit begon met een kilometers lange prikkeldraad en liep uit tot een enorme hoge muur.

Op dit plaatje zie je een duidelijke dikke muur van beton met daarop een heleboel prikkeldraad. Niemand mocht voor van de ene kant naar de andere kant. Deed je dat toch dan werd je neergeschoten. De muur dwong respect af maar nog nooit was er iemand echt doodgeschoten. Peter Fechter klom ook over de muur, dat was op 17 augustus 1962. Dat had hij nooit moeten doen. De soldaten zagen het en schoten hem neer want dat was het bevel. De muur had zijn eerste dodelijke slachtoffer gemaakt.
De muur zelf is een symbool geworden voor onderdrukking en toen de muur viel voor vrijheid. Architectisch is de muur een werk waar best naar gekeken mag worden. Bij de bouw van de muur werd nergens rekening mee gehouden. De muur liep dwars door Berlijn. Als je huis op het midden stond dan werd je huis met de grond gelijk gemaakt. Je buurman Koos aan de overkant? Die kon je wel vergeten als de muur voor jou neus opgebouwd werd. Je kunt ook zien dat er geen rekening gehouden werd met de omgeving omdat de muur erg hoog was en boven veel dingen uitstak. Dit was zo omdat er echt niets overheen mocht. Het was een kolossale muur. De ontwerper van de muur heeft niet rekening gehouden met of de muur mooi was of niet maar heeft alleen rekening gehouden met de functie van de muur. De functie van de muur was vrij simpel. Het stond tussen 2 delen in en hield de 2 delen uit elkaar. Mensen uit het ene gedeelte mochten niet bij elkaar en andersom. Juist om de functie van de muur te behouden heeft de muur vele metamorfoses ondergaan. In de begin jaren was de muur nog laag en onstevig maar in de loop der jaren werd de muur steeds steviger. Er werden constructies bedacht om eventuele “aanslagen” om de muur te verkomen. Een zo’n verandering is dat er een schuine verhoging werd gemaakt. Je kon dan nog zo hard aankomen rijden met een bulldozer, vrachtwagen of auto maar om de muur door t breken dat lukte je niet.
De muur is symmetrisch, wat aan de ene kant van de muur was, was ook aan de andere kant. Dat was zo omdat je over 2 delen moest uitkijken en je kan moeilijk bij de ene kant het wel doen en bij de andere kant niet. Al werd er wel strenger gekeken aan de kant van het oosten want veel mensen wilde naar het westen want daar was het beter. Veel minder mensen wilde dus naar het oosten met gevolg dat je meer troepen over het oosten laat kijken.
Later, in 1989 valt de muur en is Berlijn weer 1.

Vragen over: De Berlijnse Muur werd gebouwd

- Waarom werd de Berlijnse muur eigenlijk gebouwd?

A. Om de mensen uit het oostelijke gedeelte binnen te houden
B. Om de mensen uit het westelijke gedeelte binnen te houden
C. Om mensen van buitenaf, buiten te houden

- Waren waagde mensen toch de kans om over de muur heen te klimmen?

A. In het westen was alles beter, het was alles of niets
B. Omdat mensen gekken dingen doen voor geld
C. Omdat de Duisters alleen maar dreigde en iedereen respect toonde terwijl dat niet nodig was.

- Waarom ondervond de muur een aantal metamorfoses?

A. Omdat de muur steeds ouder werd
B. Omdat de muur nog steeds zijn functie goed moest blijven doen
C. Omdat de muur niet goed beveiligd was tegen aanvallen van de Japanners

- Waar staat dit plaatje symbool om?

A. Dat de Muur geplaatst werd zonder dat er ergens rekening mee werd gehouden
B. Dat de verkeersregels niet meer werden toegepast
C. Dat de Muur geplaatst werd zonder dat er ruimte was

Duitsland zoals we het nu kennen

In de jaren 1989/1990 nam de macht van de sovjetunie steeds meer af. De Berlijnse muur was al gevallen. Dit kwam doordat de grenzen weer waren opgegooid op 9 november en het werd een topdrukte bij de grens en al die mensen waren niet meer tegen te houden en zou viel de muur dus op een geweldloze manier. Nu had DDR eigenlijk niets meer te vertellen. Er werd daarom op 3 oktober 1990 een officiële bijkomst gehouden waarin afgesproken werd dat de 2 Duitslanden gaan samenwerken en samen 1 Duitsland word.
Maar nu, nu moest alles weer goed komen. De overige landen moesten daarbij wel helpen want er was geldgebrek en om een land op te bouwen is geld nodig. De president van de VS steunde Duitsland en gaf geld. Maar Engeland durfde geen geld of hulp te bieden want ze waren bang dat Duitsland dan weer zo ging worden als het was. En het mocht nooit meer zo machtig worden als dat het toen was. Na wat praten besloot Engeland om toch te helpen met de wederopbouw van Duitsland. Er werd o.a. gezegd dat Duitsland niet meer zo machtig kon worden omdat het een lid van de NAVO zou worden.
Op 18 maart 1990 werd er voor het eerst in Duitsland vrije verkiezingen gehouden. Er kwam zoals altijd een winnaar uit de bus en dat was het CDU. Opzicht was het heel mooi dat hun de meeste stemmen hadden gehaald want zit was een partij van west-berlijners en oost-berlijners.
Het zag er allemaal heel erg mooi uit.
De kanselier van Duitsland werd Helmut Kohl. Hij beloofde de mensen dat alles veel beter zou worden dan dat het nu zou zijn. De mensen moesten hem 5 jaar lang de tijd geven en dan zou hij wat moois opbouwen. Hij gaf veel geld uit aan het land maar hij moest ook nog veel geld betalen. De schulden die er in Hitler zijn tijd waren moesten nog steeds betaald worden en dat was een probleem dat hij op zijn bord geschoven kreeg.
In 1994 had Kohl veel geld uitgegeven maar alle dingen die hij beloofd had waren nog niet zichtbaar. Geen wonder dat er in de verkiezing van 1998 niet meer op hem gestemd word. De SPD kwam nu als winnaar uit de bus. Duitsland had een nieuwe bondskanselier, Gerhard Schröder. Er waren nu een paar veranderingen. Er werd bespaard op economische zaken zodat het land over een paar jaar wat meer geld had. Maar nog steeds was het niet fantastische in Duitsland er waren nog steeds vrij veel mensen werkeloos en van de regering afhankelijk.
In 2002 waren er weer nieuwe verkiezingen. Was het tijd voor een nieuwe bondskanselier?
Nee, dat was het niet Schröder mocht blijven.
Volgens specialisten kwam dit vooral doordat Schröder veel in de publiciteit had gestaan. Hij was op tv duels aangegaan met zijn tegenstander. Dat was Edmund Stoiber van de CDU. Maar de mensen hadden de gasten van de CDU wel weer gezien. De keuze was vrij makkelijk en de bondskanselier bleef de bondskanselier.

Rechts zie je Gerhard Schröder de bondskanselier van Duitsland. Het is nu 2003 en nog steeds is hij de bondskanselier. Hij is de 2e bondskanselier in de “goede” Duitse periode zeggen de mensen weleens.

Vragen over: Duitsland zoals we het nu kennen

- Waarom bood Engeland in de eerste instantie geen hulp aan Duitsland?

A. Omdat ze bang waren dar Duitsland weer zo machtig werd als in de Hitler-tijd
B. Omdat ze bang waren dat Duitsland Engeland terug wilde pakken
C. Omdat ze gewoon niets wilde geven

- Op dit plaatje zie je bondskanselier Kohl op een balkon staan. Alle mensen juichen hem toe. Is dit logisch?

A. Nee, want ze wisten niet wat hij van plan was
B. Ja, hij had zijn ideeën verteld en wilde dat waarmaken
C. Nee, want hij zat bij de CDU en dat was een slechte partij

De idealen kunnen bereikt worden, de muur is gevallen

Na een lange periode van onderdrukking is het eindelijk zo ver, de muur is gevallen. Gelukkig is dit gebeurd zonder geweld en ruzies. Er werd door de regering besloten om een deel van de muur te laten staan als monument. Het gedeelte van de muur moest symbool staan voor onderdrukking. Op sommige plekken in de muur zie je gaten, deze moesten symbool staan voor hoop en een stuk uit het midden van de muur staat symbool voor vrijheid.
Maar nu zat de stad Berlijn met de muur die niet zo geliefd was door het volk. Daarom werd er besloten dat er kunstenaars tekeningen op mochten schilderen. Op de delen van de muur die er nu nog staan zie je bijna alleen maar ‘vrolijke’ dingen. Er zijn tekening gemaakt van blije mensen en symbolische tekeningen van de vrijheid die er nu was.

Ik zelf vind deze foto een hele mooie foto. Je ziet een stuk van de Berlijnse muur met een afbeelding. De ronde rode bol moeten de mensen van Duitsland voorstellen en de rest kun je je wel voorstellen. Deze tekening wil dus zeggen dat de mensen er zelf voor hebben gezorgd dat er één Berlijn gemaakt kon worden. Alle mensen zijn gelijk en hebben 1 front gevormd en samen de knoop doorgehakt. Ze eigenlijk maar de muur door gehakt.

Deze tekening vertoont de innerlijke kracht van de mensen en laat gelijk zien dat ieder mens gelijk is en bij elkaar hoort. Het kunst werk is tweedimensionaal. Het is gemaakt van een soort papier. De tekening is op een stuk kartonachtig-materiaal gedrukt en op de Berlijse muur
geplakt. De maker van dit werk speelt met de kleuren rood, zwart en wit. En heeft zijn eigen waarde aan de kleur toegevoegd. Rood staat voor de eenheid van de mens, zwart voor de onderdrukking en wit voor de muur, zie de ellende veroorzaakt.
Volgens mij gaat dit kunstwerk over de verlossing en over de eenheid van de mens wat ik net al vertelde. Het kunstwerk het jammer genoeg geen titel. Maar ik vind dat de Y in Berlijn de rol van de titel speelt. Want dat symboliseert de muur. Je moet een beetje openstaan voor de tekening dan zul je zelf ook dingen gaan zien. Ik denk dat de kunstenaar dit heeft bedacht om aan te tonen dat mensen allemaal gelijk zijn en dat er geen groep beter of slechter is dan de rest. Ik denk niet dat de maker een beeld wil over brengen maar dat hij zijn visie duidelijk wil maken over hoe hij erover denkt. Je hoeft er niets mee te doen maar hij wil het gewoon laten zien.
Ik denk dat de functie van dit kunstwerk een uiting is van de persoonlijke gevoelens en gedachtes van de maker. Het zou ook net zo goed een oproep kunnen zijn tot eigen interpretatie want je kan in het plaatje allerlei dingen zien.

Vragen over: De idealen kunnen bereikt worden, de muur is gevallen

- Waarom is waarschijnlijk dit op de muur geschreven?

A. Omdat er nu eindelijk democratie is
B. Omdat er nu eindelijk een totale democratie is
C. Omdat er altijd een totale democratie is geweest.

- Waarom is er een stuk van de Berlijnse muur intact gebleven?

A. Omdat het een belangrijk onderwerp is van het verleden
B. Omdat het een goede geluidswand is langs de weg
C. Omdat het nog veel voor de Duitsers betekent

- Waarom werd er geschilderd op de Berlijnse muur?

A. Omdat de muur een negatief beeld had
B. Omdat de muur oud en vies was geworden
C. Omdat de mensen de muur weg wilde hebben want de muur was niet geliefd bij het volk

- Waarom mochten kunstenaars erop tekenen en schilderden en niet 1 kunstenaar

A. Het zou te veel werk zijn voor 1 kunstenaar
B. Ze wilde de mening van verschillende kunstenaars weten en die uiten ze op de manier van wat er op de muur gezet werd
C. Anders werd de Berlijnse muur eentonig

Antwoorden Vragen Geschiedenis deel

Van niets tot een Keizerrijk

- C
- C
- C
- B

Eindelijk, de aanleiding was er, de oorlog begon

- B
- C
- C
- B
- B

Opkomst van Adolf Hitler

- C
- C
- B

Hitler aan de macht !

- A
- C
- B
- A

De Frührer heeft het voor het zeggen

- B
- A
- D
- C

Duitsland begint met de wederopbouw (Oost)

- A
- C
- A

West-Berlijn onderleiding van de BRD

- A
- A
- A

Duitsland zoals we het nu kennen

- A
- B

Antwoorden Vragen CKV deel

De Siegessaule, het toppunt van vernedering

- C
- B

Het sterke Duitse rijk

- A
- A
- B
- A

Gevlucht naar Nederland, Doorn

- C
- A
- A
- A

Hitler’s symbool, het hakenkruis

- A
- A
- B

Hitler, de man die alles kan

- C
- A
- A

De Berlijnse Muur, de muur tussen liefde en idealen

- Ja
- Ja want ik zou de laatste eer aan mijn geliefde willen bewijzen
- A
- Ja, aan alles komt een einde

De Berlijnse Muur werd gebouwd

- A
- A
- B
- A

De idealen kunnen bereikt worden, de muur is gevallen

- B
- A
- A
- B

Logboek

Ik heb gedurende de aangewezen tijd een log boek bijgehouden waarin alles staat wat k heb gedaan en wanneer.
Op 7 Maart kregen we onze stencils over een PO over Berlijn. Het was allemaal nogal niet en er werd niet echt veel aandacht door mij aan besteed. We keken in de lessen voordat de excursie week begon veel stukjes film. Ik kreeg ook een powerpoint-presentatie te zien over de hele Duitse periode. Ik heb in de lessen veel aantekeningen gemaakt. Ongeveer per les een half blaadje. Dat tikt op een gegeven moment flink aan en ik zat met twee A4’jes. Toen was ik op het idee gekomen om even de periode 1 t/m 8 klein en voor mezelf samen te vatten. Dat heb ik ook gedaan in twee weekenden. Dit was op 22/23 maart en 29/30 maart. Dus ik had mijn GPO over Berlijn op het klad eigenlijk al klaar. Op 7 April gingen we naar Berlijn tot 11 April. Ik had me voorgenomen om een stuk van mijn PO te gaan schrijven. Dat is er niet echt van gekomen. Ik heb wel veel informatie verzameld over opdrachten van CKV en heb daar wel een stukje over geschreven. De week na Berlijn heb ik niet veel gedaan, ook niet in de les want dit was een weekje van rustig aan doen. In het weekend, 19/20 April ben ik weer met mijn PO begonnen. Ik begon bij het begin waar je meestal begint en had 2 hoofdstukken helemaal in orde gemaakt. Hetzelfde geld voor het weekend 25/26 April alleen maakte ik periode 3 en 4. De rest heb ik gemaakt in afgelopen vakantie. Het was eigenlijk een kwestie van een lopend verhaal maken en wat dingen bijvullen. De CKV hoofdstukken heb ik allemaal in de vakantie gemaakt. Iedere dag 1. Info zoeken en een verslag schrijven d.m.v de vragen die in het boek staan. En dat is allemaal gelukt. De inleiding heb ik geschreven op maandag 5 mei. De bronnen heb ik steeds op een papiertje geschreven als ik informatie aan het zoeken was. En dat heb ik later onder elkaar gezet en nog een zoekmachine erbij gezet voor het geval als ik een site vergeten was.
Ik heb voor ieder onderdeel een aantal vragen gemaakt en op het einde een soort van antwoordenblad toegevoegd.
Ik heb er met plezier aan gewerkt want het was eigenlijk leuk om te doen omdat je met je eigen ogen alles hebt gezien en het niet alleen uit een duf geschiedenis boek hebt.

Bronnen

CD-ROM het Kruispunt
www.gregrorius.nl
www.digischool.nl
http://iteso.mx/~af38754/HITLER.htm
www.scholieren.com
www.duitslandweb.nl
www.duitsland.nl
tweedewereldoorlog.pagina.nl
eerstewereldoorlog.pagina.nl
www.go2war.nl
www.marilyne.de/berlin1997/siegessaule.html
http://inspiratiesite.nl/geschiedenis4.html
http://freedmanarchives.com
http://www.dsg.ch/kifreuhi.htm
http://nl.altavista.com/image/results?pg=q&stype=simage&imgset=2&q=siegessaule&stq=15
http://germanok.filo.pl/gal2.htm
http://www.huisdoorn.nl/news/actueel.html
http://www.onsverleden.net/coldwar/bouwmuur.htm
http://www.crealab.nl/Berlijnse_muur_19.jpg
http://www.rnw.nl/hotspots/archive/dui/html/germany991109.html
www.ww1-propaganda-cards.com
http://www.ww1-propaganda-cards.com
www.videovison.nl
www.afilm.nl

evt. zoekmachines

Geen opmerkingen: