Sponsor of prijs nodig? Zelf sponsor worden?
Arkefly: Aruba

zaterdag 16 augustus 2008

Zygophyllaceae



Zygophyllaceae is een botanische naam, voor een familie van tweezaadlobbige planten. Een familie onder deze naam wordt universeel erkend door systemen voor plantentaxonomie, en zo ook door het APG systeem (1998) en het APG II systeem (2003).

Wel is het zo dat er geen exacte overeenstemming is over de omschrijving van de familie. In APG II hoort ook Balanites tot deze familie, alhoewel deze elders wel beschouwd is als behorend tot een eigen familie (Balanitaceae). Daarentegen houdt APG II wel de mogelijkheid open het geslacht Krameria af te splitsen naar een eigen familie (Krameriaceae), en splitst definitief een groep planten af die de familie Nitrariaceae gaan vormen (eventueel plus twee satelietfamilies).

Het gaat om een niet al te grote familie van nog geen driehonderd soorten. Deze soorten variëren van kruiden tot kleine bomen: ze komen voor in warme streken, vooral in droge streken. De naam van het genus Zygophyllum betekent "jukbladig" en veerdelig samengestelde bladeren zijn inderdaad typerend voor de familie. Het bekendste geslacht in deze familie is Guaiacum.

In APG II is de familie niet geplaatst in een orde, maar enkel in een clade (eurosids I oftewel Fabiden). De APWebsite gaat wel over tot plaatsing van deze familie in de orde Zygophyllales. In het Cronquist systeem (1981) was de plaatsing in de orde Sapindales.

Geen opmerkingen: