Sponsor of prijs nodig? Zelf sponsor worden?
Arkefly: Aruba

maandag 23 juni 2008

Zyfflich



Zyfflich is een dorpje in de Duitse gemeente Kranenburg, net over de Duits-Nederlandse grens bij Nijmegen. Het plaatsje heeft 516 inwoners (2007).

Zyfflich en het iets zuidelijk gelegen Wyler zijn de meest westelijk gelegen plaatsen in Duitsland langs de grens tussen Gelderland en de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Zyfflich ligt in de Duffelt, direct ten oosten van de Duivelsberg, het Wijlerbergmeer en het Wylermeer, en iets ten zuiden van het Gelderse plaatsje Leuth. Het dorpje ligt aan de Jacobsweg (pelgrimsroute) van Millingen aan de Rijn naar Maastricht.

Archeologische opgravingen duiden er op dat Zyfflich al in Romeinse tijd bestond. Tussen 1002 en 1021 vestigden graaf Balderik van Upladen en zijn vrouw Adela van Hamaland hier een sticht, gewijd aan Sint-Maarten. Voor deze sticht werd een kerk in Zyfflich gebouwd dat nog steeds bestaat. Het kerkje bevat, ondanks de vele verbouwingen door de eeuwen heen, nog veel oorspronkelijke elementen en wordt gezien als een belangrijk voorbeeld van ottonische architectuur in het Rijnland. Ook de burcht Mergelp op de Duivelsberg behoorde vermoedelijk tot het sticht. In 1436 werd het sticht verplaatst naar Kranenburg.

In de 16e eeuw werd Haus Germenseel, zetel van de adellijke familie Wachtendonck, bij Zyfflich gebouwd. Het hoofdgebouw van dit slot was omgeven door een gracht. Het had vier vleugels en een ronde toren op elk van de vier hoeken. Al in de tweede helft van de 17e eeuw begon de verval in te zetten. Op afbeeldingen van het slot door Cornelis Pronck in 1731 zijn nog drie vleugels en twee torens te zien. Na een brand in het slot in de jaren 1820 werd het slot afgebroken.

In 1853-1855 werd een dijk (Querdamm) aangelegd om Zyfflich te beschermen tegen overstroming van de, ten noorden van het dorpje gelegen, Waal. Tijdens Operatie Market Garden landden Amerikaanse parachutisten op 17 september 1944 bij Zyfflich. [1] Het dorpje werd zwaar beschadigd toen het, tijdens de Slag om het Reichswald, op 9 februari 1945 door Canadese troepen werd ingenomen.

Na de oorlog, in 1949, werd een klein, onbewoond gedeelte van Zyfflich, ten westen van de dijk, geannexeerd door Nederland.


[bewerk] Wetenswaardigheden
Zyfflich staat helemaal achterin het Duitse postcodeboek.
Zyfflich is het laagste punt van Noord-Rijnland-Westfalen
Van 1794 tot 1810 was Zyfflich het noordelijkst gelegen plaatsje van Frankrijk

Geen opmerkingen: